MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 31.12.2025
20
marec
2025

Vienále Topoľčianky 2025

Krása vína spočíva v jeho charaktere. Tvorí ju zmes jedinečných vôní a neopakovateľných chutí. Celkovú eleganciu tohto moku otvára už prvotný vnem, pestrá paleta farieb bielych, ružových, či červených tónov. Stredoeurópsky región dozrel k neodškriepiteľnej dokonalosti. Jednak ku kráse lokálnych vín prispieva klíma a výsledný produkt následne dolaďuje vinohradník a vinár, ktorí svojim umom a modernou technológiou vytvoria osobitý degustačný zážitok. Vienále Topoľčianky je projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, ktoré chce poukázať na eleganciu miestnych vín a spája krásu vína a ženský pohľad na ich charakter.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
29
marec
2025

Nový ročník u Nichtu

Nenechajte si ujsť možnosť ochutnať naše nové vína ako prví!
Pripravili sme si pre vás ochutnávku nových vín z ročníka 2024 priamo v priestoroch, kde vznikajú. V sobotu 29. marca budete mať možnosť nazrieť do pivníc a spoznať bližšie chuť vín zo srdca Tekova. Chýbať nebude ani výborná káva a špeciality k vínu.

Tešíme sa na vás 🥂

Info
Kedy? Sobota, 29. marec 2025, 13:00 - 20:00
Kde? Víno Nichta, Čajkov 552

Vstupenky
Cena degustačného setu v predpredaji je 10€ a na mieste 14€. Lístky v predpredaji si môžete zakúpiť na zavinom.sk alebo v priestoroch našej vinotéky v Čajkove.
Degustačný set zahŕňa pohár na víno a štartovací balíček 10 žetónov na ochutnávku vína. Predpredajové degustačné sety si vyzdvihnete priamo pri vstupe do vinárstva.
Domov > Články > Poradňa > 

Preventívne proti plesni sivej

Takmer každoročne sa na viniči môžeme stretnúť s väčším alebo menším výskytom hniloby hrozna. Spôsobuje ju huba Botrytis cinerea, známa aj pod názvom botrytída, alebo pleseň sivá. Okrem viniča napáda veľmi široký okruh rastlín. Vyskytuje sa na odumretých, resp. poškodených pletivách. Huba prezimuje ako podhubie na odumretých častiach viniča.

Na jar pri vyhovujúcich vlhkostných podmienkach napáda zelené časti viniča (súkvetie, strapinu, listy, mladé bobule alebo strapce, niekedy aj letorasty). Napadnuté súkvetia hnednú a zasychajú. Na listoch sa vytvárajú hnedé až sivé škvrny. Pri silnom napadnutí listov opadnú. Počas vegetácie sa huba zo zdroja infekcie šíri najmä vetrom. Niekedy už koncom júla na nedozretých strapcoch napadnuté bobule hnednú, scvrkávajú sa a zasychajú. Tento stav nazývame "kyslou hnilobou". Na letorastoch sa v jeseni vytvárajú aj cez zimu viditeľné jasnohnedé škvrny.

Najväčšie škody spôsobuje však na dozrievajúcich strapcoch. Na bobuliach sa vytvoria okrúhle škvrny, ktoré sa zväčšujú a praskajú. Na ich povrchu sa vytvorí sivý až sivobiely povlak huby. Pri daždivom počasí infikované bobule alebo aj celé strapce zahnívajú. Najväčšie lokálne alebo plošné škody vznikajú po silnom poškodení bobúľ za daždivého alebo vlhkého a teplého počasia, keď váhové straty na úrode hrozna môžu dosiahnu? 30 %, i viac.

Šírenie choroby podporujú málovzdušné a uzavreté plochy, hustý spon a vedenie viniča, fyziologické praskanie bobúľ po výdatných alebo častých zrážkach, poškodenie bobúľ ľadovcom, obaľovačmi viniča (druhá generácia), poškodenie osami, vtákmi a pod. Rozsah poškodenia ovplyvňuje aj odrodová citlivos? viniča. Za silno a stredne náchylné odrody sú považované:
Bouvierovo hrozno, Dievčie hrozno, Müller Thurgau, Chrupka biela, Tramín červený, Devín, Oremus, Silvánske zelené a červené, Pálava, Pesecká leánka, Rizling vlašský, Mopr, Veltlínske červené skoré, Aurelius, Furmint, Portugalské modré, Frankovka a pod.

V prevencii má význam prevzdušnenie krov (zelené práce) najmä v oblasti strapcov, likvidácia burín, harmonická výživa a postreky proti škodlivým činiteľom. V priamej ochrane odporúčame dva preventívne postreky. Prvý postrek robíme v čase uzatvárania strapcov tak, aby sa postreková tekutina dostala aj na strapinu. Ak boli bobule poškodené, postrek možno vykona? aj skôr ako v čase uzatvárania strapcov. Druhý postrek robíme na začiatku mäknutia bobúľ. V prípade, že sú v lokalite vysadené neskoro zrejúce odrody alebo je predpoklad na neskorší zber a priebeh počasia vytvára dobré podmienky na šírenie infekcie, možno urobi? aj tretie ošetrenie. Na postrek môžeme použi? Euparen, Eupáren Multy, Ronilan WG, Rovral Plo, Hatrick alebo Switch 62,5 WG. Pri aplikácii všetkých prípravkov prihliadame na stanovené hygienické ochranné lehoty. Postrekovú tekutinu smerujeme do oblasti strapcov. Na plochu 100 m2 vysadeného viniča potrebujeme 10 - 12 litrov postrekovej tekutiny.


Práca, ročník 55, číslo 160, strana 11, 13. júla 2000