MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 31.12.2025
20
marec
2025

Vienále Topoľčianky 2025

Krása vína spočíva v jeho charaktere. Tvorí ju zmes jedinečných vôní a neopakovateľných chutí. Celkovú eleganciu tohto moku otvára už prvotný vnem, pestrá paleta farieb bielych, ružových, či červených tónov. Stredoeurópsky región dozrel k neodškriepiteľnej dokonalosti. Jednak ku kráse lokálnych vín prispieva klíma a výsledný produkt následne dolaďuje vinohradník a vinár, ktorí svojim umom a modernou technológiou vytvoria osobitý degustačný zážitok. Vienále Topoľčianky je projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, ktoré chce poukázať na eleganciu miestnych vín a spája krásu vína a ženský pohľad na ich charakter.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
29
marec
2025

Nový ročník u Nichtu

Nenechajte si ujsť možnosť ochutnať naše nové vína ako prví!
Pripravili sme si pre vás ochutnávku nových vín z ročníka 2024 priamo v priestoroch, kde vznikajú. V sobotu 29. marca budete mať možnosť nazrieť do pivníc a spoznať bližšie chuť vín zo srdca Tekova. Chýbať nebude ani výborná káva a špeciality k vínu.

Tešíme sa na vás 🥂

Info
Kedy? Sobota, 29. marec 2025, 13:00 - 20:00
Kde? Víno Nichta, Čajkov 552

Vstupenky
Cena degustačného setu v predpredaji je 10€ a na mieste 14€. Lístky v predpredaji si môžete zakúpiť na zavinom.sk alebo v priestoroch našej vinotéky v Čajkove.
Degustačný set zahŕňa pohár na víno a štartovací balíček 10 žetónov na ochutnávku vína. Predpredajové degustačné sety si vyzdvihnete priamo pri vstupe do vinárstva.
Domov > Články > Poradňa > 

Sirka vo víne

Sirka vo víne

Zdravím, na jednom ružovom víne sa mi začali tvoriť merkaptány. Vôbec ma nenapadá prečo. Víno kvasilo bez problémov, dával som mu veľké nádeje a pri dokvášaní sa vôňa začala vytrácať a pri hlbšom nádychu v pozadí cítim merkaptány. Sirka bola odstránená v deň zistenia desulfinom od AEB(citran meďnatý) polovica odporúčanej dávky. Vedel by niekto poradiť ako postupovať pri odstraňovaní?

    V prvom rade treba rozlišovať medzi merkaptánmi a sírovodíkom. Vo vašom prípade si dovolím tvrdiť, že nejde o merkaptán, ale zatiaľ iba o sírovodík, čo je ten lepší prípad. Pokiaľ ide o odstraňovanie sírovodíka, najideálnejšie je predchádzať jeho vzniku. Vznik sírovodíku môže mať viacero príčin. Predstava, že kvasinka potrebuje pre svoj život iba cukor a následne produkuje iba alkohol a oxid uhličitý, je od reality hodne vzdialená. V rámci metabolizmu kvasinky vzniká celý zástup vedľajších produktov v závislosti od okolitých podmienok. Napríklad pri nízkej teplote(cca 10 °C) kvasinka produkuje vyšší podiel kyseliny octovej, pri vysokej teplote(>25 °C) produkuje tá istá kvasinka zasa viac vyšších alkoholov, predovšetkým glycerolu. No a pri nedostatku využiteľného (v odb. lit. utilizovateľného)dusíka kvasinka nedokáže zapracovať síru do zložitejších molekúl, ale ju uvoľňuje do prostredia vo forme sírovodíka. Toto je najčastejšia príčina. Ak sa toto začne diať počas kvasenia treba okamžite pristúpiť k dodaniu komplexných živných solí, ktoré tento problém odstránia. Ak problém zachytíme až na konci kvasenia, riešením je prídavok meďnatého katiónu, ktorý veľmi rýchlo tvorí so sulfidovým aniónom nerozpustnú zrazeninu. S meďou treba pracovať veľmi opatrne a radšej ju pridávať desaťkrát po pár kvapkách ako raz prestreliť. Po prídavku meďnatého katiónu do vína v ktorom je cítiť sírovodík sa senzorický prejav okamžite mení. To znamená, že môžeme postupovať citlivo a efektívne. Nadbytok medi vo víne po prvé nie je práve najzdravší a po druhé meď má schopnosť podobne ako železo podmieňovať oxidačný účinok kyseliny askorbovej, ktorá sa inak používa ako redukčné činidlo a je bežnou súčasťou viacerých prípravkov na ošetrenie vína.

Proti tvorbe či prítomnosti sírovodíka treba zasiahnuť okamžite ako jeho prítomnosť zistíme. V prítomnosti alkoholu sa tvorí organická, alebo inak povedané viazaná forma sírovodíka, tzv. tioly, známe aj ako merkaptány. Nízkomolekulové tioly sa vyznačujú nepríjemným zápachom a na rozdiel od sírovodíka sa nedajú z vína odstrániť pomocou meďnatého katiónu. Vlastne sa bežnými postupmi nedajú odstrániť vôbec.

merkaptán
V prítomnosti sírovodíka sa etanol mení na etántiol


Z vyššie uvedených dôvodov treba pri dávkovaní postupovať veľmi opatrne, prípadne si požadované množstvo vyskúšať na menšej vzorke vína. Niečo ako odporúčaná dávka neexistuje pretože nepoznáme presný obsah sírovodíku vo víne.