Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
Firma Víno Kmeťo začala písať svoju históriu po roku 1989, kedy začala s obrábaním prvých vinohradov. V súčasnosti firma obrába 3,5 ha vlastných vinohradov, ďalšiu surovinu na výrobu vína nakupuje od vinohradníkov z Malokarpatskej oblasti. V roku 2007 bol vysadený nový vinohrad odrodou Devín a v roku 2010 bol vysadený ďalší nový vinohrad s odrodou Alibernet. Kvalitu vín sa firma snaží zvyšovať aj klimatizovanou pivnicou, riadeným kvasením, používaním čistých kultúr vínnych kvasiniek, odkaľovaním muštov, ktoré sú spracované pneumatickým lisom. V produkcii okolo 30 000 litrov ročne sa nájde vyrovnaný pomer bielych aj červených vín. Z bielych odrôd je to najviac Veltlín zelený, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Ruladské biele, Tramín červený a Muškát moravský. Z červených je to André, Alibernet, Dunaj a Cabernet sauvignon, väčšina z nich zreje v barriquových sudoch. Firma vyrába akostné vína odrodové ale najmä akostné vína s prívlastkom.