MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.5.2024
29
máj
2024

GROW du Monde 2024

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Po vydarenom vlaňajšom ročníku, ktorý sa konal v Chorvátsku, tohtoročné GROW sa bude konať v maďarskom Balatonfürede.
13
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska 2024

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní posoutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
23
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska Brno 2024 - vyhlášení výsledků a galadegustace

V rámci vstupenky získáte neomezenou konzumaci během celého večera. Těšte se na stovky vín, památeční skleničku, hudbu a další doprovodný program. Chybět nebude samozřejmě ani možnost zakousnout k vínu něco k snědku.

V průběhu večera proběhne také slavnostní vyhlášení a předávání cen pro nejlepší vína a vinaře ročníku 2024.
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
Domov > Články > Poradňa > 

Ochrana pred múčnatkou

Na viniči sa každoročne stretávame s väčším alebo menším výskytom škodlivých činiteľov. Ich výskyt v jarných mesiacoch nebýva výrazný, a preto sa obyčajne zabúda na včasnú, prípadne preventívnu ochranu v čase pred kvitnutím. O úrode hrozna často rozhoduje múčnatka. Tá prezimuje ako podhubie v pupeňoch viniča. Poškodzujú ho mrazy pod mínus 18 °C, mierna zima však toto podhubie nepoškodí.

Vtedy sa očakáva skorý a pomerne silný, infekčný tlak choroby, a to hlavne v miestach, kde ochrana proti múčnatke nebola dostatočná. Zdrojom prvotnej, infekcie sú konídie, ktoré sa vytvárajú, keď má vinič viac ako 5 až 6 listov, čiže približne 4 až 5 týždňov po vypučaní. Infekcia sa šíri pri vyšších teplotách a vyššej alebo striedavej relatívnej vlhkosti vzduchu. Výskyt múčnatky podporujú uzavreté ...

Na viniči sa každoročne stretávame s väčším alebo menším výskytom škodlivých činiteľov. Ich výskyt v jarných mesiacoch nebýva výrazný, a preto sa obyčajne zabúda na včasnú, prípadne preventívnu ochranu v čase pred kvitnutím. O úrode hrozna často rozhoduje múčnatka. Tá prezimuje ako podhubie v pupeňoch viniča. Poškodzujú ho mrazy pod mínus 18 °C, mierna zima však toto podhubie nepoškodí.

Vtedy sa očakáva skorý a pomerne silný, infekčný tlak choroby, a to hlavne v miestach, kde ochrana proti múčnatke nebola dostatočná. Zdrojom prvotnej, infekcie sú konídie, ktoré sa vytvárajú, keď má vinič viac ako 5 až 6 listov, čiže približne 4 až 5 týždňov po vypučaní. Infekcia sa šíri pri vyšších teplotách a vyššej alebo striedavej relatívnej vlhkosti vzduchu. Výskyt múčnatky podporujú uzavreté polohy, husté porasty, nevyrovnaná výživa a podobne. Významnú úlohu má aj náchylnos? odrôd.

Múčnatka napáda výhonky, listy, kvetenstvo aj bobule viniča. Na postihnutých miestach sa vytvára belavý povlak. Napadnuté miesta šedivejú, dochádza k obmedzenému rastu a k deformáciám pletív. Napadnuté kvetenstvo pred kvitnutím viniča spŕchava. Mladé bobule po odkvitnutí zasychajú.

Ak bol už v predchádzajúcom roku vinič silno napadnutý, odporúčame pri priaznivých podmienkach pre šírenie múčnatky urobi? dva postreky. Prvý, keď má vinič 5 až 7 listov a druhý pred kvetom. Z kontaktných prípravkov odporúčame Sulikol K, Thiovit, Kumulus WG, Karathane LC a iné. Zo systémových Anvil 5 SC, Bayleton 5 WP alebo 25 WP, Domark 10 EC, Bumper 25 EC, Punch 10 EW, Horizon 250 EW, Rubigan 12 EC, Systane 12 EC a iné. Hĺbkovo pôsobiaci prípravok je Discus. Sírnaté prípravky neaplikujeme pri teplotách nad 25 °C, lebo môžu pôsobi? fytotoxicky na pletivá viniča. Pri prípravkoch Thiovit a Kumulus WG sú v návodoch na použitie uvedené dve koncentrácie. Vyššiu koncentráciu môžeme použi? pred kvitnutím viniča, ak je silný infekčný tlak alebo veľmi dobré podmienky pre vývoj a šírenie múčnatky. Prípravok Discus sa môže používa? trikrát za sebou a to: pred kvitnutím, po odkvitnutí a za dva týždne.


Práca, 55. ročník, číslo 107, 11. mája 2000, strana 11