MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína

Aromatizované

Vína aromatizované macerátom z bylín, ovocia, korenín, drevín a ďalších prírodných látok, napr. vermouth, Barolo chinato,...

V zmysle Nariadenie EP a Rady (EÚ) č. 251/2014 z 26. februára 2014 aromatizované víno je:

a) nápoj, ktorý sa získava z jedného vinárskeho výrobku alebo viacerých vinárskych výrobkov vymedzených v bode 5 časti IV prílohy II a v bodoch 1 a 3 až 9 časti II prílohy VII k nariadeniu (EÚ) č. 1308/2013, s výnimkou vína „Retsina“;
b) nápoj, v ktorom obsah vinárskych výrobkov uvedených v písmene a) predstavuje aspoň 75 % celkového objemu;
c) nápoj, do ktorého sa môže pridať alkohol;
d) nápoj, do ktorého sa môžu pridať farbivá;
e) nápoj, do ktorého sa môže pridať hroznový mušt, čiastočne fermentovaný hroznový mušt alebo oboje;
f) nápoj, ktorý je možné dosladiť;
g) nápoj, ktorý má skutočný obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 14,5 obj. % a menej ako 22 obj. % a celkový obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 17,5 obj. %.

Kategórie podľa obsahu cukru

extra suché

obsah cukru menej ako 30 gramov na liter, s minimálnym celkovým obsahom alkoholu 15 obj. %

suché

obsah cukru menej ako 50 gramov na liter s minimálnym celkovým obsahom alkoholu 16 obj. %

polosuché

obsah cukru medzi 50 a 90 gramami na liter

polosladké

obsah cukru medzi 90 a 130 gramami na liter

sladké

obsah cukru 130 gramov na liter alebo vyšším

Tradičné výrazy a Prívlastky vín

Čo je to aromatizované víno?

Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?

V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.