Je škodlivá odroda Bakó?
Štefan K., Trebišov (24. októbra 2003)
U nás v Košiciach môj sused už dlhšie pestuje vinič, ktorý voláme
Bakó. Bobule hrozna sú drobné, tmavej takmer čiernej farby a na strapci
sú uložené tesne vedľa seba, takže strapec je pevný a vyzerá ako
hrudka. V minulosti som niekde čítal, že víno vyrobené z takéhoto
hrozna je zdraviu škodlivé a pestovanie takéhoto viniča bolo zákonom
zakázané. Chcem sa preto opýtať, či sa moje informácie zakladajú na
pravde.
Bako I - je stará odroda priamoplodiaceho hybridu skoršej
doby dozrievania. Bola vyšľachtená v prvej pol. minulého storočia
francúzskym šľachtiteľom Bakom krížením odrody Foll Blanche (biela
odroda) a odrody amerického viniča Vitis Riparia Gloire de Montpellier.
Odroda bola vyšľachtená na odolnosť voči fyloxére, ...
U nás v Košiciach môj sused už dlhšie pestuje vinič, ktorý voláme
Bakó. Bobule hrozna sú drobné, tmavej takmer čiernej farby a na strapci
sú uložené tesne vedľa seba, takže strapec je pevný a vyzerá ako
hrudka. V minulosti som niekde čítal, že víno vyrobené z takéhoto
hrozna je zdraviu škodlivé a pestovanie takéhoto viniča bolo zákonom
zakázané. Chcem sa preto opýtať, či sa moje informácie zakladajú na
pravde.
Bako I - je stará odroda priamoplodiaceho hybridu skoršej doby dozrievania. Bola vyšľachtená v prvej pol. minulého storočia francúzskym šľachtiteľom Bakom krížením odrody Foll Blanche (biela odroda) a odrody amerického viniča Vitis Riparia Gloire de Montpellier. Odroda bola vyšľachtená na odolnosť voči fyloxére, hubovým chorobám a mrazom. Práve tým sa vyznačujú odrody všetkých druhov amerického viniča, avšak s odolnosťou odovzdávajú potomstvu i zlú vlastnosť nepríjemného tónu v chuti vína takzvané "líštiny". Spôsobuje ju rozdielny obsah látky metylantranilanu v šťave bobúľ jednotlivých odrôd, ktorá je príčinou, prečo tieto aj u nás skôr značne rozšírené odrody neboli pojaté do Listiny registrovaných odrôd (LRO) a nesmú sa vo výsadbách určených na výrobu vína s určením na predaj vysádza?. Táto látka je prirodzenou súčas?ou vína, avšak povolené odrody jej obsahujú nepomerne menej (rádovo až 100 násobne). Inak po stránke základného chemického zloženia muštu, s výnimkou tejto látky, nie je medzi tzv. priamoplodiacim a ušľachtilým viničom zásadný rozdiel, ak sa neberú do úvahy odrodové vlastnosti. Preto aj víno vyrobené z tohto hrozna nemôže obsahova? žiadne iné látky, prípadne škodliviny, ktoré by neboli obsiahnuté vo víne z tzv. ušľachtilého viniča. Preto na otázku o jeho škodlivosti pre ľudské zdravie je jednoznačná odpoveď - nie je škodlivé. Názor o jeho škodlivosti vznikol na základe práce nemeckého výskumníka W. Breidera v 70-tich rokoch minulého storočia a doteraz bol nespočetnekrát vyvrátený. Vína z nich sú však menej kvalitné a to je zároveň dôvodom, prečo odrody priamoplodiacich hybridov, medzi nimi aj Bako I sa nesmú rozmnožova? a vysádza? vo vinohradoch určených na výrobu vína na predaj. Odroda prežíva u drobných pestovateľov, prípadne sa používa ako okrasný vinič.
Ing. A. Valachovič, CSc.