MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 31.12.2025
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
29
marec
2025

Nový ročník u Nichtu

Nenechajte si ujsť možnosť ochutnať naše nové vína ako prví!
Pripravili sme si pre vás ochutnávku nových vín z ročníka 2024 priamo v priestoroch, kde vznikajú. V sobotu 29. marca budete mať možnosť nazrieť do pivníc a spoznať bližšie chuť vín zo srdca Tekova. Chýbať nebude ani výborná káva a špeciality k vínu.

Tešíme sa na vás 🥂

Info
Kedy? Sobota, 29. marec 2025, 13:00 - 20:00
Kde? Víno Nichta, Čajkov 552

Vstupenky
Cena degustačného setu v predpredaji je 10€ a na mieste 14€. Lístky v predpredaji si môžete zakúpiť na zavinom.sk alebo v priestoroch našej vinotéky v Čajkove.
Degustačný set zahŕňa pohár na víno a štartovací balíček 10 žetónov na ochutnávku vína. Predpredajové degustačné sety si vyzdvihnete priamo pri vstupe do vinárstva.
01
apríl
2025

AWC Vienna 2025 spring edition

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do jarného kola AWC Vienna
Domov > Články > Poradňa > 

Následky po suchom roku 2003 vo viniciach na jar 2004

Jozef Z., Pezinok (12. decembra 2003)

Aké následky môžu vinohradníci očakáva? po suchom roku 2003 vo viniciach na jar 2004? Ďakujem za odpoveď.

Ročník 2003 sa vyznačoval tak vysokými maximálnymi i priemernými teplotami vzduchu počas celého vegetačného obdobia ako aj neobyčajne vysokým deficitom atmosferických zrážok. Dosiahnutá ? At v ° C do konca júla dosiahla takmer 2200 ° C a do konca mesiaca augusta takmer na celom území určenom na pestovanie viniča presiahla už 3000 ° C. Pritom množstvo atmosférických zrážok v týchto oblastiach dosiahlo 150 - 170 mm, čo predstavovalo 45 - 50% dlhodobého priemeru zrážok v tomto období. Aj mesiac september nevybočil z rámca tendencie suchého a teplého ročníka, keď priemerné množstvo atm. zrážok spadnutých v tomto období neprekročilo 20 mm. Za týchto okolností bol vývoj viniča ukončený oproti dlhodobému priemeru v predstihu 21 až 26 dní a prejavil sa v priebehu dozrievania hrozna a jeho nadpriemernou kvalitou. Situácia sa čiastočne "vylepšila" zvýšeným úhrnom zrážok v mesiaci októbri, keď v najprodukčnejších vinohradníckych oblastiach Slovenska (Malokarpatská, Južnoslovenská a Nitrianska oblas?) spadlo v priemere 80 mm zrážok. Čiže celkový vegetačný úhrn atm. zrážok k reálnemu koncu vegetácie činí 270 až 300 mm, čo pri predpokladaných zimných zrážkach by malo stači? na nasýtenie pôdneho profilu a prepojenie na podzemnú vodu.

Drevo je vyzreté po celej dĺžke, podmienky pre diferenciáciu pletív v zimných púčikoch pri relatívnom dostatku vlahy v tomto období boli mimoriadne priaznivé, čo je dobrá prognóza pre budúci rok. Avšak s ohľadom na vlahové podmienky vo vegetačnom období je priemer jednoročného dreva menší avšak má priaznivý drevnej časti k stržňu, tj. predpoklad pre vyššiu odolnos? voči mrazu.

Z tohto hľadiska nie je potrebné pristúpi? k zmene rezu a za?aženia vo vinohradoch s dobrou agrotechnikou pôdy, ošetrovania krov a s dostatočnou výživou. V nedostatočne vyživovaných vinohradoch sa nedostatok vlahy prejavuje slabým drevom. Tu je potrebné voli? menšie za?aženie krov a kratší typ rezu, s ohľadom na odrodu a rastovú silu kra.
Agrotechnika pôdy musí by? zameraná na šetrenie vlahy a na jej lepšie využitie viničom, t.j. prerušovanie kapilarity v obrábaných medziradiach a v opakovanom mulčovaní zatrávnených medziradí.
V hnojení je potrebné podpori? rast vegetatívnej masy kra použitím zvýšenej dávky N hnojív (100-120 kg N/ha) a to 60 - 70 % pred nástupom vegetácie. Dlhodobým základom agrotechniky vinohradu v takýchto podmienkach je zvyšovanie organického podielu pôdy - humusu, ktorý má pufrovací účinok tak na vlahu ako aj na živiny a ich prístupnos? pre rastlinu.

Vzhľadom na pokračujúce otepľovanie atmosféry a s ním spojené klimatické extremity, najmä nedostatok atmosférických zrážok, by bolo na mieste prehodnoti? postoj k závlahám najmä k ich úsporným formám.

Ing. A. Valachovič, CSc.