Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Nebezpečný oxid uhličitý.

Médiá v posledných dňoch informovali o tragickom úmrtí 70 ročného vinára vo
Vrábľoch. Príčinou smrti bol oxid uhličitý, ktorý sa nahromadil v pivničných
priestoroch. Keď že to nebol prvý prípad a určite nie ani posledný, pokúsim sa
trochu priblížiť problematiku kvasenia a plynov ktoré sa pri kvasení uvoľňujú.
Do agentúrnej správy sa „vloudila“ malá, ale dosť podstatná chyba. Pri kvasení
nevzniká jedovatý oxid uhoľnatý, ale nejedovatý oxid uhličitý. Ten je bežne
obsiahnutý vo všetkých bublinkových nápojoch. Burčiakom počnúc a sektom končiac.
V čom teda tkvie nebezpečenstvo oxidu uhličitého ?



V jeho hustote. Oxid uhličitý je podstatne ťažší ako vzduch. Je ťažší aj ako kyslík. A práve v tom je ten problém. Pri kvasení vznikajúci CO2 má tendenciu klesať k zemi. V prípade dostatočného množstva skvasiteľných cukrov je schopný zaplniť celú miestnosť. Ak v takejto miestnosti je nulová cirkulácia vzduchu a navyše sa nachádza pod zemou, k nešťastiu je len krôčik. Plyn síce priamo nikoho nezabije, ale vytlačí z miestnosti kyslík ktorý potrebujeme na dýchanie. Ak tam kyslík nie je, nemáme čo dýchať, nastáva bezvedomie a bez pomoci zadusenie. Mnohí z vás si teraz zrejme povedali, ak sa začnem dusiť, tak sa otočím a idem von. No veru nejdete. Ak pri topení sa, vdýchnete vodu, nastáva okamžité bezvedomie. Podobne to funguje aj s CO2. Čistý, alebo vysoko koncentrovaný oxid uhličitý má narkotické účinky. Ak ho v takejto koncentrácii vdýchnete, zatočí sa vám hlava a odpadnete. Pri zemi je jeho koncentrácia ešte vyššia a bez pomoci sa z takejto situácie nedostanete. Ak by ste naopak niekomu v takejto situácii mali pomôcť vy, treba sa správať ako pod vodou. Vonku sa nadýchnuť, zbehnúť dole, vytiahnuť osobu a nadýchnuť sa až vonku. Ak sa nadýchnete v pivnici, zostanete tam ležať dvaja.
Našťastie rozdiel hustôt vzduch a CO2 nieje nijako veľký a tak bežné prúdenie vzduchu, úplne postačuje na vyvetranie miestnosti. Aby ste mali predstavu koľko plynu sa v pivnici uvoľní, uvádzam zopár čísel. Pre jednoduchosť si stačí zapamätať: zo 100 litrov muštu (cukornatosť 20 °NM)sa uvoľní približne 5.000 litrov CO2. Čím mušt obsahuje viac cukru, tým je množstvo uvoľneného plynu väčšie. V tomto ročníku sa bude pohybovať až okolo 6.000 litrov. Hustota vzduchu je približne 1,3 kg/m3, kým hustota CO2 dosahuje takmer 2 kg/m3. Všetok CO2 sa neuvoľní naraz, ale postupne v priebehu niekoľko dní.

Naši predkovia chodili do pivnice vždy so sviečkou. Je to síce veľmi jednoduchý detektor CO2, ale aj veľmi spoľahlivý. Sviečku treba držať čo najnižšie. Ak sviečka zhasne, treba okamžite pivnicu opustiť.

tv