VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 26. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2023.
Divadlo v prepojení s ochutnávkou kvalitného vína, alebo to najlepšie z Nitrianskej vinohradníckej oblasti:
Château Topoľčianky, Víno Nichta, Velkeer, Terra Wylak, Frtus winery, PD Mojmírovce, Žitavské vinice, Tajna vineyards & winery, Vinárstvo Trnovec a ďalší.
TVi
Dátum od
01.03.2019 16:00
do
01.03.2019 22:00
V spolupráci s NOCR sme pre pripravili malú súťaž o vstupenku pre dve osoby na degustáciu v divadle. Stačí ak na adresu sutaz@vinko.sk napíšete, ktorému vinárstvu dávate prednosť a aké vína preferujete.
Nitrianska organizácia cestovného ruchu /NOCR/ vznikla ako organizácia destinačného manažmentu nitrianskeho regiónu v roku 2012. Združuje subjekty verejného a súkromného sektora s cieľom jednotnej propagácie Nitrianskeho regiónu ako modernej záeho regiónu ako modernej zážitkovej destinácie. Uskutočňuje aktivity zamerané na zvyšovanie počtu návštevníkov, predĺenie počtu dní strávených v destinácii, skvalitňovanie služieb a tvorbu atraktívnych produktov cestovného ruchu. Ambíciou je prezentovať nitriansky región medzi domácimi a zahraničnými návštevníkmi ako región ponúkajúci množstvo atrakcií.
My nechceme byť jedno z mnohých, my chceme byť jedno z mála vinárstiev.
Tak ako hrozno má svoju identitu danú pôdou, podnebím a vinohradníkom, rovnako víno má svojho vinára – tvorcu. Toto nové vinárstvo má svoju jasnú identitu a štýl s akým k vínu pristupuje. Je to cesta úcty a rešpektu voči hroznu, voči vínu a hlavne voči ľuďom, ktorí budú tieto vína piť.
Chateau Malanta – je malé rodinné vinárstvo bratov Petra a Jozefa Czakových z malebnej obce pod Zoborom, Nitrianskych Hrnčiaroviec, ktorá patrí do Nitrianskej vinohradníckej oblasti.
Château Topoľčianky je dnes prakticky jediný z bývalých vinárskych závodov, ktorý nie len že prežil manažérsku privatizáciu, ale vďaka svojim prémiovým vínam sa dokázal zaradiť medzi najelitnejšie slovenské vinárstva.
Na počiatku bol 25 árový vinohrad ktorý Braňo Nichta zdedil po dedovi a ktorý začal zveľaďovať. Rodinné vinárstvo Víno Nichta založil v roku 1997, čím nadviazal na vinárske tradície rodiny, ktoré siahajú až do začiatku 20. storočia.
Prvá písomná zmienka vinohradníckej obce Mojmírovce ( v minulosti Urmín) pochádza z roku 1156. O existencii výroby a predaja vína svedčia historické listiny z roku 1290. Už vtedy Urmínčania dodávali víno do Ostrihomu. V súčasnosti sa moderné vinárstvo sústreďuje na produkciu a výrobu kvalitných akostných vín s prívlastkom. Hlavným zámerom enológa pána Juraja Majšíka je snaha prispôsobiť sa východzej surovine, objaviť v nej to najlepšie až skryté, čo vie hrozno ponúknuť pre milovníkov vína. "Konzumenta nechceme unaviť, ale ponúknuť mu prirodzenú sviežosť mojmírovských bielych vín."
Vinohradnícko - vinárska spoločnosť ŠINTAVAN vznikla v roku 1996 a nadväzuje na tradíciu bývalého roľníckeho družstva. Firma hospodári na ľavom brehu rieky Váh v predhorí Považského Inovca v Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Obhospodaruje 102 ha viníc v katastri obce Vinohrady nad Váhom. Orientácia vinohradov s južným a juhozápadným sklonom vytvára výborné prírodné podmienky na výrobu kvalitných vín. Hrozno dosahuje vysokú cukornatosť s intenzívnou chuťou a výrazne príjemnými kyselinkami. Ročná produkcia je 80 000 l, pričom vína vynikajú odrodovým charakterom, arómou a sviežosťou a sú vyrábané z hrozna, dopestovaného výlučne v našich viniciach. V našej lokalite sa darí bielym odrodám, ako je Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Devín, Feteasca regala, Rulandské biele, Sauvignon, Veltlínske zelené a červeným odrodám ako sú Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Alibernet, Dunaj a ďalším.
Nad dedinou Tajná, ktorá má pre vašu informáciu vari tristo duší, bola ešte v roku 2008 stará niekoľko hektárová vinica. Bola výnimočná predovšetkým svojou polohou. Stále sa cez ňu ťahá „prievan“. Preto vinič nezamrzne, aj keby prišli kruté hoci dvadsať stupňové mrazy ako tento rok v zime. Vtedy pred rokmi v nej boli štyridsaťročné štepy viniča, ktorého korene siahali až do hĺbky niekoľko desiatok metrov. Boli z čias, kedy sa nové vinohrady v družstvách vysádzali ľudovo povedané lárom – fárom. Keď sa na kvalitu hrozna veľmi nehľadelo a dôležité bolo, len koľko sa vína z vinohradu vycedilo.
Odkiaľ pochádza slovo Vinidi? Niečo s vínom, ale čo presne? Nuž pravda je taká, že Vinidi v pôvodnom význame nemá s vínom nič spoločné. Volali tak totiž Slovanov ešte dávno pred vznikom Samovej ríše. Vzdávajúc hold takmer tritisícročnej tradícii pestovania viniča a výroby vína na území dnešného Slovenska, rozhodli sme sa našu spoločnosť pomenovať názvom Vinidi. Symbolizuje nerozlučnú spojitosť vín s pôdou, podnebím a umom našich ľudí.
Tak ako, každý človek je niečim iný a výnimočný, tak sa aj my snažíme pristupovať k jednotlivým odrodám. Vyhnúť sa ich úskaliam a využiť ich potenciál naplno. Vína, ktoré u nás ochutnáte majú výrazný odrodový charakter, častokrát sú esenciou danej odrody, no naviac obsahujú aj nezameniteľný podpis Žitavských viníc. Za vínami stoja dvaja ľudia, Jozef Teplan a Tomáš Strelinger. Obaja sú rovnakou mierou podpisaný pod vínami, Tomáš hlavne ako brilantný vinohradník a Jozef ako vinár s neuveriteľnou intuíciou pre vznik veľkých vín.