Ako sa rizling nestal šampiónom AWC.
Chateau Topoľčianky vždy vedeli vyrobiť nadpriemerne dobré až výnimočné vína. Šampión AWC Vienna spred dvoch rokov to len potvrdzuje. Aj v tomto roku na nominačných súťažiach bodoval Rizling rýnsky slamové víno, o ktorom sa Miloš Ševčík vyjadril, že je to mimoriadne vydarené víno.
Nedalo mi a jednu fľaštičku som si otvoril už pred časom, ale čakal som na výsledky AWC Vienna či náhodou nezaboduje podobne ako Devín. Toto víno však nemalo najmenšiu šancu nadviazať na úspech Devínu z jedného prostého dôvodu. Na AWC Vienna ho totiž vôbec neprihlásili, čo je podľa mňa škoda. Na viedenskom mastertastingu som mal v komisii kategóriu TBA a Rizling rýnsky z Topoľčianok by sa tam rozhodne nestratil, aj keď treba priznať že niekedy je to iba otázka šťastia.
Rizling rýnsky 2014, slamové víno
Víno zlatožltej farby.
Vôňa sa otvára pozvoľne, ale od prvého okamihu je veľmi príjemná hladká a čistá. Ako prvá sa prejavuje čistá aróma lipového kvetu, pozvoľne sa pridáva ovocnosť žltého ovocia, čiastočne broskyne a čiastočne tropické plody. Popri tom sa na pozadí otvára medovo voskový tón a med lúčnych kvetov. Vôňa je bohatá a okrem sladkého medu sľubuje aj šťavnatú kyselinku.
Chuť je explozívna. Okamžitý a dôrazný nástup šťavnatých ovocných aróm, krásne pikantnej kyselinky, medovo sladká chuť aj tie lúčne kvety, v závere nota včelieho vosku, popri tom niekde aj kvitnúca lipa... a znovu žltá ovocnosž broskýň, závan marhuľového lekváru, prezreté mango, prezretý ananás. Neviem či sa dá vôbec hovoriť o dochuti, pretože táto chuť jednoducho neprestáva a trvá. Kaudálií sa neviem dopočítať.
Obsah cukru vzbudzuje rešpekt, ale kyselina ho napriek tomu bez zaváhania stíha vyvažovať.
Body 95
Vôňa vína pôsobila elegantne a veľmi príjemne, ale vôbec ma nepripravila na to čo ma čaká v ústach. Koncentrované, podmanivé arómy, ktoré vás napriek vysokému obsahu cukru, prinútia vyprázdniť fľašu skôr ako sa vína nabažíte. Možno by sa víno neskôr prejavilo ako meditatívne, no podľahol som jeho čaru a nedokázal som ho sledovať dostatočne dlho. Takéto víno by mali predávať vo fľaši objemu 0,75 rovnako ako Chateau d´Yquem.
A na záver ešte predsa len porovnanie s topoľčianskym Devínom, ktorý sa v roku 2014, stal šampiónom sladkých vín na AWC Vienna . Toto víno akoby na okamih zaváhalo vo vôni, ale v chuti podľa mňa predstihuje aj viedenský Devín.
Dňa 17.09.2015 obrali 4310 kg, hrozna pri cukornatosti 23 °NM. Po vysušení hrozno lisovali 27.01.2016 pri cukornatosti 38 °NM
Analytické parametre vína a pôvod hrozna