MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 5.5.2024
22
máj
2024

Verejná prehliadka 15. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín Víno SPU 2024

Srdečne vás pozývame na verejnú ochutnávku súťažných vín.
29
máj
2024

GROW du Monde 2024

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Po vydarenom vlaňajšom ročníku, ktorý sa konal v Chorvátsku, tohtoročné GROW sa bude konať v maďarskom Balatonfürede.
13
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska 2024

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní posoutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
23
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska Brno 2024 - vyhlášení výsledků a galadegustace

V rámci vstupenky získáte neomezenou konzumaci během celého večera. Těšte se na stovky vín, památeční skleničku, hudbu a další doprovodný program. Chybět nebude samozřejmě ani možnost zakousnout k vínu něco k snědku.

V průběhu večera proběhne také slavnostní vyhlášení a předávání cen pro nejlepší vína a vinaře ročníku 2024.
Domov > Články > Poradňa > 

Zásahy proti plesni sivej na viniči

Skoro každý rok sa stretávame s väčším alebo menším výskytom hniloby hrozna. Príčinou je huba Botrytis cinerea. Medzi pestovateľmi viniča je známa aj ako botrytída alebo pleseň sivá. Všeobecne sa vyskytuje na odumretých častiach rastlín, pričom parazituje na vyše 100 druhoch pestovaných rastlín a mnohých burinách.

Pleseň sivá prezimuje ako podhubie na odumretých častiach viniča. Pri vyhovujúcich jarných podmienkach napáda už zelené časti viniča (súkvetie, listy, menej letorasty, najmä však bobule, respektívne celé strapce). Počas vegetácie sa šíri najmä vetrom, a preto nie je núdza o zdroj infekcie. Napadnuté súkvetia hnednú a zasychajú. Listy majú hnedé až sivé škvrny, pri silnom napadnutí niekedy opadnú. Na letorastoch sa v jeseni vytvárajú jasnohnedé škvrny, ktoré sú viditeľné aj v ...

Skoro každý rok sa stretávame s väčším alebo menším výskytom hniloby hrozna. Príčinou je huba Botrytis cinerea. Medzi pestovateľmi viniča je známa aj ako botrytída alebo pleseň sivá. Všeobecne sa vyskytuje na odumretých častiach rastlín, pričom parazituje na vyše 100 druhoch pestovaných rastlín a mnohých burinách.

Pleseň sivá prezimuje ako podhubie na odumretých častiach viniča. Pri vyhovujúcich jarných podmienkach napáda už zelené časti viniča (súkvetie, listy, menej letorasty, najmä však bobule, respektívne celé strapce). Počas vegetácie sa šíri najmä vetrom, a preto nie je núdza o zdroj infekcie. Napadnuté súkvetia hnednú a zasychajú. Listy majú hnedé až sivé škvrny, pri silnom napadnutí niekedy opadnú. Na letorastoch sa v jeseni vytvárajú jasnohnedé škvrny, ktoré sú viditeľné aj v zime. Najviac však napáda dozrievajúce bobule. Už koncom júla napadnuté bobule na nedozretých strapcoch hnednú, zastavuje sa ich rast, vráskovatejú a zasychajú. Tento stav nazývame aj kyslou hnilobou.

Botrytída spôsobuje spravidla najväčšie škody na dozrievajúcich strapcoch. Na napadnutých bobuliach sa vytvoria okrúhle škvrny, ktoré sa zväčšujú a praskajú. Na ich povrchu sa tvorí sivý až sivobiely povlak. Pri jesennom daždivom počasí infikované bobule alebo aj celé strapce zahnívajú. Najväčšie lokálne alebo plošné škody vznikajú po silnom poškodení bobúľ za daždivého alebo vlhkého a teplého počasia. Váhové straty na úrode hrozna môžu dosiahnu? 20 až 30 percent, ba aj viac. Šírenie choroby podporujú uzavreté a málo vzdušné polohy, hustý spon a vedenie viniča, fyziologické praskanie bobúľ následkom výdatných alebo častých zrážok, poškodenie bobúľ ľadovcom, poškodenie bobúľ obaľovačmi viniča (druhá generácia), poškodenie osami, vtákmi a podobne, vrátane odrodovej citlivosti. Za silne a stredne náchylné odrody sa považujú: Bouvierovo hrozno, Dievčie hrozno, Műller Thurgau, Chrupka biela, Tramín červený, Oremus, Silvánske zelené a červené, Pálava, Pesecká leánka, Rizling vlašský, Veltlínske červené skoré, Aurelius, Furmint, Portugalské modré, Frankovka a mnohé dalšie.

V prevencii je dôležité prevzdušnenie krov, najmä v oblasti strapcov, likvidácia burín, harmonická výživa a postreky proti chorobám a škodcom. Z hľadiska priamej ochrany odporúčame dva preventívne postreky. Prvý v čase uzatvárania strapcov, aby sa postreková tekutina dostala aj na strapinu, respektíve ak bobule boli poškodené, postrek možno urobi? aj skôr. Druhý postrek robíme na začiatku mäknutia bobúľ. V prípade, že v danej lokalite sú vysadené neskoré odrody alebo sa očakáva neskorý zber a priebeh počasia vytvára podmienky pre šírenie infekcie, môžeme urobi? aj tretie ošetrenie. Použi? možno Euparen, Euparen Multy, Ronilan WG, Rovral Flo, Sumilex 50 WP alebo systémovo kontaktný prípravok Hattrix. U všetkých prípravkov treba dodrža? stanovené hygienické lehoty. Na plochu 100 metrov štvorcových výsadby viniča treba počíta? s 10 až 12 litrami postrekovej tekutiny.


Práca, ročník 54, 22. septembra 1999, strana 11