Alibernet 2012, Selection
"Každý, kto tvrdí, že Alibernet mal cukornatosť viac ako 22 °NM, klame!" Jedno z tvrdení, ktoré prax dávno vyvrátila, jasne však poukazuje na fakt, že odroda Alibernet koncentruje cukor skôr neochotne. Nedávno som ochutnal Alibernet, ktorý mal úctyhodných 26 °NM. Čo myslíte, od koho asi tak mohlo byť to víno?
Ak niekto hravo prekonáva zaužívané hranice cukornatosti, je to tandem Strelinger - Teplan, zo Žitavských viníc. Od Jozefa Teplana som už niekoľkokrát počul o jeho Alibernete 2012, stále ho však považoval za surový. Až sa jedného krásneho dňa predo mnou zjavila fľaša, akú som s etiketou Žitavské vinice ešte nevidel. Mohutná ťažká fľaša, do ktorej sa plní víno z kategórie Signature, či Family reserva a podobne. Žitavské vinice uvedením Alibernetu 2012 zaviedli novú líniu s názvom Selection.
Alibernet 2012, Selection, Žitavské vinice
Farba už snáď ani sýtejšia nemôže byť. Je tmavá, hlboká, s vysokou viskozitou.
Vôňa vína je.... ani neviem ako začať. Neviem či je to vôbec Alibernet. Vôňa je hlboká, mimoriadne komplexná. Uvedomujete si mäkké odtiene dreva niekde na pozadí, napriek tomu však víno pôsobí predovšetkým ovocne. Svieža, šťavnatá ovocnosť, ktorej charakter pripomína skôr novosvetské vína ako Alibernet zo Slovenska. Postupne sa začnú prejavovať aj arómy ovocia ktoré možno priradiť k odrode. Z kompozície lesného ovocia, prezretých černíc, sladučkých voňavých brusníc, začína vystupovať čierna ríbezľa, ale pomerne tesne nasledovaná čiernym korením. Najšpecifickejšou arómou však ostávajú brusnice. Skúsený nos nájde vo vôni aj prísľub šťavnatej kyselinky. Drevo prítomné na pozadí reprezentuje čierne korenie, nasledované cédrom, závanom vanilkového lusku a dokonca kvapkou asfaltu.
Celkový dojem z vône je očarujúci. Okrem nie práve najtypickejších, ale o to príťažlivejších aróm, vyniká úžasnou komplexnosťou hĺbkou a to aj okamžite po otvorení.
Chuť je absolútne hladká, čistá, prejavuje sa alkoholické telo, prezretá čierna ovocnosť, ktorá opäť smeruje k protinožcom, alebo niekam na technologicky vyspelý juh Európy. Štruktúra vína je tvorená výraznými až mohutnými polyfenolmi, ktoré pôsobia stále mladícky. V ústach sú aromaticky výraznejšie odtiene dreva, ktoré rovnako ako vo vôni začínajú čiernym korením, vanilkou, extra horkou čokoládou a závanom dechtu. Dochuť je nekonečne dlhá, možno až minerálne slaná.
Body 93
Druhé kolo, deň druhý.
Vôňa pôsobí komplexne, vyvážená kombinácia ovocnosti a empyreumatík a to vrátane zaujímavého grafitu. Je svieža a zároveň mäkká, po pokrúžení kalichom sa zvýraznia černice a možno ešte moruše, na pozadí grafitu, cédru a exotického korenia.
Chuť je šťavnatá s výraznou ovocnosťou na začiatku, pôsobí sladkasto a spolu s textúrou sa ťahá dlho až do ovocno - drevitého záveru, kde však zľahka prevažuje sladká ovocnosť.
Taníny pôsobia uhladenejšie, ovocnosť šťavnatejšie aj stred vína je plnší. Dekantácia vínu rozhodne prospela. Odporúčam dekantovať aspoň 3 hodiny, ale chybou nie je ani otvoriť fľašu 24 hodín dopredu.
Hrozno pochádza z obce Černík. Približne polovica hrozna už začala hrozienkovatieť a scvrkávať sa. To je dôvod prečo hrozno dosiahlo nečakaných 26 °NM a prečo má južanský charakter.
Vo vinici je hlinitá pôda, ale v podloží sú sprašovo štrkové nánosy čo dalo vínu bohatosť a pevnosť zároveň.
Jozef Teplan nechal hrozno nakvášať 33 dní, vďaka čomu získalo výraznú štruktúru a podľa jeho slov extrémne vysokú koncentráciu tanínov. Ako mladé bolo veľmi zvieravé, takmer až nepitné. Víno strávilo dva roky v barikovom sude a ďalšie dva roky odpočívalo vo fľaši, čím sa umocnila jeho elegancia.