Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Nebezpečný oxid uhličitý.

Médiá v posledných dňoch informovali o tragickom úmrtí 70 ročného vinára vo
Vrábľoch. Príčinou smrti bol oxid uhličitý, ktorý sa nahromadil v pivničných
priestoroch. Keď že to nebol prvý prípad a určite nie ani posledný, pokúsim sa
trochu priblížiť problematiku kvasenia a plynov ktoré sa pri kvasení uvoľňujú.
Do agentúrnej správy sa „vloudila“ malá, ale dosť podstatná chyba. Pri kvasení
nevzniká jedovatý oxid uhoľnatý, ale nejedovatý oxid uhličitý. Ten je bežne
obsiahnutý vo všetkých bublinkových nápojoch. Burčiakom počnúc a sektom končiac.
V čom teda tkvie nebezpečenstvo oxidu uhličitého ?



V jeho hustote. Oxid uhličitý je podstatne ťažší ako vzduch. Je ťažší aj ako kyslík. A práve v tom je ten problém. Pri kvasení vznikajúci CO2 má tendenciu klesať k zemi. V prípade dostatočného množstva skvasiteľných cukrov je schopný zaplniť celú miestnosť. Ak v takejto miestnosti je nulová cirkulácia vzduchu a navyše sa nachádza pod zemou, k nešťastiu je len krôčik. Plyn síce priamo nikoho nezabije, ale vytlačí z miestnosti kyslík ktorý potrebujeme na dýchanie. Ak tam kyslík nie je, nemáme čo dýchať, nastáva bezvedomie a bez pomoci zadusenie. Mnohí z vás si teraz zrejme povedali, ak sa začnem dusiť, tak sa otočím a idem von. No veru nejdete. Ak pri topení sa, vdýchnete vodu, nastáva okamžité bezvedomie. Podobne to funguje aj s CO2. Čistý, alebo vysoko koncentrovaný oxid uhličitý má narkotické účinky. Ak ho v takejto koncentrácii vdýchnete, zatočí sa vám hlava a odpadnete. Pri zemi je jeho koncentrácia ešte vyššia a bez pomoci sa z takejto situácie nedostanete. Ak by ste naopak niekomu v takejto situácii mali pomôcť vy, treba sa správať ako pod vodou. Vonku sa nadýchnuť, zbehnúť dole, vytiahnuť osobu a nadýchnuť sa až vonku. Ak sa nadýchnete v pivnici, zostanete tam ležať dvaja.
Našťastie rozdiel hustôt vzduch a CO2 nieje nijako veľký a tak bežné prúdenie vzduchu, úplne postačuje na vyvetranie miestnosti. Aby ste mali predstavu koľko plynu sa v pivnici uvoľní, uvádzam zopár čísel. Pre jednoduchosť si stačí zapamätať: zo 100 litrov muštu (cukornatosť 20 °NM)sa uvoľní približne 5.000 litrov CO2. Čím mušt obsahuje viac cukru, tým je množstvo uvoľneného plynu väčšie. V tomto ročníku sa bude pohybovať až okolo 6.000 litrov. Hustota vzduchu je približne 1,3 kg/m3, kým hustota CO2 dosahuje takmer 2 kg/m3. Všetok CO2 sa neuvoľní naraz, ale postupne v priebehu niekoľko dní.

Naši predkovia chodili do pivnice vždy so sviečkou. Je to síce veľmi jednoduchý detektor CO2, ale aj veľmi spoľahlivý. Sviečku treba držať čo najnižšie. Ak sviečka zhasne, treba okamžite pivnicu opustiť.

tv