MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

06
marec
2025

Vitis Aurea Modra 2025

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXIV. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2025
.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
05
apríl
2025

Vyhlásenie výsledkov GUSTUS JUVENILIS 2025 s možnosťou degustácie súťažných vín

Vyhlásenie výsledkov Gustus Juvenilis 2025 sa uskutoční 5.5.2025, v Nitrianskej synagóge o 17:00h


Udalosť trvá od 17:00 do 22:00

Vstupné 10 eur / osoba - degustačný pohár a katalóg v cene
08
apríl
2025

Linčanský džbánek 2025

Spolok vinárov a vinohradníkov Zeleneč, organizuje odbornú degustáciu 24. ročníka súťažnej výstavy vín, „Linčanský džbánek 2025“. Špecialitou súťaže je kategória ultrasuchých vín do 2 g/l zvyškového cukru.
Domov > Články > Poradňa > 

Ošetrovanie vína

Víno, či už hroznové alebo ovocné, nie je trvanlivý nápoj a počas uskladnenia často podlieha zmenám, ktoré ho môžu úplne znehodnoti?. Aby sme tomu predišli, mali by sme vedie?, čo je ich príčinou a ako víno správne uskladňova? a ošetrova?. Malí pestovatelia sa musia uspokoji? s jednoduchým zariadením, vhodným na spracovanie a uskladňovanie vína.


Mladé víno postupne dozrieva, uniká oxid uhličitý a aj sa odparuje, čím sa jeho obsah v nádobe znižuje. Drevené sudy dolievame a stav vína kontrolujeme každý týždeň, v sklených obaloch raz za štrnásť dní. Dolievame vínom rovnakého kultivaru alebo zdravým vínom neutrálneho charakteru. Keď oxid uhličitý prestane unika?, nádobu zazátkujeme. Vo víne pokračuje proces samovoľného čistenia. Prítomnosť alkoholu, trieslovín a kyslíka podporuje tvorbu zrazenín. Čistenie mladého vína v sklených nádobách urýchlime prevzdušnením.

Prvé stáčanie vína z kalov je veľmi dôležitý úkon. Zamedzuje sa ním rozklad kvasničnej biomasy, ktorá svojím odumieraním môže spôsobiť zákaly a nepríjemné pachute. Stočením vína podporujeme jeho čistenie a ďalšiu tvorbu zrazenín. Správne zvolený termín stáčania neurčuje jeho stupeň vyčistenia, ale stupeň prekvasenia, prijateľný obsah kyselín a celková harmonická chuť vína. Prvé stočenie vína robíme aj v závislosti od jeho druhu. Ľahké vína a málo kyslé stáčame ako prvé, rýchle sa čistiace vína s vysokou koncentráciou kyselín stáčame posledné. Vysoký obsah kyselín v nich sa snažíme zníži? opakovaným premiešavaním vína s kalmi, čím podporujeme intenzitu jablčno-mliečneho kvasenia.

Aromatizované kultivary stáčame veľmi šetrne, bez prístupu vzduchu, alebo ich aj prevzdušňujeme. Rozhodnú? by mala takzvaná poháriková skúška. Ak víno v poháriku po 4 až 6 hodinách zhnedne, musíme ho pred stáčaním nielen zasíriť, ale stáčať bez prístupu vzduchu. Silné prevzdušnenie uplatníme pri vínach náchylných na vláčkovatenie a vínach so sírovodíkovou pachuťou.

Never fail! Stand up to your employer and pass that drug test! It is easy if you know how, and a new store has opened with a sole purpose to help you pass your drug test, regardless of what drugs might be in your system, or if you`re a drug user, or just happened to be in a wrong place at a wrong time. Stop worrying and call them today.

Mladé víno treba konzervovať. Tým je ošetrenie oxidom síričitým i v priebehu stáčania. Intenzitu sírenia však s postupujúcim dozrievaním postupne znižujeme. Pri prvom stáčaní je to stredný stupeň, čiže 1 sírny knôt, alebo 10 gramov pyrosíričitanu na 100 litrov. Pri druhom stáčaní dávame už polovičnú dávku. Druhé stáčanie robíme po ďalších 6 až 8 týždňoch. Víno sa po druhom stáčaní dočistí a chu?ovo vyzrie.

Niekedy sa však stáva, že aj pri najlepšej starostlivosti a opatere sa vyskytnú nejaké chyby a choroby vína. Rôzne zákaly vo víne nepotešia. Tento nedostatok riešime číridlami. V malovýrobe používame Bentonit, z ktorého si pripravíme suspenziu s vodou v dávke od 20 až 200 gramov na 100 litrov vína a po vyčistení ho stiahneme zo sedimentu. Hnednutiu vína zabraňujeme dostatočným zasírením. Nepríjemnou chybou i chorobou je pachuť po sírovodíku . Vtedy víno prevzdušníme a silne zasírime. Síra sa vyzráža a sedimentuje. Potom víno stiahneme. Chorobou je aj birza. Tvorí sa zvyčajne na nedoliatom víne ako kožka. Víno by malo byt doliate a zátka mierne zatlačená vo víne. Ak víno fľaškujeme na dlhší čas, fľaše ukladáme šikmo, alebo aj ležato.

Ošetrovanie vína je veľmi dôležité, tak ako jeho vlastná výroba. Znehodnotené víno sa niekedy dá ešte použi? na destilát, sú však prípady, že ani na toto sa už nehodí.


Práca, 54. ročník, číslo 272, 25. novembra 1999, strana 11