Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > BLOG > 

Neverné víno?

Neverné víno?

Pred niekoľkými dňami sa mi ozval Roman Janoušek, vraj či môžem uverejniť jeden článok. Chcel ním reagovať na používanie termínu technologické vína, ktoré často odznievajú v článkoch o autentických vínach. Rozhodol som sa Romanovi poskytnúť priestor, pretože vyjasnenie si názorov pomôže jeden druhému porozumieť a navzájom sa rešpektovať.

Roman Janoušek:
ČO SÚ TO TECHNOLOGICKÉ VÍNA ,
Najprv WIKIPEDIA
Technológia / preložené z latinčiny – náuka o zručnostiach, umenie, zručnosť, remeslo / znamená:
1. Odbor /veda/, ktorý sa zaoberá premenou materiálov na konečné výrobky / statky a služby /za využitia technických a prírodovedeckých poznatkov  a uplatňovaním týchto poznatkov pri zdokonalovaní výrobných postupov . Zahŕňa zložky: technika /nástroje, prístroje a pod./, organizácia, hmotné predpoklady a podobne,
2. výrobný postup /spôsob premeny/,
3. pôvodne slovo technológia znamenalo náuku o odborných výrazoch ( systém odborných výrazov)
Takže keď to tzv. ,,napasujeme,, na výrobu vína, môžeme technológiu výroby vína charakterizovať ako:
       - Nádoby a zariadenia , ktoré používame na výrobu vína ,
       - Know – how , každého, kdo víno vyrába i s prípravkami, ktoré pri tejto práci využíva.


Začiatkom roka 2016 som sa stretol s dvoma reklamnými článkami na internetových portáloch. V nich pán Sütő, ,,Pastier kvasiniek zo Strekova,, , výrobca naturálnych, autentických vín píše, citujem ,,Všetci sa zameriavajú na výrobu   t e c h n o l o g i c k ý c h   v í n. Tie už vieme vyrábať na takej úrovni , ako v zahraničí  .....  ,,


Rád by som sa teda tohto pána spýtal, čo si predstavuje pod pojmom technologické vína. Ako si môže dovoliť rozprávať o kvalite svojich vín tým spôsobom, že ostatných vinárov označuje ako výrobcov technologických vín, ktorí používajú pri výrobe vín chemikálie a prídavné látky. Ďalej sa dozvedám, že v podstate alternatívna forma výroby vína nie  je tá  a u t e n t i c k á, ktorej je reprezentantom, ale tá s modernými technológiami.  Takže veda, výskum a pozitívny vývoj nie sú tou správnou cestou a mali sme sa teda zastaviť voľakde v stredoveku a miesto áut požívať stále kone, bývať niekde v jaskyni, a víno de facto robiť tak ako sa podarí, keďže odmieta i riadený proces fermentácie vín. Riadením kvasného procesu ovplyvňujeme výsledok - preto má v názve  riadený   – teda víno tvarujeme podľa predstavy svojho tvorcu. Bez jeho použitia sa tejto .. pomôcky ,, dobrovoľne vzdávame a výsledok je takmer vždy iný a neistý. Pri fermentácii muštov pri vyšších teplotách dochádza k spomaľovaniu až zastaveniu kvasného procesu a rozmnožovaniu nežiaducich mikroorganizmov ako sú divoké kvasinky a mikroorganizmy. Riadeným procesom fermentácie nerozumieme len reguláciu teploty pri kvasení muštu. Je to komplexný súbor fyzikálnych , chemických a biologických opatrení, ktoré formujú a regulujú tieto  procesy pri výrobe vína.


Rozumiem pojmu, že chce, aby tento typ vína odrážal geografickú jedinečnosť prostredia, čo však znamená, že nechce aby sa jeho vína zdokonaľovali  v pivnici. A kde sa majú? Voľakde v lese?  Nie je pridávanie bentonitu, SO2 a vaječného bielku do vína  jeho  zdokonaľovanie? Nie je zdokonaľovanie vín i vyzrievanie v drevených sudoch, pri ktorom dochádza k mikrooxidácii vína ako i  prechodu elagických tanínov do vína a tým i zvyšovaniu jeho kvality? A vôbec čo sú to  ,, prírode verné vína  ,,  , to my ostatní robíme prírode vína neverné ?


roman_janousek_02

Niekedy je prchký, srandu si však vie urobiť aj sám zo seba.


