Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Poradňa > 

Nebezpečný oxid uhličitý.

Médiá v posledných dňoch informovali o tragickom úmrtí 70 ročného vinára vo
Vrábľoch. Príčinou smrti bol oxid uhličitý, ktorý sa nahromadil v pivničných
priestoroch. Keď že to nebol prvý prípad a určite nie ani posledný, pokúsim sa
trochu priblížiť problematiku kvasenia a plynov ktoré sa pri kvasení uvoľňujú.
Do agentúrnej správy sa „vloudila“ malá, ale dosť podstatná chyba. Pri kvasení
nevzniká jedovatý oxid uhoľnatý, ale nejedovatý oxid uhličitý. Ten je bežne
obsiahnutý vo všetkých bublinkových nápojoch. Burčiakom počnúc a sektom končiac.
V čom teda tkvie nebezpečenstvo oxidu uhličitého ?



V jeho hustote. Oxid uhličitý je podstatne ťažší ako vzduch. Je ťažší aj ako kyslík. A práve v tom je ten problém. Pri kvasení vznikajúci CO2 má tendenciu klesať k zemi. V prípade dostatočného množstva skvasiteľných cukrov je schopný zaplniť celú miestnosť. Ak v takejto miestnosti je nulová cirkulácia vzduchu a navyše sa nachádza pod zemou, k nešťastiu je len krôčik. Plyn síce priamo nikoho nezabije, ale vytlačí z miestnosti kyslík ktorý potrebujeme na dýchanie. Ak tam kyslík nie je, nemáme čo dýchať, nastáva bezvedomie a bez pomoci zadusenie. Mnohí z vás si teraz zrejme povedali, ak sa začnem dusiť, tak sa otočím a idem von. No veru nejdete. Ak pri topení sa, vdýchnete vodu, nastáva okamžité bezvedomie. Podobne to funguje aj s CO2. Čistý, alebo vysoko koncentrovaný oxid uhličitý má narkotické účinky. Ak ho v takejto koncentrácii vdýchnete, zatočí sa vám hlava a odpadnete. Pri zemi je jeho koncentrácia ešte vyššia a bez pomoci sa z takejto situácie nedostanete. Ak by ste naopak niekomu v takejto situácii mali pomôcť vy, treba sa správať ako pod vodou. Vonku sa nadýchnuť, zbehnúť dole, vytiahnuť osobu a nadýchnuť sa až vonku. Ak sa nadýchnete v pivnici, zostanete tam ležať dvaja.
Našťastie rozdiel hustôt vzduch a CO2 nieje nijako veľký a tak bežné prúdenie vzduchu, úplne postačuje na vyvetranie miestnosti. Aby ste mali predstavu koľko plynu sa v pivnici uvoľní, uvádzam zopár čísel. Pre jednoduchosť si stačí zapamätať: zo 100 litrov muštu (cukornatosť 20 °NM)sa uvoľní približne 5.000 litrov CO2. Čím mušt obsahuje viac cukru, tým je množstvo uvoľneného plynu väčšie. V tomto ročníku sa bude pohybovať až okolo 6.000 litrov. Hustota vzduchu je približne 1,3 kg/m3, kým hustota CO2 dosahuje takmer 2 kg/m3. Všetok CO2 sa neuvoľní naraz, ale postupne v priebehu niekoľko dní.

Naši predkovia chodili do pivnice vždy so sviečkou. Je to síce veľmi jednoduchý detektor CO2, ale aj veľmi spoľahlivý. Sviečku treba držať čo najnižšie. Ak sviečka zhasne, treba okamžite pivnicu opustiť.

tv