MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 5.5.2024
22
máj
2024

Verejná prehliadka 15. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín Víno SPU 2024

Srdečne vás pozývame na verejnú ochutnávku súťažných vín.
29
máj
2024

GROW du Monde 2024

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Po vydarenom vlaňajšom ročníku, ktorý sa konal v Chorvátsku, tohtoročné GROW sa bude konať v maďarskom Balatonfürede.
13
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska 2024

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní posoutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
23
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska Brno 2024 - vyhlášení výsledků a galadegustace

V rámci vstupenky získáte neomezenou konzumaci během celého večera. Těšte se na stovky vín, památeční skleničku, hudbu a další doprovodný program. Chybět nebude samozřejmě ani možnost zakousnout k vínu něco k snědku.

V průběhu večera proběhne také slavnostní vyhlášení a předávání cen pro nejlepší vína a vinaře ročníku 2024.
Domov > Články > Poradňa > 

Preventívne proti plesni sivej

Takmer každoročne sa na viniči môžeme stretnúť s väčším alebo menším výskytom hniloby hrozna. Spôsobuje ju huba Botrytis cinerea, známa aj pod názvom botrytída, alebo pleseň sivá. Okrem viniča napáda veľmi široký okruh rastlín. Vyskytuje sa na odumretých, resp. poškodených pletivách. Huba prezimuje ako podhubie na odumretých častiach viniča.

Na jar pri vyhovujúcich vlhkostných podmienkach napáda zelené časti viniča (súkvetie, strapinu, listy, mladé bobule alebo strapce, niekedy aj letorasty). Napadnuté súkvetia hnednú a zasychajú. Na listoch sa vytvárajú hnedé až sivé škvrny. Pri silnom napadnutí listov opadnú. Počas vegetácie sa huba zo zdroja infekcie šíri najmä vetrom. Niekedy už koncom júla na nedozretých strapcoch napadnuté bobule hnednú, scvrkávajú sa a zasychajú. Tento stav nazývame "kyslou hnilobou". Na letorastoch sa v jeseni vytvárajú aj cez zimu viditeľné jasnohnedé škvrny.

Najväčšie škody spôsobuje však na dozrievajúcich strapcoch. Na bobuliach sa vytvoria okrúhle škvrny, ktoré sa zväčšujú a praskajú. Na ich povrchu sa vytvorí sivý až sivobiely povlak huby. Pri daždivom počasí infikované bobule alebo aj celé strapce zahnívajú. Najväčšie lokálne alebo plošné škody vznikajú po silnom poškodení bobúľ za daždivého alebo vlhkého a teplého počasia, keď váhové straty na úrode hrozna môžu dosiahnu? 30 %, i viac.

Šírenie choroby podporujú málovzdušné a uzavreté plochy, hustý spon a vedenie viniča, fyziologické praskanie bobúľ po výdatných alebo častých zrážkach, poškodenie bobúľ ľadovcom, obaľovačmi viniča (druhá generácia), poškodenie osami, vtákmi a pod. Rozsah poškodenia ovplyvňuje aj odrodová citlivos? viniča. Za silno a stredne náchylné odrody sú považované:
Bouvierovo hrozno, Dievčie hrozno, Müller Thurgau, Chrupka biela, Tramín červený, Devín, Oremus, Silvánske zelené a červené, Pálava, Pesecká leánka, Rizling vlašský, Mopr, Veltlínske červené skoré, Aurelius, Furmint, Portugalské modré, Frankovka a pod.

V prevencii má význam prevzdušnenie krov (zelené práce) najmä v oblasti strapcov, likvidácia burín, harmonická výživa a postreky proti škodlivým činiteľom. V priamej ochrane odporúčame dva preventívne postreky. Prvý postrek robíme v čase uzatvárania strapcov tak, aby sa postreková tekutina dostala aj na strapinu. Ak boli bobule poškodené, postrek možno vykona? aj skôr ako v čase uzatvárania strapcov. Druhý postrek robíme na začiatku mäknutia bobúľ. V prípade, že sú v lokalite vysadené neskoro zrejúce odrody alebo je predpoklad na neskorší zber a priebeh počasia vytvára dobré podmienky na šírenie infekcie, možno urobi? aj tretie ošetrenie. Na postrek môžeme použi? Euparen, Eupáren Multy, Ronilan WG, Rovral Plo, Hatrick alebo Switch 62,5 WG. Pri aplikácii všetkých prípravkov prihliadame na stanovené hygienické ochranné lehoty. Postrekovú tekutinu smerujeme do oblasti strapcov. Na plochu 100 m2 vysadeného viniča potrebujeme 10 - 12 litrov postrekovej tekutiny.


Práca, ročník 55, číslo 160, strana 11, 13. júla 2000