Perlivé
Víno s obsahom oxidu uhličitého, ktorého pretlak je menší ako 250 kPa. Oxid uhličitý môže pochádzať buď z fermentácie, ale taktiež môže byť aj exogénny.
Kategórie podľa obsahu cukru
Suché
сухо, seco, suché, tør, trocken, kuiv, ξηρός, dry, sec, secco, asciuttto, sausais, sausas, száraz, droog, wytrawne, seco, sec, suho, kuiva
Najviac 4 g.l-1 zvyškového cukru, alebo ak má obsah zvyškového cukru vyšší(najviac 9 g.l-1), avšak iba za predpokladu, že obsah kyselín vyjadrený ako kyselina vínna, nie je nižší viac ako o 2 gramy.
T.j. Víno s obsahom 9 g.l -1 cukru je suché, ak obsah kyselín je najmenej 7,0 g.l-1.
Najviac 4 g.l-1 zvyškového cukru, alebo ak má obsah zvyškového cukru vyšší(najviac 9 g.l-1), avšak iba za predpokladu, že obsah kyselín vyjadrený ako kyselina vínna, nie je nižší viac ako o 2 gramy.
T.j. Víno s obsahom 9 g.l -1 cukru je suché, ak obsah kyselín je najmenej 7,0 g.l-1.
Polosuché
полусухо, semiseco, polosuché, halvtør, halbtrocken, poolkuiv, ημίξηρος, medium dry, demi-sec, abboccato, pussausais, pusiau sausas, félszáraz, halfdroog, półwytrawne, meio seco, adamado, demisec, polsuho, puolikuiva, halvtorrt
Obsah cukru je vyšší ako maximum stanovené pre suché vína, ale nie vyšší ako 12 g.l-1 zvyškového cukru, alebo do 18 g.l-1, ak celkový obsah kyselín vyjadrený v gramoch kyseliny vínnej na liter nie je o viac ako 10 gramov nižší ako obsah zvyškového cukru.
Obsah cukru je vyšší ako maximum stanovené pre suché vína, ale nie vyšší ako 12 g.l-1 zvyškového cukru, alebo do 18 g.l-1, ak celkový obsah kyselín vyjadrený v gramoch kyseliny vínnej na liter nie je o viac ako 10 gramov nižší ako obsah zvyškového cukru.
Polosladké
полусладко, semidulce, polosladké, halvsød, lieblich, poolmagus, ημίγλυκος, medium, medium sweet, moelleux, amabile, pussaldais, pusiau saldus, félédes, halfzoet, półsłodkie, meio doce, demidulce, polsladko, puolimakea, halvsött
Obsah cukru je vyšší ako maximum stanovené pre polosuché vína, ale nie je vyšší ako 45 g.l-1 zvyškového cukru.
Obsah cukru je vyšší ako maximum stanovené pre polosuché vína, ale nie je vyšší ako 45 g.l-1 zvyškového cukru.
Sladké
сладко, dulce, sladké, sød, süss, magus, γλυκός, sweet, doux, dolce, saldais, saldus, édes, ħelu, zoet, słodkie, doce, dulce, sladko, makea, sött
Minimálne 45 g.l-1 zvyškového cukru.
Minimálne 45 g.l-1 zvyškového cukru.