Nízka farba červeného vína.
Už niekoľko rokov pestujem vinič a taktiež dorábam biele aj červené víno. Už dva
roky po sebe má červené víno výrazne bledšiu farbu ako po iné roky a pritom
používam stále tie isté postupy a odrody (zmes červených odrôd, prevažne červené
otelo).
Mám tam pridať nejakú farbiacu odrodu, prípadne nejaké potravinárske
farbivo?
Tomáš
Príčin, prečo má vaše víno bledšiu farbu(podľa vás nedostatočnú) môže byť viacero. O odpoveď som požiadal Ing. Rastislava Šimoru z VŠSVVM, n.o.
Bledší farebný odtieň červeného vína môže byť vyvolaný viacerými faktormi,
napr.:
- slabo vyzreté hrozno (navonok síce dostatočne vyfarbené, no v šupke
s málo koncentrovaným farbivom; na toto má vplyv počasie počas roka a
agrotechnický prístup)
- krátky čas macerácie pri nakvášaní (nestihlo sa
farbivo vylúhovať do muštu
) - veľmi silné zasírenie muštu alebo vína
(farbivá po reakcii s SO2 sa dostanú do zlúčenín, ktoré sa "nesprávajú farebne",
toto je vratný proces, po čase sa "vyprchaním síry" sýtosť červenej farebnosti
vína zvýši)
Toto bývajú najčastejšie príčiny "slabej farby" červeného
vína.
Čisto technicky je možné situáciu riešiť tak ako uvádzate, buď pomocou hrozna
s vyšším obsahom antokyanátov alebo prídavkom farbiva.
Ak sa rozhodnete
pre prvú možnosť, musíte hrozno s vysokým obsahom antokyanátov, najčastejšie
Alibernet, Neronet pridať čo najskôr, najlepšie ešte vo forme hrozna.
Druhá
možnosť, prídavok farbiva izolovaného zo šupiek hrozna, je podstatne
pohodlnejšia. Farbivo však obsahuje tanín, ktorý môže spôsobiť adstringenciu
vína. Najmä pri ľahkom type vína by prídavok tanínu mohol spôsobiť disharmóniu.
Najpodstatnejšie(podľa mňa) nakoniec. Nenaháňajte sa zbytočne za vysokou farebnosťou vína. Viem, že mnoho laikov preferuje vína s vysokým obsahom farbiva. Ak víno vyrábate z odrody Otelo, hrozna odrody Alibernet, Neronet, Nitra či akejkoľvek inej odrody je škoda. Kvalitné hrozno utopíte v odrode ktorej síce pomôže zvýšiť farebnosť, ale celkovú kvalitu vína neovplyvní. Ak nebolo hrozno dobre vyzreté(čo by mohlo zodpovedať predchádzajúcim dvom ročníkom), mal ste z neho urobiť svieže ružové víno, alebo maximálne ľahké červené s ovocným charakterom.
Asi sa nikdy neprestanem čudovať Rulandskému modrému, ktoré farbou pripomína Alibernet.
tv