MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 14.6.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína
Domov > Články > Poradňa > 

Hubové choroby a odumieranie viniča

Pestovatelia viniča sa stretávajú s odumieraním ramien alebo celých krov. Ako príčina sa často uvádza silný mráz, nedostatočná výživa, nevhodné pestovateľské podmienky, sucho aj nadmerné vlhko, vysilenie viniča po nadmernej úrode, vek viniča a podobne. Zabúda sa však na hubové choroby, ktoré sa v podstatnej miere podieľajú na hynutí krov alebo ich častí.

Medzi huby, ktoré napádajú hlavne staré drevo, patrí čierna škvrnitos? viniča, eutypióza viniča a pevník chlpatý.
Čierna škvrnitos? viniča zapríčiňuje blednutie výhonkov, na ktorých sa vytvárajú čierne bodkovité útvary huby. Staršie drevo postupne niekoľko rokov odumiera. Huba najčastejšie napáda oslabené kry s vysokými úrodami pri nevyrovnanej zásobe živín. Jej šírenie podporuje aj infikovaný množiteľský materiál a mechanické ...

Pestovatelia viniča sa stretávajú s odumieraním ramien alebo celých krov. Ako príčina sa často uvádza silný mráz, nedostatočná výživa, nevhodné pestovateľské podmienky, sucho aj nadmerné vlhko, vysilenie viniča po nadmernej úrode, vek viniča a podobne. Zabúda sa však na hubové choroby, ktoré sa v podstatnej miere podieľajú na hynutí krov alebo ich častí.

Medzi huby, ktoré napádajú hlavne staré drevo, patrí čierna škvrnitos? viniča, eutypióza viniča a pevník chlpatý.

Čierna škvrnitos? viniča zapríčiňuje blednutie výhonkov, na ktorých sa vytvárajú čierne bodkovité útvary huby. Staršie drevo postupne niekoľko rokov odumiera. Huba najčastejšie napáda oslabené kry s vysokými úrodami pri nevyrovnanej zásobe živín. Jej šírenie podporuje aj infikovaný množiteľský materiál a mechanické poškodenie krov.

Eutypióza viniča je nápadná tým, že z očiek viniča vyrastajú zmnožené svetlozelené letorasty s množstvom malých deformovaných listov. Pri hlave kra vyrastajú však riadne vyvinuté letorasty s normálnymi listami. Infekcia hubou najčastejšie vzniká v mieste poranenia, odkiaľ prerastá do hĺbky. Najväčšiu dispozíciu majú zoslabené kry vonkajšími vplyvmi (napríklad mráz) a vysokými úrodami pri nevyrovnanej výžive.

Pevník chlpatý sa obyčajne prejavuje odfarbovaním listov dožlta. Okraje a medzižilové pletivo odumierajú. Sfarbenie okolo hlavných žíl zostáva zelené. Pri náhlom odumretí na jar vinič nevypučí. Odumieraniu počas vegetácie predchádza vädnutie. Po odstránení kôry na odumretej časti kra vidie? na dreve odumretý pozdĺžny pás, ktorý má v priečnom reze tvar trojuholníka. Stredná čas? dreva býva spráchnivená. Objavi? sa môže aj praskanie dreva. Vstupnou bránou pre infekciu sú nezahojené rany. Najčastejšie býva napadnutý starší vinič, zoslabnuté kry mrazom a nevyrovnanou výživou.

Pri výskyte niektorej z týchto chorôb odumreté ramená, prípadne časti krov treba odreza?, najlepšie je celé kry vykopa? a spáli?. Odstránenie napadnutých častí robíme počas vegetácie, lebo sú dobre viditeľné. Rezné rany ošetríme štepárskym voskom. Chemický zásah je aktuálny iba pri väčšom výskyte napadnutých krov. Účinné sú prípravky na báze folpetu krátko po pučaní. Dobré dezinfekčné účinky má aj postrek bordeauxskou zmiešaninou po oberaní a na jar po reze.

Druhou skupinou sú huby, ktoré napádajú koreňové drevo a spôsobujú odumieranie krov. Patrí sem rozelinia ničivá a roesleria podzemná.

Rozeliniou ničivou napadnuté kry sú zožltnuté a zakrpatené. Bazálna čas? kra v pôde postupne odumiera. Jej drevo černie a vytvárajú sa na ňom biele, neskôr tmavé plesňové vlákna. Kôra sa rozpadá. Na koreňoch sa tvorí biely povlak hubových vlákien, ktoré prenikajú do koreňov. Choroba sa vyskytuje v ohniskách, najčastejšie na ?ažkých zamokrených a kyslých pôdach. Hynutie krov trvá viac rokov.

Roesleria podzemná vytvára na koreňovom kmienku a koreňoch sivobiele plodničky. Huba preniká do pletiva a cievnych zväzkov koreňového dreva. K infekcii dochádza na miestach, kde vinič nemá vyhovujúce podmienky na pestovanie.

Obom spomínaným chorobám treba predchádza? výberom vhodných lokalít. Vinič nevysádzame na zamokrených, ?ažkých a kyslých pôdach. Ak je na takýchto pôdach už vinič vysadený, odporúča sa odvodnenie, časté hlboké kyprenie a vápnenie pôdy. V prípade výskytu infekcie napadnuté a susedné kry v okruhu 4 až 5 metrov je najlepšie vykopa? a spáli?.


Práca, ročník 54, 17. júna 1999, strana 11