Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
október
2018

Valné zhromaždenie

Valné zhromaždenie členov TERROIR POŽITAVIE a školenie degustátorov.
22.10.2018 16:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00

Klasifikácie vína

Tiché

Tiché víno je definované ako víno, ktoré pri teplote 20 °C obsahuje oxid uhličitý s nižším pretlakom ako 50 kPa

Šumivé

Šumivé víno je definované ako víno, v ktorom je pretlak oxidu uhličitého vyšší ako 300 kPa. V prípade akostného šumivého vína musí byť pretlak CO2 viac ako 350 kPa

Perlivé

Víno s obsahom oxidu uhličitého, ktorého pretlak je menší ako 250 kPa. Oxid uhličitý môže pochádzať buď z fermentácie, ale taktiež môže byť aj exogénny.

Likérové

Medzi likérové vína patria napríklad:
ESP: Alicante, Jerez-Xéres-Sherry, Málaga, Navarra, Madeira...
PORT: Porto, Moscatel do Douro ...
ITA: Malvasia di Bosa, Marsala, Masco do Cagliari, Oltrepó Pavese Moscato,Trentino, ...
GR: Nemea, Dafnes, Sitia,...
CYP: Commandaria,...
FR: Macvin du Jura, Pineau Charentais,...

Analytické vlastnosti:
skutočný obsah alkoholu najmenej 15 % obj, najviac 22 % obj,
celkový obsah alkoholu najmenej 17,5 % obj,
obsah titrovateľných kyselín najmenej 3,5 g/l,
celkový obsah oxidu siričitého:
najviac 150 mg/l pre vína so zvyškovým cukrom do 5 g/l,
najviac 200 mg/l pre vína so zvyškovým cukrom nad 5 g/l,
celkový obsah prchavých kyselín najviac 1,1 g/l.

Aromatizované

Vína aromatizované macerátom z bylín, ovocia, korenín, drevín a ďalších prírodných látok, napr. vermouth, Barolo chinato,...

V zmysle Nariadenie EP a Rady (EÚ) č. 251/2014 z 26. februára 2014 aromatizované víno je:

a) nápoj, ktorý sa získava z jedného vinárskeho výrobku alebo viacerých vinárskych výrobkov vymedzených v bode 5 časti IV prílohy II a v bodoch 1 a 3 až 9 časti II prílohy VII k nariadeniu (EÚ) č. 1308/2013, s výnimkou vína „Retsina“;
b) nápoj, v ktorom obsah vinárskych výrobkov uvedených v písmene a) predstavuje aspoň 75 % celkového objemu;
c) nápoj, do ktorého sa môže pridať alkohol;
d) nápoj, do ktorého sa môžu pridať farbivá;
e) nápoj, do ktorého sa môže pridať hroznový mušt, čiastočne fermentovaný hroznový mušt alebo oboje;
f) nápoj, ktorý je možné dosladiť;
g) nápoj, ktorý má skutočný obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 14,5 obj. % a menej ako 22 obj. % a celkový obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 17,5 obj. %.

Nealkoholické

Ovocné

Vína vyrobené z ovocia, okrem hroznových vín