Barolo DOCG
Barolo je vinohradnícka oblasť v Piemonte na severozápade Talianska. Má najvyšší štatút D.O.C.G., ktorého korene siahajú do roku 1966.
Pod apeláciu Barolo spadá celkovo 11 obcí v ktorých nájdeme 177 viníc, ktoré môžu byť uvedené na etikete ak sú splnené podmienky MGA(menzioni geografiche aggiuntive).
Vína typu Barolo dostali do vienka vďaka odrode Nebbiolo mohutnú polyfenolickú štruktúru, vďaka podnebiu a pôde výrazné kyselinky, čo spolu dáva vínam dlhovekosť. Barolo sa vyznačuje nižšou farebnosťou, pôsobí elegantne. Aromatický profil je zložený z kvetinových aróm(napr. fialka), ovocnosti čierneho a červeného ovocia, ale aj herbálnych tónov, typu tabak.
Na výrobu vína sa môže používať výhradne odroda Nebbiolo, pričom špecifikácia neuvádza konkrétne klony. Na rozdiel od minulosti, keď sa používalo aj Nebbiolo rosé, dnes už je z hľadiska apelačných pravidiel považované za inú odrodu a nie je viac povolené. Naopak, vinári sa snažia preferovať klony s vyššou farebnosťou.
Nadmorská výška vinohradu nesmie byť menšia ako 170 m nm a zároveň nesmie prevyšovať 540 m nm. Hustota novej alebo rekultivovanej vinice musí byť najmenej 3.500 štepov na hektár.
Úroda pre Barolo DOCG nesmie prekročiť 8 t/ha, pri cukornatosti 12,5% alkoholu, v prípade vína s označím MGA je najvyššia úroda 7,2 t/ha a najmenej 13% alk. Platí to však len pre vinice staršie ako 7 rokov. V prípade mladších viníc platia odlišné hodnoty.
v 3. roku: 4,3 t/ha a 13 % obj. alk
v 4. roku: 5,0 t/ha a 13 % obj. alk
v 5. roku: 5,8 t/ha a 13 % obj. alk
v 6. roku: 6,5 t/ha a 13 % obj. alk
Barolo musí povinne vyzrievať 38 mesiacov(z toho 18 mesiacov v dreve), počnúc 1. novembrom roku zberu.
Barolo Riserva musí vyzrievať najmenej 62 mesiacov, ale dobe zrenia v dreve je rovnaká, teda 18 mesiacov
v 3. roku: 4,3 t/ha a 13 % obj. alk
v 4. roku: 5,0 t/ha a 13 % obj. alk
v 5. roku: 5,8 t/ha a 13 % obj. alk
v 6. roku: 6,5 t/ha a 13 % obj. alk
Barolo musí povinne vyzrievať 38 mesiacov(z toho 18 mesiacov v dreve), počnúc 1. novembrom roku zberu.
Barolo Riserva musí vyzrievať najmenej 62 mesiacov, ale dobe zrenia v dreve je rovnaká, teda 18 mesiacov
Pre zrenie v dreve nie je určený objem suda, t.j. víno môže vyzrievať v malých barikových sudoch, ale aj vo "veľkom " dreve, prípadne ich kombinácii, tak aby bol zachovaný požadovaný charakter vína Barolo.
Pre víno s apelačným označením Barolo je povinné uvádzať ročník produkcie hrozna.
Víno musí byť plnené do fliaš typu Albeisa, prípadne do iných typov fliaš, ktoré však musia zodpovedať tradičnému, historickému tvaru.
Víno musí byť plnené do fliaš typu Albeisa, prípadne do iných typov fliaš, ktoré však musia zodpovedať tradičnému, historickému tvaru.