Sirka vo víne
Zdravím, na jednom ružovom víne sa mi začali tvoriť merkaptány. Vôbec ma nenapadá prečo. Víno kvasilo bez problémov, dával som mu veľké nádeje a pri dokvášaní sa vôňa začala vytrácať a pri hlbšom nádychu v pozadí cítim merkaptány. Sirka bola odstránená v deň zistenia desulfinom od AEB(citran meďnatý) polovica odporúčanej dávky. Vedel by niekto poradiť ako postupovať pri odstraňovaní?
Proti tvorbe či prítomnosti sírovodíka treba zasiahnuť okamžite ako jeho prítomnosť zistíme. V prítomnosti alkoholu sa tvorí organická, alebo inak povedané viazaná forma sírovodíka, tzv. tioly, známe aj ako merkaptány. Nízkomolekulové tioly sa vyznačujú nepríjemným zápachom a na rozdiel od sírovodíka sa nedajú z vína odstrániť pomocou meďnatého katiónu. Vlastne sa bežnými postupmi nedajú odstrániť vôbec.
V prítomnosti sírovodíka sa etanol mení na etántiol |
Z vyššie uvedených dôvodov treba pri dávkovaní postupovať veľmi opatrne, prípadne si požadované množstvo vyskúšať na menšej vzorke vína. Niečo ako odporúčaná dávka neexistuje pretože nepoznáme presný obsah sírovodíku vo víne.