MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 27.5.2025
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Poradňa > 

Nádorovitosť viniča

V posledných dvoch až troch rokoch sa stále viac na dreve viniča prejavujú príznaky niektorých chorôb. Preto by mali pestovatelia venova? zdravotnému stavu viniča zvýšenú pozornosť už pri jarnom reze. Aby sa prípadná infekcia nerozširovala, odporúčame podozrivé kry rezať až nakoniec, po celkovom zhodnotení zdravotného stavu podozrivých krov.

Pri výskyte bakteriálnej nádorovitosti - Agrobacterium tumefaciens, ide väčšinou o ojedinelé alebo ohniskové nevyliečiteľné ochorenie krov. Charakteristickým znakom je vytváranie nádorov na hlave kra, koreňovom kmeni, na kmeni, ramene, prípadne aj na jednoročnom výhonku. Nádory sa vytvárajú po infekcii baktériami na mechanicky alebo mrazom poškodených miestach kôry. Nádory sú belavé, neskôr hnednú a drevnatejú. Napadnutý vinič má chorobný vzhľad a ...

V posledných dvoch až troch rokoch sa stále viac na dreve viniča prejavujú príznaky niektorých chorôb. Preto by mali pestovatelia venova? zdravotnému stavu viniča zvýšenú pozornosť už pri jarnom reze. Aby sa prípadná infekcia nerozširovala, odporúčame podozrivé kry rezať až nakoniec, po celkovom zhodnotení zdravotného stavu podozrivých krov.

Pri výskyte bakteriálnej nádorovitosti - Agrobacterium tumefaciens, ide väčšinou o ojedinelé alebo ohniskové nevyliečiteľné ochorenie krov. Charakteristickým znakom je vytváranie nádorov na hlave kra, koreňovom kmeni, na kmeni, ramene, prípadne aj na jednoročnom výhonku. Nádory sa vytvárajú po infekcii baktériami na mechanicky alebo mrazom poškodených miestach kôry. Nádory sú belavé, neskôr hnednú a drevnatejú. Napadnutý vinič má chorobný vzhľad a obmedzený rast. Listy žltnú a od kraja odumierajú. Výška úrody a jej kvalita klesá. Drevo zle vyzrieva. Baktérie sa cez poranené miesto dostávajú do pletív, kde sa aktivizujú. Potom cez cievne zväzky prenikajú do celej rastliny. Hovoríme o systémovej infekcii. Výsledkom je ďalšie vytváranie nádorov a postupné odumieranie krov.

Šírenie nákazy podporuje aj infikované náradie, ako sú nožnice, pílka, rýľ a podobne, a to najmä za vlhkého počasia. Aj zrážky ku koncu zimy alebo na jar, keď po oteplení dochádza k silnému tlaku štiav a následnému vzniku drobných trhlín. Infekcia sa môže prenáša? aj z pôdy pri jej obrábaní a poranení podzemnej alebo nadzemnej časti viniča. Pretože sa infekcia prenáša aj množiteľským materiálom, neodporúčame kupova? štepy viniča od neregistrovaných množiteľov.

Pri mladých výsadbách je najlepšie napadnuté kry vykopa? a spáli?. V starších výsadbách môžeme choré jedince zlikvidova? alebo dočasne ponecha? vzhľadom na ešte dobrú úrodnos? pri dodržiavaní sanitárnych opatrení. Veľmi podobné príznaky na dreve viniča spôsobuje aj biela hniloba viniča - Metasphaeria diplodiella. Kôra sa v dôsledku infekcie pozdĺžne trhá a odlupuje v pásoch. Na týchto miestach sa vytvárajú nádorčeky. Poškodenie dreva je len lokálne a nedochádza k systémovému napadnutiu rastlín. To umožňuje odstránenie napadnutých častí kra a jeho regeneráciu. Huba najviac poškodzuje bobule, hrozno pred hnitím dostáva belavé zafarbenie, pri modrých odrodách hnedé. Bobule mäknú, scvrkávajú sa a hnijú.

Huba pretrváva aj v pôde. Najlepšie podmienky na jej šírenie sú od júla až do dňa zberu, najmä po krupobití, keď dochádza k poškodeniu viniča. K infekcii však nedochádza každý rok. Používaním prípravku Folpan 50 WP, Captan 50 WP, alebo Merpan 50 WP ihneď po krupobití môžeme očakáva? účinný zásah proti bielej hnilobe.

Uvedené popisy týchto chorôb môžeme využi? na bližšie stanovenie príčiny vzniku nádorov a zamera? sa na uskutočnenie potrebných opatrení. K ich správnej voľbe a aplikácii prispieva aj poznanie zdravotného stavu viniča v predchádzajúcich rokoch v danej lokalite.


Práca, 54. ročník, číslo 108, 13. mája 1999