VÍNO SPU 2019
Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
Registrácia vzoriek: od 25.03.2019do 26.04.2019
Hodnotenie vzoriek: od 30.04.2019 09:00do 30.04.2019 14:00
Súvisiace udalosti
Workshop a verejná prehliadka súťažných vín Víno SPU 2019
16.05.2019 14:00 Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (KOVV)
Adresa
Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
Tr. A. Hlinku 2
949 76 Nitra
Slovenská republika
Organizátor
Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (KOVV)
Katedra prechádza v rámci vedecko-výskumnej činnosti miernou zmenou profilácie z dôvodu dobudovania Výskumného centra AgroBioTech. Katedra sa začala zameriavať na hodnotenie zdrojov biologicky cenných a nutričných látok v ovocí, hrozne a víne a optimalizovanie spracovania suroviny s cieľom čo najviac zachovať tieto látky v čerstvej ovocnej šťave, mušte a vo víne.
Názov účtu | Poplatok sa hradí pri doručení vzorky alebo na BÚ, VS: 104240 |
IBAN | SK40 8180 0000 0070 0006 6247 |
Osobne
Do súťaže možno prihlásiť vína vyrobené v súlade s platnou vinohradnícko-vinárskou legislatívou. Z každej prihlásenej vzorky je potrebné dodať 4 fľaše s objemom 0,75l; resp. v prípade menšieho balenia alternatívu s celkovým objemom min. 2,0 l.
V prípade získania niektorého ocenenia podľa bodu IV. súťažiaci dodá na verejnú degustáciu konanú dňa 16. 5. 2019 ďalšie 4 fľaše originálneho balenia víťazného vína za bežné, trhové ceny.
V prípade získania niektorého ocenenia podľa bodu IV. súťažiaci dodá na verejnú degustáciu konanú dňa 16. 5. 2019 ďalšie 4 fľaše originálneho balenia víťazného vína za bežné, trhové ceny.
Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva (KOVV)
Zber vzoriek: 18.04.2019 08:00 - 26.04.2019 15:00
Osobne
Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, SPU v Nitre
Nitra
v čase od 8:00 do 15:00
kontakt: Zuzana Sabová – 037/641 4721, 0903 865106; Eduard Pintér - 037/641 4714, 0908 328659
Nitra
v čase od 8:00 do 15:00
kontakt: Zuzana Sabová – 037/641 4721, 0903 865106; Eduard Pintér - 037/641 4714, 0908 328659
Pivnica pod hradom
Zber vzoriek: 18.04.2019 14:00 - 26.04.2019 19:00
Osobne
Pivnica pod Hradom, Podzámska 1
Nitra
v čase od 14:00 do 19:00
kontakt 0911 109819
Nitra
v čase od 14:00 do 19:00
kontakt 0911 109819
Dubovský a Grančič
Zber vzoriek: 18.04.2019 08:00 - 26.04.2019 16:30
Osobne
Vinárstvo Dubovský a Grančič, Zuby 293, 900 21 Svätý Jur
Svätý Jur
v čase od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:30
Svätý Jur
v čase od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:30
Osobný odber
Zber vzoriek: 24.04.2019 09:00 - 26.04.2019 19:00
Osobne
Osobný odber organizátorom priamo u vinára,
osobný odber prosíme vyznačiť v prihláške.
osobný odber prosíme vyznačiť v prihláške.
Osobne
Pre vína, ktoré získali v súťaži ocenenie šampión, veľká zlatá medaila, zlatá medaila, strieborná medaila, bude možné zakúpiť samolepky s logom súťaže.
Kategórie
I. biele suché vína
obsah zvyškového cukru 0-4 g/l, alebo až do 9 g/l, ak celkový obsah celkových kyselín nie je o viac ako 2 g/l nižší ako obsah cukru
vzorky číslo 1 až 69, 193
vzorky číslo 1 až 69, 193
Počet prihlásených: 70 vzoriek
II. biele polosuché a polosladké vína
obsah zvyškového cukru 4 (9) až 45 g/l
vzorky číslo 70 až 106, 192
vzorky číslo 70 až 106, 192
Počet prihlásených: 38 vzoriek
III. ružové vína suché, polosuché a polosladké
obsah zvyškového cukru 0-45 g/l
vzorky číslo 107 až 124, 190
vzorky číslo 107 až 124, 190
Počet prihlásených: 19 vzoriek
IV. červené suché vína
obsah zvyškového cukru 0-4 g/l, alebo až do 9 g/l, ak celkový obsah kyselín nie je o viac ako 2 g/l nižší ako obsah cukru
vzorky číslo 125 až 173, 191
vzorky číslo 125 až 173, 191
Počet prihlásených: 50 vzoriek
V. prírodne sladké vína
bez rozdielu farby, obsah zvyškového cukru nad 45 g/l
vzorky číslo 174 až 183
vzorky číslo 174 až 183
Počet prihlásených: 10 vzoriek
Medaila
Veľká zlatá medaila
92 -100 bodov
92 b
Zlatá medaila
88 - 91,99 bodov
88 b
Strieborná medaila
84 - 87,99 bodov
84 b
Bronzová medaila
80 - 83,99 bodov
80 b
Šampión
Cena REKTORA SPU NITRA za šampióna v kategórii I - biele suché vína
vína kategórie I.
Šampión v kategórii II. - biele polosuché a polosladké vína
vína kategórie II.
Šampión v kategórii III. - ružové suché, polosuché a polosladké vína
vína kategórie III.
Šampión v kategórii IV. - červené suché vína
vína kategórie IV.
Víťaz kategórie V. - prírodne sladké vína
vína kategórie V.
Slovenský novošľachtenec
cena za najvyššie hodnotené víno z odrôd slovenských novošľachtencov bez rozdielu súťažnej kategórie
Odborný garant súťaže
Členovia organizačného výboru
Paulen Oleg, doc. Ing. PhD.
Štatút Víno SPU 2019
Štatút akademickej degustačnej súťaže vín Víno SPU 2019
Alternatívna prihláška
Alternatívna prihláška Víno SPU 2019
Výsledky súťaže
Výsledky súťaže Víno SPU 2019
Katalóg Víno SPU 2019
Katalóg výsledkov súťaže Víno SPU 2019