Nechápem  tvrdenie ako mohlo slovenské vinárstvo urobiť veľký skok dopredu, keď však nevedno či tým správnym smerom, ako pán Sütő tvrdí. V tejto vete je inotaj, že tá správna cesta je tá jeho a my ostatní, ktorí robíme technologické vína kráčame po nesprávnej ceste. Na to aby som sa pochválil svojou vlastnou cestou, a v tejto chvíli je jedno akou, nemôžem hanlivo rozprávať o iných výrobcoch a o ich cestách ponímania filozofie výroby vína.


Súhlasím s tvrdením, že ideálne je mať i vlastné vinice, lebo tam sa rodí víno a takýto model je ideálny. Nie je to však všeliek, lebo poznám na Slovensku i takých technológov, ktorí toľko šťastia nemali aby boli i vlastníkmi nejakej tej vinice a vďaka svojmu talentu, pracovitosti a citu dokážu reprezentovať špičku slovenského vína ako takého.


Zakazuje sa pridávanie čistých kultúr  kvasiniek ako i vlastných, selektovaných. Tá prvá skupina je na diskusiu, tá druhá jednoznačne podporuje technológiu terroirových vín,  o význame ktorých hádam diskutovať netreba .


Zakazuje sa chemická ochrana. Zoberme si príklad ročníkov 2010 a 2014. V období, keď má hrozno dozrievať  príde niekoľko cyklov 3-4 dňových dažďov a začne masívne hniť, teda je napadnuté botritídou. Pomôže vám biologická ochrana? A keď nie, z hnilého hrozna budete robiť víno? Alebo tento rok nebude naturál ?


Príde rok 2015, 2007, 2012, nebol problém aby mali mušty po vylisovaní 4 g kyselín. Po dokvasení ešte menej a k tomu vysoké pH, a zakazuje sa úprava kyslosti. To myslíte vážne ?!
Keď teda pán Sütő tvrdí, že technologickí vinári pridávajú do vín chemikálie, rád by som vedel aké a čo si pod pojmom chemikálie do vína predstavuje. Keď on nechce používať pri výrobe vín napríklad želatínu, alebo výživu pre kvasinky na prírodnej báze, tak tvrdenie, že tí  druhí nejdú tým správnym smerom  pôsobí navádzaním konzumenta a zákazníka, že správna cesta je tá autentická,  teda jeho.   Prosím, vysvetlite mi  čo je to umelá výživa pre kvasinky a čo  znamená  technologická produkcia s upravovaním vín v pivnici .


Keď teda ešte tvrdí, že naozaj ,, poctivé moky ,, sú len tie jeho, kde sú tí vinári, a ako to robia, ktorí nosia metále  a šampiónov z Paríža , Bruselu , Ľublany  či Štrasburgu.


Ku kvalite vín tohto typu sa vyjadrovať nebudem. To je vždy vecou vzťahu výrobca – zákazník . Ani k ich podrobným  technológiám. Je to ich voľba. Je však na zamyslenie, či ju budú šíriť len s vlastnými silami alebo si na ,, pomoc ,, zavolajú  t e c h n o l o g i c k y c h  vinárov , ktorí zviditeľňujú Slovensko na vinárskej mape sveta. Myslím si, že v korektných konkurenčných vzťahoch nemá miesto negatívne hodnotenie vín  súpera cez iné technológie, ktorým evidentne nerozumie, rovnako ako predaj takéhoto typu vín v Dánsku či Japonsku. Viezť sa na súčasnej módnej vlne produktov,   ,, b i o  alebo   n a t u r á l  ,, je dobrý marketingový ťah a prajem Vám nech sa Vám darí. Prosím, hovorte pozitívne o tom čo,  a ako robíte Vy, nie ako sa to robiť podľa Vás nemá. Nepatrí sa to. Som presvedčený, že autentická skupina vinárov nájde spoločnú reč s celou vinárskou obcou a na výraz  technologické vína čím skôr zabudnú. Skôr než sa začneme pýtať  ,, Kde opět udělali soudruzi z NDR chybu ,,.


Roman Janoušek
Vinár - technológ