Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Poradňa > 

Na viniči sa prejavuje chloróza

S chlorózou viniča ako s fyziologickou poruchou sa najčastejšie stretávame v našich najteplejších oblastiach. Pripisuje sa nadbytku vápnika a nedostatku železa v pôde vo forme prístupnej pre rastliny. Rozoznávame ľahkú a ?ažkú formu chlorózy. Pri ľahkej forme sú prvé listy po vypučaní viniča zdravé, zelené.

Listy, ktoré sa však vyvíjajú v júni a v júli sú už žltozelené až žlté. Žltnutie listov postupuje od vrcholovej časti k báze výhonku. V prípade, že v druhej polovici vegetácie pretrváva suché počasie, môžu sa listy opä? zazelena?.
Pri ?ažkej forme chlorózy má už pučiaci vinič žltú farbu: Listy zaostávajú v raste. Ich pletivo od kraja a medzi žilkami postupne hnedne a odumiera. Nadmerne sa vytvárajú zálistky. Výhonky slabo rastú, kvetenstva ubúda, bobule krpatejú, drevo zle ...

S chlorózou viniča ako s fyziologickou poruchou sa najčastejšie stretávame v našich najteplejších oblastiach. Pripisuje sa nadbytku vápnika a nedostatku železa v pôde vo forme prístupnej pre rastliny. Rozoznávame ľahkú a ?ažkú formu chlorózy. Pri ľahkej forme sú prvé listy po vypučaní viniča zdravé, zelené.

Listy, ktoré sa však vyvíjajú v júni a v júli sú už žltozelené až žlté. Žltnutie listov postupuje od vrcholovej časti k báze výhonku. V prípade, že v druhej polovici vegetácie pretrváva suché počasie, môžu sa listy opä? zazelena?.

Pri ?ažkej forme chlorózy má už pučiaci vinič žltú farbu: Listy zaostávajú v raste. Ich pletivo od kraja a medzi žilkami postupne hnedne a odumiera. Nadmerne sa vytvárajú zálistky. Výhonky slabo rastú, kvetenstva ubúda, bobule krpatejú, drevo zle vyzrieva, ker postupne schne a väčšinou po niekoľkých rokoch vyhynie.

Intenzita prejavov chlorózy sa v jednotlivých rokoch mení. Rozdiel je aj v citlivosti odrôd. Medzi veľmi citlivé odrody počítame Müller Thurgau, Frankovku modrú, Chrupky, Silván zelený a iné. Pomerne odolný je Rizling vlašský a Svätovavrinecké.

Ochrana viniča proti chloróze spočíva v úprave pôdnej štruktúry častým hlbokým kyprením pôdy, keď je v nezamokrenom stave, v úprave zloženia pôdy, t.j. v obmedzovaní fosforečných alebo kombinovaných hnojív s obsahom fosforu, zapracovávaní 5 - 10 kg/100 m2 hnedouhoľného prachu, mletého lignitu a neutrálnej rašeliny, ktoré dlhšie obdobie priaznivo ovplyvňujú vzdušnú kapacitu pôdy. Používa? môžeme aj dobre vyzretý maštaľný hnoj alebo kompost. Z hľadiska chemickej ochrany ide o aplikáciu špecifických prípravkov do pôdy alebo na list. Pôdne aplikácie majú dlhší účinok. Aplikácie na list majú síce účinok rýchlejší, ale krátky. Vinič je schopný prijíma? najviac železa prostredníctvom koreňov ak je železo vo forme prijateľnej pre rastliny (cheláty). Pre aplikáciu môžeme použi?:

CHLOROFÉN - aplikujeme ho do pôdy ako zálievku pred pučaním viniča alebo pri prvých príznakoch chlorózy v dávke 40 - 60 g (10 l vody) na ker. Pri aplikácii na list postrekujeme po odkvitnutí alebo po zistení prvých príznakov v 0,1 - 0,2 percenta konc. 2 - 3-krát v 7- až 14-denných intervaloch.
SEQUESTRENE 138 FE - aplikujeme ho do pôdy ako zálievku v dávke 20 - 30 g (10 l vody) na ker. Pri aplikácii na list postrekujeme 1- až 2-krát pred kvitnutím a po odkvitnutí v 14-denných intervaloch v 0,05 - 0,1 perc. koncentrácii.
SÍRAN ŽELEZNATÝ (zelená skalica) - aplikujeme ju tiež vo forme zálievky v množstve 500 - 1000 g (10 l vody) na ker od rezu viniča až do konca júla alebo po zbere úrody. Aplikácia na list sa robí od začiatku vegetácie 4- až 6-krát v 14-denných intervaloch, a to v kombinácii zelená skalica (0,3 - 0,5 percenta konc.), kyselina citrónová (0,1-percentná konc.) a adhezívum (0,1percentná konc.).

Aplikáciu do pôdy robíme pomocou brázd, ktoré vykopeme v blízkosti chorých krov do hĺbky 15 - 20 cm. Pri jesennej aplikácii môžeme prípravky rozhodi? na pôdu a plytko zapravi?. Proti chloróze môžeme v 14-denných intervaloch aplikova? aj listové hnojivá s vyšším obsahom železa ako napr. Bolikel Fe, Ferrovit Fytovit a pod.


Práca, ročník 55, číslo 143, strana 11, 22. júna 2000