MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

29
február
2024

Vitis Aurea Modra 2024

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXIII. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2024
.
19
marec
2024

Víno Vráble 2024

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 30. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2024, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
21
marec
2024

Vienále Topoľčianky 2024

Krása vína spočíva v jeho charaktere. Tvorí ju zmes jedinečných vôní a neopakovateľných chutí. Celkovú eleganciu tohto moku otvára už prvotný vnem, pestrá paleta farieb bielych, ružových, či červených tónov. Stredoeurópsky región dozrel k neodškriepiteľnej dokonalosti. Jednak ku kráse lokálnych vín prispieva klíma a výsledný produkt následne dolaďuje vinohradník a vinár, ktorí svojim umom a modernou technológiou vytvoria osobitý degustačný zážitok. Vienále Topoľčianky je projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, ktoré chce poukázať na eleganciu miestnych vín a spája krásu vína a ženský pohľad na ich charakter.
09
apríl
2024

Vínne trhy Pezinok 2024

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 27. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2024.

1. deň odbornej degustácie začiatok 12:30h
2. deň odbornej degustácie začiatok 8:30h
Domov > Články > Poradňa > 

Bojujeme proti plesni sivej

Pleseň sivá je pre vinič hroznorodý nebezpečná choroba, pretože môže vážne ohrozi? množstvo a kvalitu dopestovaného hrozna. Jej škodlivos? sa z roka na rok mení, no nie sú vzácne prípady, že zničí 20 až 30% úrody a niekedy aj viac. Výskyt tejto choroby podporuje okrem dažďa aj poškodenie bobúľ ľadovcom alebo obaľovačmi z druhej generácie. Pleseň sivá cudzopasí na viniči hroznorodom po celý rok a môže napadnú? všetky časti vinohradu.

Najnebezpečnejšia je, keď napadne strapinu a bobule. Infekcia plesňou sivou sa prejavuje na bobuliach ich svetlokávovým sfarbením, stratou vody a zosýchaním. Infekcia touto chorobou v období zamäknutia bobúľ je nebezpečná, lebo vtedy majú zníženú schopnos? potláča? klíčenie spór a paralyzova? apresorium patogéna.
Zníženú odolnos? proti tejto chorobe v dobe ...

Pleseň sivá je pre vinič hroznorodý nebezpečná choroba, pretože môže vážne ohrozi? množstvo a kvalitu dopestovaného hrozna. Jej škodlivos? sa z roka na rok mení, no nie sú vzácne prípady, že zničí 20 až 30% úrody a niekedy aj viac. Výskyt tejto choroby podporuje okrem dažďa aj poškodenie bobúľ ľadovcom alebo obaľovačmi z druhej generácie. Pleseň sivá cudzopasí na viniči hroznorodom po celý rok a môže napadnú? všetky časti vinohradu.

Najnebezpečnejšia je, keď napadne strapinu a bobule. Infekcia plesňou sivou sa prejavuje na bobuliach ich svetlokávovým sfarbením, stratou vody a zosýchaním. Infekcia touto chorobou v období zamäknutia bobúľ je nebezpečná, lebo vtedy majú zníženú schopnos? potláča? klíčenie spór a paralyzova? apresorium patogéna.

Zníženú odolnos? proti tejto chorobe v dobe zamäknutia bobúľ spôsobuje vyššia cukornatos?. Boj proti tejto chorobe nie je ľahký, dôležité je posúdi? najmä stav listovej hmoty. Ak je v zóne strapcov prehustená, je potrebné presvetľova?. Pod presvetľovaním rozumieme odstránenie prebytočných 1 až 2 listov z výhonkov. Väčšie množstvo listov sa nesmie odstraňova?, lebo by to ohrozilo úrodu. Presvetľova? strapcovú zónu možno len do uzavretia strapcov. Nikdy ho neodkladáme, neskoršie nemusí ma? toto opatrenie preventívny charakter. Tam, kde nemá vinič hustú listovú plochu ho nepresvetľujeme. Po tomto úkone pristupujeme k chemickej ochrane viniča proti plesni sivej.

Pri ochrane viniča proti hnilobe stapiny pred uzatváraním strapcov uprednostňujeme špeciálne fungicídy ako sú napríklad Euparen (0,25%), Ronilan 50 WP (0.15%), Sunnilex 50 WP (0,1%) alebo Rovral F1 (0,2%).

Na potláčanie hniloby bobúľ sú vhodné aj fungicídy, ktoré majú vedľajší účinok proti plesni sivej. Odporúčajú sa prostriedky ako sú Hattrick (0,3%), Euparen multi (0.3%) a strobuliríny, ktoré sa odporúča kombinova? s Folpanom na posilnenie ich vedľajšieho účinku na túto chorobu.

Pri používaní špeciálnych fungicídov dbáme na ich pravidelné striedanie, aby nemohla vzniknú? rezistencia, a tým nedošlo ku kolísaniu účinnosti. Zo špeciálnych fungicídov má antirezistentný charakter Switch 62,5 WG (0,1%) a Mythos 30 SC, ktorý sa aplikuje v koncentrácii 0,25%. Tieto prípravky by bolo vhodné uprednostni?, keď sa v minulom roku vyskytla rezistencia použitých fungicídov proti tejto chorobe. Pri používaní fungicídov proti plesni sivej neprekračujeme dávku 800 litrov na jeden hektár. Postrek usmerňujeme do zóny strapcov. Vzhľadom na uvedené je dôležité ?ahané postrekovače patrične nastavi?. Tomuto nastaveniu venujeme zvýšenú pozornos?.

Samozrejme, že pri chemickom postreku dodržujeme pojazdovú rýchlos? 6 kilometrov za hodinu, aby sme tak zabezpečili dostatočný prienik postrekovej látky do zóny strapcov hrozna. Z uvedeného je zrejmé, že vysokú účinnos? ochrany viniča proti plesni sivej dosiahneme iba komplexným prístupom. Vzhľadom na vysokú cenovú náročnos? chemického zásahu, ho predovšetkým zameriavame na výhony s vysokou násadou hrozna. Dávame pozor na správny výber chemického prípravku a samotný postrek robíme disciplinovane.


Roľnícke noviny, číslo 119, 22. júna 2000, strana 2 (autor Ing. Peter Dráč, manažment ochrany rastlín)