MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024

Sekty a enogastronómia.

Sekty a enogastronómia.

Zážitková gastronómia, enogastrosobáše. Použite výraz ktorý Vám krajšie znie, vždy však pôjde o to isté. Dokonalá harmónia vôní a chutí, súlad vína s jedlom a objavovanie nových, často netušených pôvabov, ktoré so sebou prináša nespočetné množstvo najrôznejších kombinácií jedla a vína. Jednu z dosiaľ málo preskúmaných oblastí enogastronómie, sme mali možnosť preskúmať počas večera, ktorého hlavnou témou boli sekty. Tieto skvostné vína nie sú vhodné iba na nepyrotechnickú silvestrovskú streľbu, ale sú dôstojným partnerom k slávnostnému menu. Na tom sa zhodli všetci hostia spoločnosti Hubert J.E., ktorá túto skvelú večeru pripravila.



Pozrieť obrázok
Možno večera nie je ten najsprávnejší výraz. Po úvodnom slove technického riaditeľa spoločnosti ing. Štefana Ailera začalo hodnotenie vín spôsobom odbornej degustácie. Hostia vyplňovali hodnotiace hárky pre šumivé vína, sto bodovej stupnice. Pre niektorých to bola rutina, iný hodnotili podobným spôsobom prvýkrát. Vzhľad vína sa v pivničných priestoroch reštaurácie hodnotil obtiažne, ale myslím, že vzhľad vo všeobecnosti nie je najdôležitejší parameter. Určite nie pri vínach, kde by sme vadnú farbu, prípadne zákal hľadali zbytočne. O posudzovaní perlenia sa toho už popísalo veľa a ja zvyknem perlenie hodnotiť skôr v ústach ako v pohári. Intenzita, čistota, kvalita, perzistencia či celkový dojem boli ďalšie parametre ktoré sa hodnotili
Pozrieť obrázok
Večera v reštauráci Štefánka.
vo vôni a chuti sektu. Prvá vzorka bol Hubert Club, šumivé víno vyrábané tankovou technológiou. Povedal by som, nemecký typ sektu. Svieža kyselinka, ovocná aróma. Ako prvá vzorka to bolo veľmi slušné. Hneď za ním nasledoval Johann E. Hubert extra suchý. Sekt vyrábaný klasickou, alebo ak chcete tradičnou metódou kvasenia vo fľaši. Výrazná a plná až biskvitová chuť, viacvrstvová aromatika je podporená jemným cukrom. Výborné víno na úrovni 90-92 bodov. Po ňom nasledoval Hubert L´Original. Biskvit je menej výrazný, víno je svieže, ovocné atakuje hranicu 90 bodov. Ako tretia vzorka prichádza Hubert Grand rosé. Prítomné dámy sú určite potešené, ale nielen dámy. Nádherná malinovo jahôdková aróma, podporená nasladlou chuťou je proste úžasná kombinácia. Znovu dávam 90 bodov. Z môjho pohľadu je to úplne iná kategória ako Johann E. Hubert, ktorý je čiastočne dieťaťom francúzskej školy, ale čistý ovocný ružový Grand je proste výborný. Poslednou vzorkou je sekt vyrábaný metódou ASTI. Ani nie som si celkom istý či je to vlastne sekt, pretože sa nevyrába sekundárnou, ale primárnou fermentáciou. Víno je najvyššie hodnoteným sektom v Národnom salóne vín. Kombinácia odrôd Irsaj Oliver, Műller Thurgau a Muškát moravský robí víno krásne voňavým. Zvyškový cukor viac ako 70 gramov. Stále neviete o aké víno ide? Hubert de Luxe.

Pozrieť obrázok
Posudzovanie vzhľadu vína.
Nasledovalo vyhodnotenie degustačných hárkov, ale na vyhlásenie víťaza sme si ešte museli počkať. Všetky vzorky som si nechal v pohároch. Pri spätnom ochutnávaní jednotlivých vzoriek sa prejavila kvalita. Johann E. Hubert a Hubert L´Original aj po polhodinovom státí v pohároch si dokázali zachovať peknú vôňu, výraznú chuť a dokonca aj perlenie. Dokonca by som povedal že víno sa otvorilo. Hubert Grand rosé a Hubert de Luxe si svoju vôňu zachovali bez zmeny.

