Šumivé
Šumivé víno je definované ako víno, v ktorom je pretlak oxidu uhličitého vyšší ako 300 kPa. V prípade akostného šumivého vína musí byť pretlak CO2 viac ako 350 kPa
Šumivé vína sa odlišujú nielen pôvodom, tradičnými výrazmi pre označenie, obsahom zvyškového cukru, ale aj výrobným postupom, napr.:
- Klasická / tradičná metóda (méthode traditionelle, méthode classique, méthode champanoise) - druhotné kvasenie prebieha vo fľaši, nefiltrované, kaly sa striasajú a následne degoržujú / degorsage.
- Metóda Charmat (druhotné kvasenie prebieha v tlakových kvasných nádobách)
- Metóda transvals (druhotné kvasenie prebieha vo fľaši, kvasničné kaly sa filtrujú a následne sa plnia expedičné fľaše). Produkty sa označujú aj ako kvasené vo fľaši.
- Metóda Asti - primárna fermentácia aromatických odrôd v uzavretých tlakových nádobách (pri tomto postupe je zakázané pridávať do vína likér).
Kategórie podľa obsahu cukru
Brut nature
prírodne surové (absolútne suché na kosť), naturherb, bruto natural, pas dosé, dosage zéro,natūralusis briutas, īsts bruts, přírodně tvrdé, popolnoma suho, dosaggio zero, брют натюр, brut natur
Ak je obsah cukru menší ako 3 gramy na liter; tieto výrazy môžu byť použité iba pre výrobky, do ktorých po druhotnom kvasení nebol pridaný žiaden cukor v dozáži.
0-3g.l-1 cukru
Ak je obsah cukru menší ako 3 gramy na liter; tieto výrazy môžu byť použité iba pre výrobky, do ktorých po druhotnom kvasení nebol pridaný žiaden cukor v dozáži.
0-3g.l-1 cukru
Extra brut
obzvlášť surové (suché na kosť), extra herb, ekstra briutas, ekstra brut, ekstra bruts, zvláště tvrdé, extra bruto, izredno suho, ekstra wytrawne, екстра брют
0–6 g.l-1 cukru
0–6 g.l-1 cukru
Brut
surové (nikdy nie úplne bez cukru), herb, briutas, bruts, tvrdé, bruto, zelo suho, bardzo wytrawne, брют
do 12 g.l-1 cukru
do 12 g.l-1 cukru
Extra Dry (Extra Sec)
obzvlášť suché (suché až stredne suché), extra trocken, extra seco, labai sausas, ekstra kuiv, ekstra sausais, különlegesen száraz, wytrawne, suho, zvláště suché, extra suché, екстра сухо, extra sec, ekstra tør
12–17 g.l-1 cukru
12–17 g.l-1 cukru
Sec (Dry)
suché (stredne suché až polosuché), trocken, secco, asciutto, dry, tør, ξηρός, seco, torr, kuiva, sausas, kuiv, sausais, száraz, półwytrawne, polsuho, suché, сухо
17–32 g.l-1 cukru
17–32 g.l-1 cukru
Demi-Sec (Medium Dry)
polosuché (sladké avšak nie dezertne sladké), halbtrocken, abboccato, medium dry, halvtør, ημίξηρος, semi seco, meio seco, halvtorr, puolikuiva, pusiau sausas, poolkuiv, pussausais, félszáraz, półsłodkie, polsladko, polosuché, polosladké, полусухо
32–50 g.l-1 cukru
32–50 g.l-1 cukru
Doux (Sweet)
sladké (veľmi sladké), mild, dolce, sweet, sød, γλυκός, dulce, doce, söt, makea, saldus, magus, édes, ħelu, słodkie, sladko, sladké, сладко,
dulce, saldais
viac ako 50 g.l-1 cukru
dulce, saldais
viac ako 50 g.l-1 cukru