MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
Domov > Vinárstva > 

Olivero Mario

Olivero Mario

Olivero Mario je predovšetkým rodina až potom vinárstvo. Moja dobrodružná cesta svetom vína sa začala v roku 2003, keď som ako 22 ročný začal pracovať spolu so svojim otcom Máriom. Vinárstvo sa nachádza v dedinke Roddi, najmenšej z 11 obcí v oblasti Barolo. Roddi leží v najvzdialenejšej severnej časti oblasti Barolo, na okraji Alby, hlavného mesta enogastronómie. Tu nájdete naše vinárstvo spolu s vinicami, na ktorých sa rodí naše víno. Ďalšie naše vinice sú roztrúsené v susedných dedinách: La Morra, Alba a Rodello, najviac do 15 km od nášho vinárstva. Na 6 hektároch viniča sa ročne urodí okolo 30 000 fliaš vína. Z odrôd Nebbiolo, Barbera, Dolcetto a Arneis vyrábame celkovo 7 rôznych značiek vína. Ich hlavnou charakteristikou je robustné telo a štruktúra pochádzajúce z našich najdôležitejších pôvodných viníc a zodpovedajúce nášej predstave terroiru.

Logo / Ikona

Výroba vína

Proces výroby vína v našich podmienkach závisí od poveternostných podmienok. Zrážky určujú, kedy a ako sa hrozno dostane do pivnice, zatiaľ čo za začiatok fermentačného procesu sú zodpovedné teploty. Citlivo pristupujeme k alkoholovému kvaseniu, využívame pôvodné kvasinky z vinice a pivnice, aj keď v závislosti od ročníka, stavu hrozna a vína, ktoré chcem pripraviť a niekedy nevyhneme ano selektovaným kvasinkám. Macerácia zabezpečujúca extrakciu polyfenolov (antokyány zafarbujúce víno a triesloviny zabezpečujúce štruktúru) u nás prebieha klasickým spôsobom, prečerpávaním a ručným ponáraním kvasného klobúka. Príležitostne robíme déléstage (dočasné odčerpanie kvaseného muštu), aby sme maximalizovali extrakciu antokyánov. Malolaktická fermentácia prebieha prirodzene v dôsledku prítomnosti mliečnych baktérií vo víne, s výnimkou Arneis, pri ktorom je tento typ fermentácie nežiadúci z dôvodu zachovania prirodzeného obsahu kyselín. Proces výroby vína zohľadňuje osobitosti každej jednotlivej odrody viniča a vinice. Využívame klasické technologické vybavenie, najvačší dôraz kladieme na hygienu, prirodzený a hladký priebeh fermentácie ale aj na teké detaily ako je teplota pri vyzrievaní,či vlhkosť vzduchu v pivnici.

Vyzrievanie vína

V procese vyzrievania víno prechádza antikorovým tankom, dubovými sudmi a sklom. Všetky vína kvasia a čiastočne dozrievajú v tankoch z nehrdzavejúcej ocele; niektoré z nich vyžadujú najmenej 6 mesiacov starnutia v dubových sudoch. Po fľašovaní si vína vyžadujú ešte niekoľko mesiacov dozrievania vo fľaši pred uvoľnením do predaja. Starnutie je pomalý proces prebiehajúci v tmavej podzemnej pivnici pri kontrolovanej teplote. Používame francúzsky dub, malé barikové sudy objemu 225 l a väčšie sudy zvané tonneau objemu 500/600 l. Po tomto procese sú vína plnené do fliaš s najvačšou citlivosťou, aby sme  zabránili stresu vína a aby sa do pohára dostalo víno v celej svojej šírku aróm a elegancii.