Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
Katedra prechádza v rámci vedecko-výskumnej činnosti miernou zmenou profilácie z dôvodu dobudovania Výskumného centra AgroBioTech. Katedra sa začala zameriavať na hodnotenie zdrojov biologicky cenných a nutričných látok v ovocí, hrozne a víne a optimalizovanie spracovania suroviny s cieľom čo najviac zachovať tieto látky v čerstvej ovocnej šťave, mušte a vo víne.
vlado
Výskum v oblasti úprav pestovateľskej technológie ovocných drevín v podmienkach meniacej sa klímy (ochrana proti abiotickým faktorom, ochrana proti chorobám a škodcom, hnojenie, rez), ako aj na zmeny letových kriviek hospodársky najvýznamnejších chorôb a škodcov ovocných drevín a viniča hroznorodého.
Výskum v oblasti výroby ovocných a hroznových štiav a vína a porovnávanie nutričnej kvality ovocných a hroznových nápojov vyrobených rôznym spôsobom, sledovať dynamiku zmien napr. antioxidačnej aktivity počas skladovania čerstvých, tepelne neošetrených štiav s cieľom určenia vhodnej dĺžky a spôsobu skladovania.