Dvojica letných vín zo Slovenských viníc
Leto je časom grilovačiek, stretnutí s priateľmi, či len bežných večerných posedení, keď si chceme vydýchnuť po celom dni, najlepšie s pohárom vína v ruke. Akosi prirodzene vtedy siahame po ľahších a sviežejších vínach. Vraví sa, že ružové je vínom leta. Nie, že by som protestoval, ale viem si predstaviť aj iné ako ružové víno. Zdá sa, že tento ročník bol mimoriadne žičlivý predovšetkým k odrode Sauvignon blanc a už keď si zvoliť ružové, prečo nie niekoho z rodiny Sauvignonu, napr. Cabernet Sauvignon rosé. To je dvojica ktorej to sekne.
Spoločnosť St. Nicolaus má v ponuke dvojicu vín práve zo spomenutých odrôd. Prednosť dostane mladšie z nich, aj keď je to vlastne rodič. Je ním Sauvignon ročníka 2016. Hrozno sa urodilo na svahoch v okolí Hlohovca, ktorý sa oficiálne nachádza v Malokarpatskej oblasti, geologicky, logicky a hlavne kvalitou hrozna má však bližšie k nitrianskej oblasti, prípadne by si oblasť zaslúžila samostatnú apeláciu. Hrozno dosiahlo cukornatosť optimálnych 21 °NM.
Sauvignon 2016, suché MVO
Ľahšia svetlá slamovožltá farba s prechodom do zeleného odtieňa.
Vôňa vína je živá svieža, s typicky odrodovým prejavom. Kvet bazy, zelené odtiene čiernej ríbezle, kôra ružového grepu....
Chuť vína je svieža, s peknou kyselinkou, a harmonickým zvyškovým cukrom. Aromatická skladba začína sladkou broskyňou, pokračuje zeleným egrešom krémovým záverom. Dochuť vína je svieža vďaka pikantnej kyselinke, ale zároveň v nej nájdete sladkastý tón odoznievajúci v jemnučkom krémovom tóne.
Body 85 (strieborná medaila)
Veľmi príjemné víno, jeden z vydarených ročníkov. Víno sa vyznačuje prirodzenou sviežosťou, ale aj umením enológa, ktorý nechal doslova ideálne množstvo cukru vo víne. Je to suché, ale pritom veľmi príjemné popíjanie…
Druhým z dvojice je potomok odrôd Sauvignon blanc a Cabernet frank, ale v ružovom prevedení.
Cabernet Sauvignon rosé 2015, neskorý zber
Hrozno dozrievalo na tých najteplejších svahoch južnoslovenských vinohradov. Vraví sa, že ružové víno z našich končín treba vypiť do jedného roka. Ak by sme sa mali držať tohto hesla, tak toto víno bude asi výnimka. Pred dvoma rokmi, keď bolo uvedené na trh, vo svojej kategórii takmer nemalo konkurenta. Jasným dôkazom jeho kvalít bol zisk titulu šampióna na jednej z najrešpektovanejších vinárskych súťaží u nás, na Vínnych Trhoch Pezinok 2016. Je to viac ako rok, ale toto víno stále dokáže držať krok aj s mladšími ročníkmi. Farba už krásne nazrela a má sýtejší ružovolososový odtieň. Vôňa je stredne intenzívna a aromatika nepôsobí mladícky, ale skôr vyzreto, s prísľubom pevnej minerality, pritom je výrazne svieža s rafinovanou nazretou ovocnosťou dužiny čerešní v kombinácii s citrusovým ovocím. Chuť je hladká a čistá. Prejavuje sa jemným závanom včelieho vosku, ktorý spolu s ovocnosťou čerešní a trošku aj záhradných jahôd dotvára príjemnú nazretosť. Životodarná citrusová kyselinka udržuje víno stále svieže a príjemné, aj napriek jeho zrelému veku.
Džej-dí, ako ho všetci volajú, vlastným menom Jean-Daniel Angibaud de Laleu, pochádza z Bordeaux a tak niet divu, že obe spomenuté odrody dôverne pozná. Jean-Daniel stojí za projektom spoločnosti St. Nicolaus, ktorá prináša na trh vína pod značkou Slovenské vinice. St. Nicolaus v tomto projekte vystupuje v úlohe negocianta. Vína od rôznych slovenských vinárov si doškolia podľa vlastných požiadaviek a predávajú pod vlastnou značkou.