MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 14.6.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína
Domov > Články > Poradňa > 

Na tažších pôdach sadíme vinič aj na jar

Sadeniu viniča predchádza hlboké spracovanie pôdy, vyhnojenie pozemku organickými a minerálnymi hnojivami, v prípade potreby aj úprava pH, na svahoch terasovanie pozemku. Dôležitá je správna voľba sponu a smeru radov, ako aj výber vhodných kultivarov na vhodnom podpníku. Na jeseň sadíme od októbra do nástupu mrazov, na jar až do mája.

Jesenné vysádzanie uprednostňujeme na ľahších a na suchších pôdach, sadenice využijú zimnú vlahu, pôda lepšie priľne ku koreňom, prírastky sú v prvom roku dlhšie a percento ujatia je na takýchto pôdach vyššie ako pri jarnom vysádzaní.
Na ?ažších pôdach a tam, kde máme možnos? doplnkovej závlahy, uprednostňujeme jarné vysádzanie. Zatiaľ čo pri jesennom vysádzaní zalievame iba vtedy, ak je pôda suchá, pri jarnom je dôkladné zalievanie nevyhnutné. Na ...

vinic22Sadeniu viniča predchádza hlboké spracovanie pôdy, vyhnojenie pozemku organickými a minerálnymi hnojivami, v prípade potreby aj úprava pH, na svahoch terasovanie pozemku. Dôležitá je správna voľba sponu a smeru radov, ako aj výber vhodných kultivarov na vhodnom podpníku. Na jeseň sadíme od októbra do nástupu mrazov, na jar až do mája.

Jesenné vysádzanie uprednostňujeme na ľahších a na suchších pôdach, sadenice využijú zimnú vlahu, pôda lepšie priľne ku koreňom, prírastky sú v prvom roku dlhšie a percento ujatia je na takýchto pôdach vyššie ako pri jarnom vysádzaní.
Na ?ažších pôdach a tam, kde máme možnos? doplnkovej závlahy, uprednostňujeme jarné vysádzanie. Zatiaľ čo pri jesennom vysádzaní zalievame iba vtedy, ak je pôda suchá, pri jarnom je dôkladné zalievanie nevyhnutné. Na výsadbu používame len prvotriedne jednoročné alebo dvojročné sadenice s dobre vyvinutou koreňovou sústavou a vyzretými výhonkami. Len v ojedinelých prípadoch, napríklad pri nedostatku sadeníc, používame viničové štepy priamo zo stratifikačnej debny. Percento ujatia je však oveľa nižšie a závisí od kvality pôdy a dostatku vlahy.
Pred výsadbou sadenice upravujeme nožnicami. Na koreňovom kmienku odstránime všetky rosné korienky v mieste štepenia a hlavné korene na spodnej časti skrátime asi na 50 až 60 milimetrov. Vrchný výhonok skrátime na dva púčiky. Ak má sadenica viac výhonkov, vyberieme najsilnejší a ostatné odstránime. Počas prípravy chránime sadenice pred vysúšaním koreňov prikrývaním vlhkým materiálom. Vhodné je namáčanie sadeníc do zmesi zemitej kaše alebo aj namočenie na 24 hodín vo vode.
K predvýsadbovej príprave patrí aj parafínovanie, pri ktorom vrchnú čas? sadeníc (120 až 150 milimetrov) namáčame do parafínu teplého 70 až 75 °C. Pri takejto úprave nie je potom potrebné sadenice po výsadbe kopcova?.
Vysádzame do jám, ktoré by mali ma? priemer asi 0,2 až 0,3 a hĺbku 0,4 metra vedľa kolíka v smere radu. Sadenice umiestnime do stredu jamy tak, aby bol ich vrchol 5 až 7 centimetrov nad úrovňou terénu. Korene zasypeme asi do polovice a zalejeme. Môžeme prida? aj dobre vyzretý kompost. Na hnojenie do jám nikdy nepoužívame čerstvý maštaľný hnoj alebo minerálne hnojivá, pretože by mohli popáli? korienky. Po vsiaknutí pôdu doplníme a nad sadenicami nahrnieme kopček skyprenej zeminy vysoký asi 15 centimetrov, pri jesennej výsadbe vyšší.
Okolo sadeníc je vhodné vystla? čiernu fóliu, ktorá udržuje pôdnu vlahu a zabraňuje rastu burín, čím sa zníži aj prácnos? pri ošetrovaní pôdy.

Práca, 54. ročník, číslo 98, 29. apríla 1999