Poradňa: Chcem predávať víno.
Chcem predávať vlastné sudové víno. Chcem sa informovať, kto mi dá
povolenie a aké náležitosti musím splniť aby som toto povolenie získal.
V identickom, alebo podobnom znení sa táto otázka opakuje so železnou
pravidelnosťou. Nebola zaslaná do poradne, ale do diskusného fóra.
Rozhodol som sa ju uverejniť v sekcii novinky. O odpoveď som požiadal,
Hlavného radcu a vrchného inšpektora pre víno, Štátnej veterinárnej a
potravinovej správy SR, Ing Mareka Závrackého.
V prvom rade je
potrebné získať od hygieny povolenie na výrobu a predaj. Podrobnejšie
informácie si záujemca môže nájsť na stránke Regionálneho úradu
verejného zdravotníctva www.szubb.sk
Po získaní rozhodnutia Okresného hygienika na prevádzku je potrebné sa zaregistrovať na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe formou vyplneného tlačiva. Potom ohlásenie sa na ÚKSÚP formou tlačiva.
Pri uvádzaní vína do obehu – predaja, je potrebné si nechať analyzovať víno v akreditovanom laboratóriu na kvalitu a zdravotnú neškodnosť.
Ing. Marek Závracký