Aromatizované
Vína aromatizované macerátom z bylín, ovocia, korenín, drevín a ďalších prírodných látok, napr. vermouth, Barolo chinato,...
V zmysle Nariadenie EP a Rady (EÚ) č. 251/2014 z 26. februára 2014 aromatizované víno je:
a) nápoj, ktorý sa získava z jedného vinárskeho výrobku alebo viacerých vinárskych výrobkov vymedzených v bode 5 časti IV prílohy II a v bodoch 1 a 3 až 9 časti II prílohy VII k nariadeniu (EÚ) č. 1308/2013, s výnimkou vína „Retsina“;
b) nápoj, v ktorom obsah vinárskych výrobkov uvedených v písmene a) predstavuje aspoň 75 % celkového objemu;
c) nápoj, do ktorého sa môže pridať alkohol;
d) nápoj, do ktorého sa môžu pridať farbivá;
e) nápoj, do ktorého sa môže pridať hroznový mušt, čiastočne fermentovaný hroznový mušt alebo oboje;
f) nápoj, ktorý je možné dosladiť;
g) nápoj, ktorý má skutočný obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 14,5 obj. % a menej ako 22 obj. % a celkový obsah alkoholu v objemových percentách najmenej 17,5 obj. %.
Kategórie podľa obsahu cukru
extra suché
obsah cukru menej ako 30 gramov na liter, s minimálnym celkovým obsahom alkoholu 15 obj. %
Tradičné výrazy a Prívlastky vín
Čo je to aromatizované víno?
Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?
V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.
V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.