MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Poradňa > 

Víno nechce kvasiť

Od Novembra sa snažím rozkvasiť dokonale odkalený kvalitný mušt z Leánky. Už som 2x vyskúšal opätovné stiahnutie a kvasinkové rozkvasenie s pomocou živnej soli ale stále je to sladké bez známok (resp. veľmi okrajovo len pri stenách 50l fľaše) fermentácie.
Prosím o radu ako pokračovať aby som nemusel 50l kvalitného materiálu len tak zlikvidovať, ďakujem.

Z času na čas sa objavujú žiadosti o radu ako rozkvasiť nekvasiaci mušt. Problém môže mať viacero príčin, vo vašom prípade sa však pristavím pri slovách "dokonale odkalený mušt". Kvasinky potrebujú čosi čo sa nazýva vnútorný povrch a zvyčajne je tvorený zvyškami biomasy z vylisovaného hrozna. Preto sa pri odkalovaní zvyčajne k muštu stiahne aj vrchná, najjemnejšia časť sedimentu. V profesionálnej praxi sa používajú jednotky NTU, ktoré udávajú stupeň zákalu muštu. Všeobecne platí, že čím kalnejší je mušt, tým má väčší aktívny povrch a tým lepšie kvasí. V prípade ak dôjde k prečíreniu muštu, čo môže, (ale nemusí) byť aj váš prípad, zvyčajne stačí do muštu pridať trochu kremeliny.
Ďalším problémom môžu byť aj rezíduá pesticídov, ktoré pôsobia toxicky na kvasinky. V minulosti bolo notoricky známym problémom nadužívanie postreku Karathane, prípadne nedodržanie ochrannej lehoty.

ntu

Vladimír Mrva ma upozornil aj na možnosť výrazného presírenia muštu, keď dôjde k chybe vo výpočte. Napr. dôjde k zámene litrov za hektolitre, prípadne gramov za dekagramy, miligramy a pod. Vzhľadom na toleranciu kvasiniek voči SO2 sa nebavíme o presírení na úrovni desiatok miligramov ale skôr stoviek miligramov na liter.
V minulosti sa objavoval problém aj so životaschopnosťou ASVK, tento problém je však dnes už nepredpokladám. Ešte mi napadá, jeden citlivý bod a tým je revitalizácia ASVK. Kvasinky rovnako ako napr. aj človek, neznášajú teplotu nad 40°C, a ak ich namočíte do vody okolo 45-50°C, prakticky ich uvaríte, takže aj na toto treba dávať pozor a pozorne čítať návod.
Ak sa doteraz nepodarilo mušt rozkvasiť, pre istotu treba laboratórne zmerať obsah SO2. V prípade vysokého SO2, treba zmiešať mušt s adekvátnym objemom, najlepšie iného nezasíreného muštu, čo však v tomto období asi nie je možné, prípadne s nejakým jednoduchším vínom. Tento postup by mohol fungovať aj prípade rezíduí, kým ich koncentrácia nepoklesne pod kritickú hodnotu. Treba sa však spýtať sám seba či chcem piť postreky.
Osobne by som asi začal zvýšením NTU muštu pomocou kremeliny a kontrolou SO2. Nakoniec nie je vylúčené, že mušt aj keď pomaly, predsa len kvasí, ale to sa nedá povedať takto od stola.
V každom prípade všetkým vinárom želám čo najmenej problémov s vínom a budem rád ak ma budete o výsledku informovať.