MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023 - priebežné výsledky k 24.5.2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
01
jún
2023

CMB Sparkling session 2023

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie šumivých vín.
13
jún
2023

GROW du Monde 2023

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne.
14
jún
2023

Víno SAV 2023

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

      Obrázok 

Domov > Články > Poradňa > 

Nízka farba červeného vína.

Už niekoľko rokov pestujem vinič a taktiež dorábam biele aj červené víno. Už dva
roky po sebe má červené víno výrazne bledšiu farbu ako po iné roky a pritom
používam stále tie isté postupy a odrody (zmes červených odrôd, prevažne červené
otelo).
Mám tam pridať nejakú farbiacu odrodu, prípadne nejaké potravinárske
farbivo?
Tomáš


Príčin, prečo má vaše víno bledšiu farbu(podľa vás nedostatočnú) môže byť viacero. O odpoveď som požiadal Ing. Rastislava Šimoru z VŠSVVM, n.o.

Bledší farebný odtieň červeného vína môže byť vyvolaný viacerými faktormi, napr.:
- slabo vyzreté hrozno (navonok síce dostatočne vyfarbené, no v šupke s málo koncentrovaným farbivom; na toto má vplyv počasie počas roka a agrotechnický prístup)
- krátky čas macerácie pri nakvášaní (nestihlo sa farbivo vylúhovať do muštu
) - veľmi silné zasírenie muštu alebo vína (farbivá po reakcii s SO2 sa dostanú do zlúčenín, ktoré sa "nesprávajú farebne", toto je vratný proces, po čase sa "vyprchaním síry" sýtosť červenej farebnosti vína zvýši)
Toto bývajú najčastejšie príčiny "slabej farby" červeného vína.

Čisto technicky je možné situáciu riešiť tak ako uvádzate, buď pomocou hrozna s vyšším obsahom antokyanátov alebo prídavkom farbiva.

Ak sa rozhodnete pre prvú možnosť, musíte hrozno s vysokým obsahom antokyanátov, najčastejšie Alibernet, Neronet pridať čo najskôr, najlepšie ešte vo forme hrozna.
Druhá možnosť, prídavok farbiva izolovaného zo šupiek hrozna, je podstatne pohodlnejšia. Farbivo však obsahuje tanín, ktorý môže spôsobiť adstringenciu vína. Najmä pri ľahkom type vína by prídavok tanínu mohol spôsobiť disharmóniu.




Najpodstatnejšie(podľa mňa) nakoniec. Nenaháňajte sa zbytočne za vysokou farebnosťou vína. Viem, že mnoho laikov preferuje vína s vysokým obsahom farbiva. Ak víno vyrábate z odrody Otelo, hrozna odrody Alibernet, Neronet, Nitra či akejkoľvek inej odrody je škoda. Kvalitné hrozno utopíte v odrode ktorej síce pomôže zvýšiť farebnosť, ale celkovú kvalitu vína neovplyvní. Ak nebolo hrozno dobre vyzreté(čo by mohlo zodpovedať predchádzajúcim dvom ročníkom), mal ste z neho urobiť svieže ružové víno, alebo maximálne ľahké červené s ovocným charakterom.

Asi sa nikdy neprestanem čudovať Rulandskému modrému, ktoré farbou pripomína Alibernet.

tv