MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
30
júl
2022

Othello - Požitavský festival vína

Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
01
august
2022

AWC Vienna 2022

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V tomto roku bez podpory Ministerstva, ale stále s nízkym štartovným.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.

      Obrázok 

Domov > Články > Poradňa > 

Nízka farba červeného vína.

Už niekoľko rokov pestujem vinič a taktiež dorábam biele aj červené víno. Už dva
roky po sebe má červené víno výrazne bledšiu farbu ako po iné roky a pritom
používam stále tie isté postupy a odrody (zmes červených odrôd, prevažne červené
otelo).
Mám tam pridať nejakú farbiacu odrodu, prípadne nejaké potravinárske
farbivo?
Tomáš


Príčin, prečo má vaše víno bledšiu farbu(podľa vás nedostatočnú) môže byť viacero. O odpoveď som požiadal Ing. Rastislava Šimoru z VŠSVVM, n.o.

Bledší farebný odtieň červeného vína môže byť vyvolaný viacerými faktormi, napr.:
- slabo vyzreté hrozno (navonok síce dostatočne vyfarbené, no v šupke s málo koncentrovaným farbivom; na toto má vplyv počasie počas roka a agrotechnický prístup)
- krátky čas macerácie pri nakvášaní (nestihlo sa farbivo vylúhovať do muštu
) - veľmi silné zasírenie muštu alebo vína (farbivá po reakcii s SO2 sa dostanú do zlúčenín, ktoré sa "nesprávajú farebne", toto je vratný proces, po čase sa "vyprchaním síry" sýtosť červenej farebnosti vína zvýši)
Toto bývajú najčastejšie príčiny "slabej farby" červeného vína.

Čisto technicky je možné situáciu riešiť tak ako uvádzate, buď pomocou hrozna s vyšším obsahom antokyanátov alebo prídavkom farbiva.

Ak sa rozhodnete pre prvú možnosť, musíte hrozno s vysokým obsahom antokyanátov, najčastejšie Alibernet, Neronet pridať čo najskôr, najlepšie ešte vo forme hrozna.
Druhá možnosť, prídavok farbiva izolovaného zo šupiek hrozna, je podstatne pohodlnejšia. Farbivo však obsahuje tanín, ktorý môže spôsobiť adstringenciu vína. Najmä pri ľahkom type vína by prídavok tanínu mohol spôsobiť disharmóniu.




Najpodstatnejšie(podľa mňa) nakoniec. Nenaháňajte sa zbytočne za vysokou farebnosťou vína. Viem, že mnoho laikov preferuje vína s vysokým obsahom farbiva. Ak víno vyrábate z odrody Otelo, hrozna odrody Alibernet, Neronet, Nitra či akejkoľvek inej odrody je škoda. Kvalitné hrozno utopíte v odrode ktorej síce pomôže zvýšiť farebnosť, ale celkovú kvalitu vína neovplyvní. Ak nebolo hrozno dobre vyzreté(čo by mohlo zodpovedať predchádzajúcim dvom ročníkom), mal ste z neho urobiť svieže ružové víno, alebo maximálne ľahké červené s ovocným charakterom.

Asi sa nikdy neprestanem čudovať Rulandskému modrému, ktoré farbou pripomína Alibernet.

tv