Ako chutí história
Je iba málo možností ochutnať vína z odrôd ktoré sú tu už viac ako dvetisíc rokov. Vína z južného Talianska majú rodokmeň, ktorý siaha ešte niekoľko storočí pred Krista. Ako chutili vtedy sa môžeme iba domnievať, ale môžeme skúsiť ako tieto odrody chutia dnes. Mal som možnosť ochutnať vína od spoločnosti Mastroberardino, ktoré sú na našom trhu. Keďže v povedomí našinca je talianske víno predovšetkým červené, sústredil som sa na Aglianico, ktoré patrí medzi absolútne ikony Kampánie.
Hneď prvým vínom je však biele Fiano di Avellino, ktoré má taktiež svoju históriu.
Fiano di Avellino 2011, Mastroberardino
Fiano do Avellino, DOCG, Mastroberardino
Vôňa je intenzívna, pevná a výrazne minerálna, dokonca akoby pripomínala vôňu strelného prachu. Ovocnosť vína nastupuje až v druhom slede a je tvorená ľahkou arómou kvetov. Po krátkej chvíli sa mineralita. vôňa stane bohatšia o medové tóny a sušené kvety. Stále však prevláda excelentná mineralita.
Chuť vína je veľmi pevná, s výraznou minerálnou textúrou, po ktorej nasleduje medovosť a po nej sušené kvety, med sa však v chuti prejavuje výraznejšie. V dochuti zostáva kombináciu peľových tónov a minerality.
Veľmi príjemné víno, ktoré reprezentuje oblasť Avellina svojou výraznou meneralitou. Toto víno bolo slávne už za čias Plínia. Hneď po Falernskom víne to bolo druhé najslávnejšie
Z odrody Fiano sa období Rímskej ríše vyrábalo víno známe pod názvom Apianum. Názov poukazoval na skutočnosť, že hrozno tejto odrody bolo vyhľadávané včelami. Po Falernskom víne, ktoré bolo ikonou a taktiež pochádzalo u Kampánie, patrilo k najslávnejším vínam svojho obdobia.
Body: 87
Aglanico IGT 2007, Mastroberardino
Aglainico IGT Mastroberardino
Príťažlivá aróma vyzretého vína v ktorej sa prejavujú čerešne, višne, náznak sliviek, lístok mäty, ale aj čierne korenie na pozadí drevito vanilkových odtieňov suda. Vôňa naznačuje strednú úroveň muskulatúry vína.
Chuť vína potvrdzuje to, čo naznačovala vôňa. Stredne stavané telo vína, s výraznejším tanínom veľmi jemnej textúry. Ovocnosť je aj v chuti tvorená čerešňami a višňami, ale je obohatená o čierne plody černíc a najmä moruší. Víno má príjemnú mäkšiu kyselinku, ktorá dovoľuje vyniknúť harmónii a aromatickej sladkosti vína. Dochuť je príjemne ovocná, šťavnatá s doznievajúcim tanínom na podnebí. Sud sa prejavuje iba veľmi nesmelo a iba v dochuti.
Body 88
Radici 2006, Taurasi D.O.C.G., Mastroberardino
Radici 2006, Taurasi DOCG, MastroberardinoPríjemná a harmonická
vôňa otvárajúca sa po vrstvách pôsobí ušľachtilo, s prejavom čiernej ovocnosti černíc, sušených sliviek, možno dotyku mäty a n
a druhej strane komplex aróm barikového suda v podobe ľahkého lignínu, kávy, jednej, dvoch guľôčo
k čierneho korenia. Vôňa je komplexná, pritom pôsobí pevne a ušľachtilo.
Chuť vína hladká a čistá, pôsobí extraktívne s výrazným prejavom aromatiky vo forme celého košíka tmavého ovocia, ako sú čierne višne, čierne ríbezle, černice, slivkový lekvár, ale bez sprievodnej sladkosti. Neskôr pribudne aj dotyk mäty. Víno pôsobí v ústach veľmi pevne, komplexne s výraznou minerálnou pevnosťou a dokonale jemnou textúrou tanínov, ktoré podčiarkujú pevnosť a štruktúru vína. Kyselinka je schovaná za štruktúrou vína a iba chvíľkami sa
prejaví vo forme šťavnatých višní. Až po prehltnutí vína na podnebí ostáva výrazný zamatový tanín
Po dvanásťhodinovom predýchaní sa v chuti objavuje aj sušený tymian a tabak.
Body 93 bodov
Radici 1999, Riserva, Taurasi D.O.C.G., Mastroberardino
Radici 2006, Taurasi DOCG, MastroberardinoVeľmi výrazná a komplexná vôňa vyzretého vína v ktorom sa už začali rozvíjať terciálne arómy. Vo vôni sa prejavuje vôňa tabakového listu, sladkého drievka, kávy, ale aj byliniek na pozadí prezretej ovocnosti čiernych lesných plodov. Po krátkom predýchaní sa objavuje čierne korenie spolu s minerálnym tónom.
Chuť vína je elegantná, minerálne pevná, výrazne štruktúrovaná jemnučkým zamatovým tanínom, pritom pôsobí mohutne. V prvom momente sa objavuje vanilka, káva, čierne korenie, neskôr tabakový list a dotyk sladkého drievka. Všetky uvedené arómy sú zliate do jednej harmonickej filharmónie, ktorá končí šťavnatým prejavom ovocnosti, niečo medzi černicami a čiernou višňou. Kyselinka je tak mäkká, že ju vôbec nezaregistrujete, napriek tomu dokáže v istom momente vyvolať príťažlivú šťavnatosť vína.
Krásne elegantné víno, ktoré je niekde na svojom vrchole. Čím dlhší čas na predýchanie mu doprajete tým výraznejšie sa prejavuje ovocná zložka aromatiky vína. Približne po 30-40 minútach sa vo víne objaví príťažlivosť čiernej višne vrátane korenistej arómy kôstky. V dochuti doznievajú veľmi príjemné čokoládové tóny mäkkého a zároveň veľmi pevného vína.
Body: 95
Odroda Aglianico bola hlavnou súčasťou ikonického Falernského vína. Do južného Talianska odrodu priviezli ešte Gréci približne v 6. storočí pred n.l. Je to neskoro dozrievajúca odroda, ktorá veľmi dobre znáša miestne horúce podnebie a na sopečných pôdach poskytuje krásne komplexné vína. Najznámejšie apelácie sú Taurasi D.O.C.G. a Aglianico del Volture D.O.C.G. Prvá z nich sa nachádza v Kampánii, druhá v Bazilikáte, ale prakticky sú od seba vzdialené asi 30 km. V Kampánii pribudla ešte jedna apelácia so statusom D.O.C.G., Aglianico del Taburno, ale vína z tejto oblasti zatiaľ nemám prechutnané.