Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.

Klasifikácie vína

Tiché

Tiché víno je definované ako víno, ktoré pri teplote 20 °C obsahuje oxid uhličitý s nižším pretlakom ako 50 kPa

Šumivé

Šumivé víno je definované ako víno, v ktorom je pretlak oxidu uhličitého vyšší ako 300 kPa. V prípade akostného šumivého vína musí byť pretlak CO2 viac ako 350 kPa

Perlivé

Víno s obsahom oxidu uhličitého, ktorého pretlak je menší ako 250 kPa. Oxid uhličitý môže pochádzať buď z fermentácie, ale taktiež môže byť aj exogénny.

Likérové

Medzi likérové vína patria napríklad:
ESP: Alicante, Jerez-Xéres-Sherry, Málaga, Navarra, Madeira...
PORT: Porto, Moscatel do Douro ...
ITA: Malvasia di Bosa, Marsala, Masco do Cagliari, Oltrepó Pavese Moscato,Trentino, ...
GR: Nemea, Dafnes, Sitia,...
CYP: Commandaria,...
FR: Macvin du Jura, Pineau Charentais,...

Analytické vlastnosti:
skutočný obsah alkoholu najmenej 15 % obj, najviac 22 % obj,
celkový obsah alkoholu najmenej 17,5 % obj,
obsah titrovateľných kyselín najmenej 3,5 g/l,
celkový obsah oxidu siričitého:
najviac 150 mg/l pre vína so zvyškovým cukrom do 5 g/l,
najviac 200 mg/l pre vína so zvyškovým cukrom nad 5 g/l,
celkový obsah prchavých kyselín najviac 1,1 g/l.

Aromatizované

Vína aromatizované macerátom z bylín, ovocia, korenín, drevín a ďalších prírodných látok, napr. vermouth, Barolo chinato,...

V zmysle Nariadenie EP a Rady (EÚ) č. 251/2014 z 26. februára 2014 aromatizované víno je:

a) nápoj, ktorý sa získava z jedného vinárskeho výrobku alebo viacerých vinárskych výrobkov vymedzených v bode 5 časti IV prílohy II a v bodoch 1 a 3 až 9 časti II prílohy VII k nariadeniu (EÚ) č. 1308/2013, s výnimkou vína „Retsina“;
b) nápoj, v ktorom obsah vinárskych výrobkov uvedených v písmene a) predstavuje aspoň 75 % celkového objemu;
c) nápoj, do ktorého sa môže pridať alkohol;
d) nápoj, do ktorého sa môžu pridať farbivá;
e) nápoj, do ktorého sa môže pridať hroznový mušt, čiastočne fermentovaný hroznový mušt alebo oboje;
f) nápoj, ktorý je možné dosladiť;
g) nápoj, ktorý má skutočný obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 14,5 obj. % a menej ako 22 obj. % a celkový obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 17,5 obj. %.

Nealkoholické

Ovocné

Vína vyrobené z ovocia, okrem hroznových vín