VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
Užitočný seminár o prevratných biotechnológiách, spôsobe pestovania a skvalitňovania pôdy, zvyšovaní biologickej úrodnosti pôdy a získavaní nových ekologických financií.
Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 29. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2023, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
V piatok 13. marca 2020 sa už po tretíkrát môžu návštevníci tešiť na zaujímavé prepojenie divadelného priestoru a kvalitného vína na podujatí Degustácia v divadle.
vlado
Dátum od
13.03.2020 16:00
do
13.03.2020 22:00
Divadlo Andreja Bagara v Nitre otvorí svoje brány od 16:00 do 22:00 hodiny a poskytne priestor 16 regionálnym vinárom z Nitrianskeho kraja.Tešiť sa môžete na nové ročníky od Château Topoľčianky, PD Mojmírovce, Terra Wylak, Vinárstvo Bíro, Velkeer, Najväčšia vínna pivnica v Pukanci, Tajna winery, Pivnica Radošina, Anton Uhnák, Château Malanta, Academic winery, Komjathi, Fiero wine, Vinoma, Vinum Nobile winery.
Nitrianska organizácia cestovného ruchu /NOCR/ vznikla ako organizácia destinačného manažmentu nitrianskeho regiónu v roku 2012. Združuje subjekty verejného a súkromného sektora s cieľom jednotnej propagácie Nitrianskeho regiónu ako modernej záeho regiónu ako modernej zážitkovej destinácie. Uskutočňuje aktivity zamerané na zvyšovanie počtu návštevníkov, predĺenie počtu dní strávených v destinácii, skvalitňovanie služieb a tvorbu atraktívnych produktov cestovného ruchu. Ambíciou je prezentovať nitriansky región medzi domácimi a zahraničnými návštevníkmi ako región ponúkajúci množstvo atrakcií.
V pivnici poznačenej časom i nezáujmom človeka sa spočiatku v jednoduchých podmienkach začalo rodiť víno, ktorého pôvod treba hľadať v najvyššie položených viniciach na Slovensku na úpätí Štiavnických vrchov. Dnes je to víno, v ktorom cítiť prácu a um vinohradníka ako aj maximálnu starostlivosť a srdce vinára. Víno, ktoré zasiahne zmysly priamo a intenzívne. Víno plné minerality jedinečného sopečného podložia, sviežosti, či rafinovanej ležérnosti.
Prvá písomná zmienka vinohradníckej obce Mojmírovce ( v minulosti Urmín) pochádza z roku 1156. O existencii výroby a predaja vína svedčia historické listiny z roku 1290. Už vtedy Urmínčania dodávali víno do Ostrihomu. V súčasnosti sa moderné vinárstvo sústreďuje na produkciu a výrobu kvalitných akostných vín s prívlastkom. Hlavným zámerom enológa pána Juraja Majšíka je snaha prispôsobiť sa východzej surovine, objaviť v nej to najlepšie až skryté, čo vie hrozno ponúknuť pre milovníkov vína. "Konzumenta nechceme unaviť, ale ponúknuť mu prirodzenú sviežosť mojmírovských bielych vín."
Novodobá história Pivnice Radošina sa začala písať v roku 2004, keď súčasní majitelia prevzali chátrajúce vinárstvo a v poslednej chvíli zachránili zdevastované vinohrady, kde sa celé storočia rodilo unikátne víno. Znie to ako legenda, ale známy Radošinský Klevner naozaj podávali na svadbe kráľovnej Alžbety II. Radošinský Klevner zažil svoj comeback v anglickej kráľovskej rodine aj pri poslednej návšteve Kráľovnej Alžbety II. na Slovensku. Víno nechýbalo ani na stoloch pri návšteve Slovenska pápežom Jánom Pavlom II.
Nad dedinou Tajná, ktorá má pre vašu informáciu vari tristo duší, bola ešte v roku 2008 stará niekoľko hektárová vinica. Bola výnimočná predovšetkým svojou polohou. Stále sa cez ňu ťahá „prievan“. Preto vinič nezamrzne, aj keby prišli kruté hoci dvadsať stupňové mrazy ako tento rok v zime. Vtedy pred rokmi v nej boli štyridsaťročné štepy viniča, ktorého korene siahali až do hĺbky niekoľko desiatok metrov. Boli z čias, kedy sa nové vinohrady v družstvách vysádzali ľudovo povedané lárom – fárom. Keď sa na kvalitu hrozna veľmi nehľadelo a dôležité bolo, len koľko sa vína z vinohradu vycedilo.