Elektronický prihlasovací systém
Popis elektronického prihlasovacieho systému, jeho zmysel, výhody, funkcie, rady, návody, manuál.
Na čo slúži:
Hlavnou myšlienkou pri tvorbe prihlasovacieho systému bolo odstránenie prácnosti pri vypisovaní prihlášok na súťaže, pokiaľ ide o to isté víno. Každá súťaž vyžaduje iné informácie a tak je objem toho čo treba vyplniť veľmi rozsiahly. Navyše pri prepisovaní zákonite vznikajú chyby či preklepy.
Filozofiou systému je zadať všetky dostupné informácie do systému iba raz. Pri prihlasovaní na ktorúkoľvek súťaž, prihlasovateľ iba vyberie víno a nič viac nemusí zadávať. Až do dátumu uzávierky súťaže je možné všetky dáta voľne editovať. Napríklad ak vinár medzičasom zistí, že z vína vypadlo pol gramu kyselín a podobne.
Po uplynutí termínu uzávierky systém vygeneruje excelový súbor(formát xlsx), ktorý bude odoslaný organizátorom. V tomto súbore sú všetky prihlásené vína rozdelené podľa súťažných kategórií. Do vyznačených buniek je možné priamo zapisovať hodnotenie a udelené ocenenia. Tento súbor je možné spätne načítať do systému pričom výsledky hodnotenia budú spárované s prihlásenými vínami. V optimálnom prípade môžu byť výsledky "zverejnené" do minúty po ukončení súťaže. Slovo "zverejnené" je v úvodzovkách preto, že stupeň zverejnenia môže byť rôzny. Prihlasovateľ po prihlásení uvidí výsledky všetkých svojich vín bezprostredne po nahratí. Pokiaľ ide o verejný prístup, ten môže byť obmedzený napr. uvedením najnižšej bodovej hodnoty vín. Ako príklad uvádzam súťaž Vino Tirnavia, kde v ostatných rokoch nezverejňujeme vína ktoré dostali menej ako 75 bodov.
Ďalším benefitom je postupné vytvorenie databázy vín, ktorá bude naviazaná na konkrétny hon. Predpokladom je dôsledné vypĺňanie prihlasovacieho formulára, vrátane takých detailov ako je cukornatosť hrozna pri zvere či dátum zberu. Tieto informácie môžu byť po rokoch zaujímavé aj pre samotného vinára.
Povinnosť uvádzať analytické údaje.
Častou otázkou je povinnosť uvádzať obsah alkoholu, cukru a kyselín v prihláške. Argument, že polovica vinárov tieto údaje jednoducho nevie je určitým obrazom úrovne nášho vinárstva. Nikto nebráni žiadnej malej, výsostne lokálnej súťaži aby využívala služby systému. Ten je však určený predovšetkým pre nominačné súťaže a tie by mali spĺňať určitú úroveň. Veľmi by ma zaujímalo ako organizátori zoraďujú vína, keď nemajú šajnu o prívlastku vína, obsahu alkoholu, cukru či kyselín. Poznať odrodu je trochu málo. Nároky na nominačné súťaže sa budú neustále zvyšovať a je aj v záujme organizátorov a nakoniec aj v záujme samotných vinárov aby spĺňali isté štandardy.
Keďže situácia je dnes taká aká je, prihlasovací formulár má síce povinné polia, alkohol, cukor, kyseliny, je však možné do nich napísať číslicu 0 (nula). Či prihlášku týchto vín organizátor akceptuje a ako tieto vína zoradí je už na ňom.
Hony
Keďže z vinohradníckeho pohľadu je terroir viazaný práve na hon, je vhodné každé jedno víno priradiť k určitému honu. Tých honov môže byť aj viac, rovnako ako môže byť použitých viacero odrôd pre jedno víno. Na Slovensku máme stovky honov a zatiaľ zďaleka nie všetky sú súčasťou systému. Na doplnení, podľa možnosti všetkých honov, spolupracujeme s ÚKSÚP-om, avšak kým sa tak stane má každý vinár možnosť zaviesť hon, ktorý v databáze chýba.
Aby sme uľahčili orientáciu v systéme, pripravili sme manuál ako víno prihlásiť. Niektoré špecifické postupy budú mať vlastný manuál.
Systém bude postupne rozširovaný o ďalšie veľmi zaujímavé funkcie, o ktorých vás budeme včas informovať.