Pozrieť obrázok
Ing. Štefan Ailer predstavil tiché vína určené na šampanizáciu.
Nasledovala večera, ktorú zostavil prezident Asociácie someliérov Slovenskej republiky, Štefan Valovič. Poradie bolo rovnaké, ako pri podávaní sektov na degustácii.

Hubert Club bol ideálnym partnerom k čerstvo zaúdenému pstruhovi na šalátovom lôžku. Kyselinka osviežila chuť a aróma vhodne doplnila vôňu pstruha. Kombinácia vcelku logická, veď k rybe idú biele vínka. Hubový krém. Jedlo ktoré na prvý pohľad snáď ani nemožno kombinovať s vínom, nieto ešte šumivým. Johann E. Hubert je víno delikátne, zároveň výraznej chuti a vďaka ležaniu na kvasinkách aj biskvitové. Práve kombináciu jemnej biskvitovej vône a chuti spolu s jemným cukrom s hubovým krémom dokonale harmonizovali.

Husacia pečeň na tokajskom víne so škoricou, hruška a pomaranč. Štefan Valovič ako partnera vybral Hubert L´Original demi sec. Opulentná sladkastá chuť pečene, doplnená sladkou chuťou sektu, jemným biskvitom a ovocnosťou ladila s hruškou a pomarančom.
Sviečková na smotane s knedľou a Hubert Grand rosé. Na prvý pohľad mi to nešlo do hromady. Keď som uvidel na tanieri aj šľahačku a zacítil intenzívnu vôňu brusníc, bolo mi okamžite jasné, že ovocný Grand rosé musí byť tým najvhodnejším partnerom.
Pozrieť obrázok
Pečeň na tokajskom víne s hruškou a pomarančom.
Posledným chodom bolo suflé z ryže a exotického ovocia s vanilkovým krémom. Ostala posledná a zároveň jedine správna možnosť, Hubert de Luxe. Sladká chuť vanilkového krému a ovocia s vínom z aromatických odrôd a obsahom cukru 70 gramov, bola osviežená bublinkami a v dochuti pekne spolu splývali.
Celým stolovaním prítomných hostí sprevádzal slovom Štefan Valovič, pričom vždy vysvetlil z akého dôvodu vybral práve tento sekt, prezradil niektoré malé tajomstvá šéfkuchára a upozornil na zaujímavé kombinácie vôní a chutí.

Záver večera patril degustácii tichých mladých vín, ktoré sú určené na ďalšie školenie a kupážovanie na výrobu sektov. Pre mňa cenná skúsenosť, pretože výrobca nám tým čiastočne dovolil nahliadnuť pod pokrývku. Ing. Štefan Ailer nás previedol degustáciou, pričom vysvetlil ktoré víno sa z akého dôvodu dáva do kupáže a ako sa v nej prejavuje. Vína samé o sebe napriek skutočnosti, že išlo výhradne o ročník 2007 a chutnali sme vlastne iba surovinu, boli vo väčšine prípadov vhodné na pitie. Čisté svieže vína s výrazným odrodovým charakterom. Sereďské sekty sú ďalším pádnym argumentom v prospech výroby kupáží, čo platí pri sektoch obzvlášť.

Spoločnosť Hubert J.E. pripravila večer, ktorý bol znamenitou ukážkou toho aké nezastupiteľné miesto majú sekty v špičkovej gastronómii. Sekty v enogastronómii umožňujú dosiahnuť taký stupeň elegancie, ktorý by sme s tichými vínami iba ťažko dokázali napodobniť.

tv

Pozrieť obrázok Pozrieť obrázok
Čerstvo zaúdený pstruh na šalátovom lôžku. Suflé s ovocím.