MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

      Obrázok 

11
marec
2022

Concours mondial de Bruxelles, Rosé Selection 2022

Concours mondial de Bruxelles, Rosé Selection 2022 sa bude konať v severošpanielskom Valladolide.
17
marec
2022

Concours Mondial du Sauvignon 2022

Concours Mondial du Sauvignon sa mal v roku 2021 konať v portugalskom Torres Vedras. Pre uzavreté hranice sa hodnotenie nakoniec konalo v Bruseli. Už 13. ročník znovu miere na juh Portugalska a dúfam, že tentoraz už bude všetko v poriadku a hodnotenie sa .
19
máj
2022

Concours mondial de Bruxelles, Cosenza 2022

Concours mondial de Bruxelles opäť zamieri do Talianska, tentokrát na juh do slnečnej Kalábrie.
01
júl
2022

CMB Sparkling session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie šumivých vín.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.
Domov > Články > Poradňa > 

Pomalé kvasenie a sladká chuť

Ing. Vladimír B., Zlaté Moravce (24. októbra 2003)

Víno vyrábam len v malom objeme. Tento rok mi pri počiatočnom kvasení vytieklo z 50 litrových fliaš dos? veľké množstvo muštu, pretože som fľaše asi naplnil viac ako bolo potrebné. Od naplnenia fliaš ubehli už 4 týždne. Kvasenie je veľmi pomalé a mladé víno obsahuje ešte dos? veľké množstvo zvyškového cukru. Skúšal som zahrievanie a dolial predpísané množstvo umelých kvasiniek a živnej soli. Kvasenie je však aj naďalej veľmi pomalé a chu? ostáva sladká. Aké opatrenie mám ešte urobi??

 

Vínne fľaše (demižóny) sa majú pred alkoholovým kvasením naplni? muštom tak, aby po naplnení ostalo okolo 10-20 % objemu nádoby voľný priestor. Vždy záleží na teplote kvasenia. Čím je teplota vyššia, tým býva počiatočné búrlivé ...

Ing. Vladimír B., Zlaté Moravce (24. októbra 2003)

Víno vyrábam len v malom objeme. Tento rok mi pri počiatočnom kvasení vytieklo z 50 litrových fliaš dos? veľké množstvo muštu, pretože som fľaše asi naplnil viac ako bolo potrebné. Od naplnenia fliaš ubehli už 4 týždne. Kvasenie je veľmi pomalé a mladé víno obsahuje ešte dos? veľké množstvo zvyškového cukru. Skúšal som zahrievanie a dolial predpísané množstvo umelých kvasiniek a živnej soli. Kvasenie je však aj naďalej veľmi pomalé a chu? ostáva sladká. Aké opatrenie mám ešte urobi??

 


Vínne fľaše (demižóny) sa majú pred alkoholovým kvasením naplni? muštom tak, aby po naplnení ostalo okolo 10-20 % objemu nádoby voľný priestor. Vždy záleží na teplote kvasenia. Čím je teplota vyššia, tým býva počiatočné búrlivé kvasenie intenzívnejšie. Ideálna teplota kvasenia muštu je 18 až 20 stupňov C. Vždy však záleží na počiatočnej cukornatosti, t.j. na obsahu cukru v mušte. Priemerný obsah cukru v mušte pred kvasením by mal by? okolo 20 - 22° NM, t.j. asi 200 až 220 g/l cukru.

Začiatok kvasenia a búrlivé kvasenie prebieha spravidla rýchle, pri spontánnom kvasení (bez prídavku čistej kultúry kvasiniek) za nepriaznivých podmienok kvasenia (teplota, vyššia cukornatos?) však môže dôjs? k predčasnému zastaveniu, prinajmenšom k spomaleniu kvasenia. Preto sa odporúča mušt zakvasi? čistou kultúrou aktívnych suchých vínnych kvasiniek. Dvojnásobne to platí pri prekvasení nedokvasených mladých vín, čo je Váš prípad.

Čisté kultúry suchých vínnych kvasiniek (ASVK) sa pred zakvasením musia aktivova? asi 30 minút v čistej vode (1:10) pri teplote 15 až 20 stupňov C. Zmes vody a aktivovaných kvasiniek sa potom vleje do muštu či nedokvaseného mladého vína. Pri prekvasení vína použijeme 25 g na 100 litrov vína aktivovaných ASVK (s prípadným pridaním 0,5 g živnej soli na 1 liter nedokvaseného vína).

Doc. Ing. E. Minárik, DrSc.