MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 19.4.2024
23
apríl
2024

Gustus Juvenilis 2024

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
24
apríl
2024

Agrovíno 2024

XXXVI. VÝSTAVA VÍN je určená pre všetky vína, ktoré môžu súťažiť v jednotlivých kategóriách určených štatútom, bez ohľadu na ich geografický pôvod. Súťaž AGROVÍNO je nominačnou súťaźou pre Národný salón vín, konanou pod záštitou Zväzu vinohradníkov a vinárov SR.
26
apríl
2024

Výstava vín Vínne trhy Pezinok 2024

Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov si Vás dovoľuje pozvať
do Krušičovej kúrie,
Radničné nám. č.9
na 27. ročník verejnej ochutnávky - výstavy vín Vínne trhy Pezinok 2024.
27
apríl
2024

Víno Bojnice 2024

„VÍNO BOJNICE 2024“ je dvadsiatyštvrtý ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2024.

Dolce & Gabbana nemusí byť dolce

Dolce & Gabbana nemusí byť dolce

Sú vinári, ktorých si podľa niečoho zaškatuľkujete a dosť ťažko sa to mení. Začalo to kedysi dávno ružovým vínom, ktoré robili asi najsladšie pod Malými Karpatmi. V telefóne mám dodnes menovku Dolce & Gabbana vyhradenú pre Miloša Grančiča z dua Dubovský & Grančič. Dolce znamená sladký a ich vína tak doteraz vnímam. Aj keď ako sa zdá, neprávom.

Pri jednej z viac menej náhodných návštev u Miloša Grančiča, mi ako správny hostiteľ ponúkol pohár vína. Keďže  stále ešte nepatríme do vyspelej Európy, kde pre dúšok vína na vodičov nestriehnu policajti, obmedzil som sa na ovoňanie vína, ale už v tomto momente ma zaujalo. V zmysle hesla podaj čertovi prst.... som si od Miloša úplne na hulváta vypýtal rovno celú fľašu.
Zopár týždňov som ju aj obchádzal, pretože som správne vytušil, že to víno má najviac ako byť otvorené len tak večer k telke. Správna chvíla prišla včera, keď som mal pozáplave mladých vín chuť na niečo seriózne. Voľba padla na Milošov biely Pinot ročníka 2015.


Hrozno pochádza z vlastných viníc vo Svätom Juri, z vinice Panciere. Vek viniča dosahuje na naše pomery úctyhodných 45 rokov. Hrozno dozrelo do kategórie bobuľový výber. Neodpustil som si rypnúť do Miloša otázkou, ako to, že víno je suché. Vysvetlil mi, že každý rok robí dvojičky. Jedno polosladké až sladké a jedno takmer suché. V ročníku 2015 to nebolo  inak. To takmer suché, malo cca 9-10 gramov cukru, ale na jar keď sa v pivnici trochu oteplilo začalo refermentovať a dokvasilo naozaj do sucha.


Rulandské biele 2015, bobuľový výber suché,  Dubovský & Grančič


FľašaVíno má stredne sýtu farba zlatistého či skôr svetlo slamového odtieňa.
Vôňa vína pôsobí komplexne, nazreto a ušľachtilo. Je svieža, čistá s jemne krémovým, ale rozhodne pevným prejavom. Ovocnosť veľmi pripomína vôňu odležanej dule, k tomu jemná vôňa maslového pečiva, vracia sa ovocnosť vo forme sušeného ovocia, ale najdominantnejším vnemom v "dovôni" je mineralita. Neskôr sa predsa len ešte objavuje odrodové krémové, akoby vanilkové, ale vďaka mineralite aj pevné pečivo. Celkový dojem z vône je elegancia a ušľachtilosť a zároveň naznačuje archívny potenciál vína. Úroveň vanilínu prezrádza citlivú prácu s drevom.


V ústach je víno bohaté, plné s pikantnou kyselinkou, ktorá dotvára šťavnatosť vína. Aj keď nebadať prítomnosť cukru, víno má dobre stavané alkoholické telo, ktoré evokuje sladkastý vnem. Rovnako ako vo vôni, aj v ústach sa prejavuje ušľachtilosť a pevný endoskelet tvorený mineralitou. Aromatický profil takmer verne kopíruje vôňu. Objavuje sa trošku podusené jablko, dula, pikantná kyselinka dodáva aj citrusový vnem, nasleduje závan vanilínu, tušenie lignínu a doznievanie ovocných tónov. To, že víno ležalo v dreve 12 mesiacov ani nemám chuť uveriť. Excelentná práca a excelentná voľba dreva. Trojročné klasické bariky od Seguin Moreau s čelom z agátového dreva.


V závere sa prejavuje aj jemná textúra pripomínajúca tanín, ale pravdepodobne len vďaka pevnej mineralite, ktorá umožňuje zachytiť jej vnem.


Víno zďaleka nie je prvoplánový navoňaný a nastylovaný bodybuilder. Pôsobí pevne, ušľachtilo a pikantne. Do kategórie meditatívnych vín by som ho asi nezaradil, ale nemá od nej ďaleko. Najmä ak ho necháte trochu zohriať v ústach aby ukázalo všetky svoje vrstvy.


Body: 91


Je mi jasné, že na  žiadnej súťaži by toľko bodov víno asi nedostalo, ale ja som mal dostatok času sa mu venovať a 91 bodov rozhodne nie je prehnané číslo. Skôr naopak.


Na záver si neodpustím ešte jednu poznámku. Víno nesie názov Rulandské biele, čo je síce oficiálne správny, predsa však len spotvorený novotvar, ktorému nikto okrem nás a Čechov nerozumie. Bolo by konečne na čase začať používať medzinárodne rozšírený a na ucho aj príjemnejší tvar Pinot blanc.


Subjekty

Dubovský a Grančič

Na Slovensku nie je veľa vinárstiev, ktoré by mali tak hlboké vinohradnícke a vinárske korene. Miloš s Bohušom sa poznali už od detstva, v neskoršom veku ich spojilo hlavne víno. V roku 2003 sa rozhodli, že skúsia urobiť niekoľko sto litrov vína spolu. Víno sa podarilo, a tak v nasledujúcom roku zvýšili produkciu. Nakoniec sa v roku 2005 rozhodli založiť si spoločné vinárstvo. Všetko svoje úsilie preto venovali rozvoju vinohradov. Doteraz sa im podarilo získať dvanásť hektárov parciel v okolí Svätého Jura. Časť z nich vlastnia, zvyšok si prenajímajú.
PRÍĎTE K NÁM NA DEGUSTÁCIU
Radi Vás privítame na degustácii priamo u nás vo vinárstve v degustačnej miestnosti s kapacitou 35 osôb. Termín si treba dohodnúť vopred na telefónnom čísle 0907 740 500.
V prípade záujmu vieme spraviť degustáciu vína na základe dohody aj u klienta. Taktiež ponúkame možnosť organizovania celodenných seminárov a školení pre firmy.