Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
Chateau Malanta – je malé rodinné vinárstvo bratov Petra a Jozefa Czakových z malebnej obce pod Zoborom, Nitrianskych Hrnčiaroviec, ktorá patrí do Nitrianskej vinohradníckej oblasti.
vlado
Za zrodom vinárstva sa ukrýva dlhá rodinná tradícia, no predovšetkým starý otec, ktorý súrodencov viedol k pestovaniu viniča, výrobe vína a k vinárstvu. Ako vravieval: „...víno je vlastne slnko ukryté vo fľaši“.
V súčasnosti sa vlastné vinice rozprestierajú na rozlohe asi 1 ha, no nepokryjú množstvom hrozna našu potrebu na samotnú výrobu vína, a preto hrozno starostlivo vyberáme a nakupujeme len z oblastí, ktoré majú vhodné podmienky na jeho pestovanie a ktoré vínu dodávajú špecifické vlastnosti daného regiónu.
Víno dorábame výlučne z hrozna pestovaného na Slovensku!