Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
Na počiatku bol 25 árový vinohrad ktorý Braňo Nichta zdedil po dedovi a ktorý začal zveľaďovať. Rodinné vinárstvo Víno Nichta založil v roku 1997, čím nadviazal na vinárske tradície rodiny, ktoré siahajú až do začiatku 20. storočia.
vlado
Dnes sa Nichtove vinohrady v okolí Čajkova rozprestierajú na ploche 30ha a ich hrozno patrí medzi to najkvalitnejšie na Slovensku.
Vinohrady sa nachádzajú v dvoch obciach. Čajkovské hony Močiarno, Kruhy a Drženický hon Baričky.
Z odrôd je na prvom mieste Pesecká Leánka, darí sa aj odrode Rizling vlašský, z okolia Levíc je známa Frankovka modrá no zabudnúť nemožno ani na pinoty všeobecne a z novošľachtencov na Devín.
Ročná produkcia kolíše od 120 až do 200 tisíc fliaš. Vína sú zaradené do línií Circum, Fusion, Terroir a Nichta, pričom posledné dve menované predstavujú kategóriu prémiových vín.
Vína z produkcie Víno Nichta pravidelne zbierajú ocenenia na domácich aj zahraničných súťažiach. Národný salón vín, Šampión Vienále Topoľčianky, zlaté medaile z AWC Vienna, Paríž, Víno Tirnavia, ... .
Za najúspešnejšie vína možno označiť Devín, Dunaj, Peseckú Leánku, Veltlínske zelené , Pinot noir,...
Pán Nichta ešte dodáva - "Milujem prácu s hroznom, ktorej sme spolu so ženou Mirkou zasvätili život. Som presvedčený o tom, že lásku k našej práci je na plodoch našich viníc skutočne cítiť. Zrejme ako kroky každého začínajúceho vinára, aj tie moje viedli cez výrobu domáceho sudového vína. Vďaka týmto prvým pokusom som lepšie spoznal svoje hrozno, naučil som sa s ním narábať s úctou, poučil sa z vlastných chýb a dopracoval sa k ozajstnému vínu. Verím, že kvalita a chuť mojich vín Vás presvedčia o láske, s akou k našim hroznám a k procesu výroby vína pristupujem."