VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 26. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2023.
Výstav vín - verejná degustácia Veľké Zálužie 2019
Srdečne Vás pozývame na verejnú degustáciu Výstavy vín Veľké Zálužie 2019.
17:00h - vyhlásenie výsledkov a odovzdávanie cien za účasti ocenených vystavovateľov a pozvaných hostí.
Fiero Wine je malé rodinné vinárstvo, ktoré založil Jozef Švec z Kmeťova. Jeho ambiciózny syn František, ktorého kamaráti v Anglicku volali Fiero sa uchopil vedenia tohto vinárstva.
Château Topoľčianky je dnes prakticky jediný z bývalých vinárskych závodov, ktorý nie len že prežil manažérsku privatizáciu, ale vďaka svojim prémiovým vínam sa dokázal zaradiť medzi najelitnejšie slovenské vinárstva.
Hrozno pestujeme vo vlastnom vinohrade, o ktorý sa s láskou staráme, ručne obhospodarujeme v súlade s princípmi ekologického poľnohospodárstva a víno vyrábame s úctou k tradíciám starých otcov. Sme v poradí už 5. generácia vinárov. Radi Vás privítame a ponúkneme v našom hajloku na Pustej hore v Kozárovciach. Robíme ochutnávky našich vín. Taktiež poskytujeme našim návštevníkom a fanúšikom dobrého vína možnosť ubytovania v našom viničnom dome, 2+2 - 2 samostatné izby pre 2 osoby so spoločnou kúpeľňou, k dispozícii je aj sauna a 2 kryté terasy s grilom + miesto na opekanie. Pre fanúšikov kempovania máme k dispozícii miesto vo vinici na zaparkovanie vanov resp. obytných automobilov, ktorí majú taktiež k dispozícii terasu s grilom, prístupom k pitnej vode a tiež ku miestu na opekanie. Nachádzame sa v príjemnom prostredí vinohradov pri priehrade v Kozárovciach odkiaľ máte možnosť absolvovať množstvo výletov po okolí či už na bicykloch alebo na autách.
Vinohradnícko - vinárska spoločnosť ŠINTAVAN vznikla v roku 1996 a nadväzuje na tradíciu bývalého roľníckeho družstva. Firma hospodári na ľavom brehu rieky Váh v predhorí Považského Inovca v Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Obhospodaruje 102 ha viníc v katastri obce Vinohrady nad Váhom. Orientácia vinohradov s južným a juhozápadným sklonom vytvára výborné prírodné podmienky na výrobu kvalitných vín. Hrozno dosahuje vysokú cukornatosť s intenzívnou chuťou a výrazne príjemnými kyselinkami. Ročná produkcia je 80 000 l, pričom vína vynikajú odrodovým charakterom, arómou a sviežosťou a sú vyrábané z hrozna, dopestovaného výlučne v našich viniciach. V našej lokalite sa darí bielym odrodám, ako je Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Devín, Feteasca regala, Rulandské biele, Sauvignon, Veltlínske zelené a červeným odrodám ako sú Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Alibernet, Dunaj a ďalším.
Vinárstvo Terra Wylak vo Veľkom Záluží bolo založené v roku 2015. Jedným zo zakladateľov je aj vinár pán Roman Holec, ktorého meno sa stalo na Slovensku zárukou kvality ním produkovaných vín. Vinárstvo vybavené najmodernejšou technológiou ponúka svojim návštevníkom ubytovanie v penzióne s kapacitou 22 lôžok s možnosťou raňajok. K dispozícii sú aj dve degustačné miestnosti v ktorých organizujú riadené degustácie vedené pánom Holecom. Školiaca miestnosť s kapacitou 50 ľudí je využívaná na rôzne porady, školenia alebo firemné prezentácie.
Príbeh vinárstva sa začal písať v roku 1991, kedy vzniklo rodinné vinárstvo, ale začal sa už skôr, pretože pestovanie viniča a výroba vína má v rodine Bírových dlhodobú tradíciu. Ing. Juraj Bíro, ktorý vyštudoval vinohradníctvo na Morave, začal v roku 1993 s výsadbou vlastných vinohradov.
V roku 2018 s k vinárstvu pripojil syn Filip, ktorý je s vinárčinou spätý už odmalička. Vyštudoval vinárstvo na SPU v Nitre a povzbudený ziskom ocenenia „Nádej slovenského vinárstva za rok 2018“, sa pustil do ďalšieho rozvoja vinárstva.
Vyrábame víno z vlastných vinohradov o výmere 4,5 ha, ktoré sa nachádzajú v Nitrianskej vinohradníckej oblasti v obci Veľké Zálužie. Vinohradnícky hon Rapata je situovaný juhovýchodne v nadmorskej výške 250 m. Pri výrobe využívame moderné technologické postupy v kombinácií s tradičnými metódami.