Archivácia vín.
Poslal: bacilko
Dostal som darom viacero vín a chcem si ich odložiť na dlhší čas. Mám
pivnicu, nie však s úplne ideálnou teplotou, je tam tmavo, a vína sú v
regáloch naležato. Chcem sa spýtať, aká je vlastne životnosť vina, ako
dlho ho môžem skladovať, aby sa "nepokazilo".
Mam tam Frankovku modrú, Rizling vlašský, Műller Thurgau a nejakú Tokajskú Lipovinu.
Vydrží to 3, alebo 5 rokov? Alebo menej ?
Vopred ďakujem za radu.
Pre jednoduchosť začneme odrodou Műller Thurgau.
Ampelografia charakterizuje Műller Thurgau ako odrodu kde nízku
extraktívnosť čiastočne nahrádzajú buketné látky. Technologická zrelosť
hrozna sa posudzuje podľa obsahu kyselín. Hrozno sa zvyčajne oberá pri
cukornatosti 17- 18 °NM. Najviac do 21 °NM. Víno je aromatické,
príjemné, často sa používa na burčiaky a horizont jeho spotreby je
niekde medzi 12 – 18 mesiacmi. Takto k nemu pristupuje každý vinár a
technologickými procesmi sa snaží načasovať optimálnu zrelosť vína
maximálne na uvedené obdobie.
Naproti tomu ochutnal som staršie vína 5-8 ročné, ktoré sa javili ako
veľmi zaujímavé. Len neviem posúdiť či by sa tak javili každému. V
oboch prípadoch išlo o vína s (na Műller Thurgau) vysokým obsahom
kyselín a terciálnou aromatikou typu Rizling rýnsky. Ak vám víno chutí
teraz, vypite ho. Ak ho máte viacej odložte si 3-4 fľaše a každého
polroka si jednu otvorte. Naučíte sa niečo nové a sám zistíte či sa Vám
staršie vína páčia.
Odroda Rizling vlašský je
na archiváciu vhodnejšia. Ale tak maximálne 3 roky. V roku 2006 sa
konalo Sympózium odrody Rizling vlašský. Vína ostatného ročníka(2005)
boli veľmi pekné, vína ročníka 2004 za nimi zaostávali a vína ročníka
2003, až na jednu výnimku(Rizling vlašský, výber z hrozna, Vin. Spol.
Modra) na tom boli najhoršie. Na strane druhej sú výrobcovia, ktorých
vína určite vydržia dlhšie. Nemám to síce vyskúšané, ale predpokladám,
že Rizling vlašský od moravskej spoločnosti Mikrosvin vydrží podstatne
dlhšie ako vína od ostatných producentov. Mikrosvín má to šťastie že v
jeho majetku je výnimočná poloha (Pálava, obec Perná, trať Železná),
ktorú nestor moravských vinárov Prof. Kraus označil za najlepšiu polohu
na Rizling vlašský na našej planéte. Kto Rizling vlašský od Mikrosvínu
raz ochutnal určite mu dá za pravdu. Rezultát je rovnaký, ako v prípade
Műller Thurgau. Ak na etikete vína nie je uvedené Mikrosvín, prípadne
si nechcete víno archivovať z edukatívnych dôvodov, rada je
jednoznačná: potešte sa vínom pokým je mladé a svieže.
V prípade Tokajskej Lipoviny je
to už trochu inak. Základná podmienka, vhodnosť odrody, je splnená. V
Ampelografii sa pri Lipovine dočítate „Je to odroda ktorá výrazne
reaguje na ekologické podmienky“. U nás sa Lipovina pestuje výhradne v
tokajskej oblasti a tým sú ekologické podmienky(terroir) dané. Tufové
pôdy poskytujú Lipovine ideálne podmienky na tvorbu vín vysokej kvality
v niektorých prípadoch v hodných na archivovanie. Platí to o to viac že
podľa ampelografickej charakteristiky sa odrodový buket, pripomínajúci
lipový med a aróma vyzrievaním stupňuje. Musí byť teda splnená ďalšia z
podmienok. Analytické parametre vína. Lipovina produkuje vína s vyšším
obsahom kyselín, v tokajskej oblasti možno predpokladať potenciálne
vysoký obsah cukru a vďaka tufovej pôde aj vysoký bezcukorný extrakt –
mineralitu. Z pohľadu cukru sa dá zjednodušene povedať, čím vyšší
prívlastok tým lepšie. Ak máte nejakú akostnú Lipovinu, určite
neuvažujte nad archiváciou. Naopak bobuľový, hrozienkový, ale v tokaji
skôr cibébový výber, môžu časom získať arómy sušeného ovocia a urobiť
tak radosť aj po 5-7-10 rokoch. Všetko je ale individuálne. Vek
vinohradu na fľaši zvyčajne nenájdete a ak by ste aj našiel, neviete
nič o agrotechnike zaťažení krov atď. Ostáva len dať na radu
skúsenejšieho, alebo to len tak risknúť.
Zhodou okolností práve som si odložil do archívu Lipovinu, bobuľový
výber , ročník 2006 (26 °NM; 11,5% alk.; 53g cukor, 25,5 extrakr )a
Lipovinu, cibébový výber, ročník 2006 (28 °NM; 9% alk.; 122g cukor a
31,6 extrakt) od menej známeho, ale špičkového vinárstva rodiny
Macíkovcov. U mňa však ide iba o potvrdenie, alebo vyvrátenie mojej
domnienky, akým smerom sa bude víno vyvíjať.
Frankovka modrá. Červené vína sú všeobecne vhodnejšie na
ležanie ako biele. Súvisí to s použitou technológiou, pri ktorej sa
šupky hrozno nakvášajú a do vína sa tak dostane podstatne viac
polyfenolických látok. Ide len o to aká Frankovka, aký ročník, s akým
prívlastkom, s akým obsahom tanínov a aj od koho. Kým väčšina bielych
vína je na pitie pripravená prakticky okamžite, červené sú na časovej
osy posunuté. Aj vhodné na pitie sa stávajú neskôr ako biele a aj
dlhšie vydržia vyzrievať. Opäť platí to čo pri Lipovine. Akostná
Frankovka modrá určite nevydrží tak dlho, ako výber z hrozna, alebo
bobuľový výber. Samozrejme pri splnení ďalších podmienok: vek
vinohradu, štruktúra vína, obsah cukru, kyselín, ..., .
Ak ste čakal odpoveď typu: Műller Thurgau 2 roky presne, Rizling
vlašský 3 roky a 8 mesiacov, Frankovka modrá 6 rokov 2 mesiace a tri
dni, takú odpoveď Vám nedá nikto. Vaša otázka je niečo v štýle: koľko
stojí auto. Aj na približné datovanie by som potreboval vedieť
podstatne viac ako iba Műller Thurgau, Rizling vlašský, Lipovina,
Frankovka modrá. V prvom rade výrobcu, potom ročník a prívlastok.
Spomenul som si na odpoveď, ktorú mi dal Roman Janoušek, keď som sa ho
spýtal na koľko odhaduje potenciál jeho Frankovky(hovorili sme o
konkrétnom víne ktoré sme obaja mali v pohári a Roman ho dokonca
vyrobil). Vieš, to je ako so ženou. Až keď s ňou prežiješ život až
potom zistíš ako dlho sa s ňou dá žiť. Musíme víno odložiť a zistíme
ako dlho vydrží. Pri odhaľovaní tajomstiev vyzrievania vína Vám želám
veľa radosti.
tv