Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
Tak ako hrozno má svoju identitu danú pôdou, podnebím a vinohradníkom, rovnako víno má svojho vinára – tvorcu. Toto nové vinárstvo má svoju jasnú identitu a štýl s akým k vínu pristupuje. Je to cesta úcty a rešpektu voči hroznu, voči vínu a hlavne voči ľuďom, ktorí budú tieto vína piť.
TVi
My nechceme byť jedno z mnohých, my chceme byť jedno z mála vinárstiev a preto prinášame niečo čo spojí eleganciu, nápaditosť, štýl a identitu. Niečo, za čím si stojíme a čo patrí len pre tých čo si vážia sami seba, prácu iných a pitie vína je ich životný štýl.
Frtus Winery je pomerne mladé vinárstvo. V roku 2008 sa dnes rešpektovaní vinári, bratia Rado a Stano Frtúsovci z Frtus Winery, po rodinnej oberačke rozhodli vyrábať vlastné víno a podelili si úlohy. Mladšieho Stanislava láka práca vo vinici a začal sa jej venovať na plný úväzok. Radoslava viac zaujímal samotný proces výroby vína, lebo rokmi sa v tomto smere mnohé zmenilo a napriek vyštudovanej SPU v Nitre si niektoré veci musel doštudovať.
Vinárstvo je situované v obci Podlužany v Tekovskom rajóne, pod Štiavnickými vrchmi, kde prevláda vulkanické podložie. Na miestnych vulkanických pôdach sa mimoriadne dobre darí odrode Pesecká Leánka (Feteasca regala).
Frtus winery zatiaľ obhospodaruje prenajaté vinohrady na siedmych parcelách, ale chystajú sa vysadiť vlastné na 15 ha ploche.
V ich portfóliu nájdete vína z odrôd Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Devín, Mília, Noria, Chardonnay, Pesecká Leánka, ružový Cabernet Sauvignon, či Frankovka modrá alebo Dunaj.
Najdôležitejšou odrodou pre vinárstvo je Pesecká Leánka, ktorá našla v okolí Levíc svoj druhý domov.
Najperspektívnejšou odrodou je podľa názoru Rada Frtúsa slovenský novošľachtenec Noria.
Historicky za najlepšie svoje víno považujú ďalší zo slovenských novošľachtencov, Dunaj 2015, bobuľový výber, z vinice Deberča
Za najlepšiu vinicu z ktorej spracovávajú hrozno označili Stará hora v obci Rybník, odkiaľ pochádza Frankovka modrá, Noria, Rizling rýnsky a Rizling vlašský.
Frtus winery získalo viacero ocenení z domácich aj medzinárodných súťaží, napr. Národný salón vín, či Vinalies Paris.