VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
Užitočný seminár o prevratných biotechnológiách, spôsobe pestovania a skvalitňovania pôdy, zvyšovaní biologickej úrodnosti pôdy a získavaní nových ekologických financií.
Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 29. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2023, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
Rodinné vinárstvo zo Šenkvíc ponúka vína nových rozmerov / vína s nízkou hladinou histamínu, iných biogénnych amínov a SO2
carpatediem
SME EKOLOGICKÍ
CARPATE DIEM je evidované v registri prevádzkovateľov
ekologickej poľnohospodárskej výroby – viac ako 6 ha vlastných vinohradov
v Modre a v Šenkviciach získalo ekologický štatút pôdy.
V rámci
ochrany pred chorobami viniča používame výhradne ekologické hnojivá bez
rezíduíškodlivých pre ľudí, aj životné prostredie. Celá
technológia pestovania viniča a starostlivosť o pôdu, ručný zber hrozna v skorých
ranných hodinách a jeho rýchle šetrné spracovanie smerujú ku kvalitnej a
zdravej surovine a v konečnom dôsledku prispievajú aj k tomu, že naše vína majú
nízky obsah histamínu a iných biogénnych amínov.
Väčšinu vín, ktoré uvádzame na trh, vyrábame z hrozna
pochádzajúceho z ekologického poľnohospodárstva. Odrody: Veltlínske
zelené, Hibernal, Muškát moravský, Devín, Pálava, Tramín červený, Hron a Nitria
sú výlučne z vlastných ekologicky obrábaných vinohradov, nachádzajúcich sa v
Modre a v Šenkviciach.
POUŽÍVAME VLASTNÚ
SUROVINU
Každým zásahom vo vinohrade
rozhodujeme o budúcom víne.
Surovinu na
výrobu vína si pripravujeme už vo vinohrade. Po celý rok dohliadame na
zdravotný stav hrozna, čím následne minimalizujeme akékoľvek prídavné látky do
vína.
Vinárstvo
hospodári vo vlastných vinohradoch s celkovou rozlohou 13 ha. Nacha´dzaju´ sa výlučne v Malokarpatskej
vinohradníckej oblasti v modranskom vinohradni´ckom rajo´ne v katastri mesta
Modra a obce Sˇenkvice.
Od roku 2023 obhospodarujeme vinicu s vybranými
najlepšími klonmi viniča z bývalého Československa, ktoré boli súčasťou Výskumnej
a šľachtiteľskej stanice v Šenkviciach.
VÍNA S NÍZKOU HLADINOU
HISTAMÍNU, INÝCH BIOGÉNNYCH AMÍNOV A SO2
Zloženie
vína ako potraviny, ktorú vinárstvo dodáva na trh, je pre CARPATE DIEM prioritou.
Preto ho pravidelne kontrolujeme a dbáme na to, aby bolo zdravotne
vyhovujúce. Jednou zo systematicky preverovaných zložiek je histamín,
ktorého väčšie množstvo v potravinách môže vyvolať alergické reakcie. Žiaľ, u
ľudí citlivých na prítomnosť histamínu v jedle býva jeho účinok zosilnený
požitím alkoholických nápojov. Všetky naše vína prešli procesom
testovania v certifikovanom laboratóriu. CARPATE DIEM je jedným z
prvých slovenských vinárstiev, ktoré deklaruje nízku hladinu histamínu, iných
biogénnych amínov a SO2. Obsah histamínu v nich má hodnotu menšiu
ako 0,00025 g/l, čo je hladina, ktorú znášajú aj ľudia s histamínovou
intoleranciou.
SME
TRANSPARENTNÍ
V podnikaní chce byť vinárstvo otvorené
a transparentné, preto vznikla spolupráca s technologickou spoločnosťou 3IP v
rámci ich inovatívneho projektu Gratitude.
CARPATE DIEM je prvým slovenským
vinárstvom, ktoré pomocou technológie blockchain zaznamenáva pôvod vína a celý
výrobný proces. Keďže sme si istí, že
naše víno vyrábame poctivo, odborne a v súlade s prírodou (ekologicky),
neváhame informácie zaznamenať v nemeniteľnej blockchainovej databáze.
Transparentné údaje a príbeh našich vín si môžete dohľadať prostredníctvom
naskenovania QR kódu na etikete.
Pretože chceme, aby ste vedeli
kto, z čoho a ako vyrába vaše obľúbené víno.
Pretože chceme, aby naši zákazníci
poznali príbeh svojho vinárstva.
BUDOVA
S 80 – ROČNOU HISTÓRIOU
Vinárstvo
sídli v priestoroch bývalých skladov ovocia a zeleniny NUPOD v Šenkviciach,
kde sa nachádza výroba, skladové priestory, predajňa vína a moderné
degustačné priestory.
Architektonickú hodnotu budove NUPOD dodáva aj fakt, že ide o
výrobňu vína a sklad ovocia z roku 1944 od nestora slovenskej architektúry,
národného umelca Emila Belluša.
Pôvodné výrobné priestory v kamennej pivnici
v Šenkviciach, časti Kozare slúžia na reprezentačné účely – ochutnávky
a riadené degustácie.