VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne.
Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.
Ochutnejte stovky vín z České republiky a Slovenska na unikátním festivalu uprostřed Brna. 23. června ožije Zelný trh tradicemi, kulturou a hlavně vínem. Vstup je zdarma, platíte jen tolik, kolik sami „odegustujete“.
Príbeh nášho mikrovinárstva sa tiahne od roku 2014, kedy som vo ViNOCENTRE začal osobne spoznávať svätojurských vinárov a ich vinohradnícku filozofiu. Vďaka tomu som sa nadchol pre myšlienku obnovy spustnutých viníc. Prvý “pusták” som začal obrábať v roku 2017. Veľmi rýchlo som zistil, že ma to nesmierne baví a po roku som pribral ďalší zanedbaný vinohrad.
Momentálne, už s veľkou podporou môjho otca, ktorého to tiež “chytilo”, obrábame cca hektár svätojurských vinohradov.
V roku 2019 sme obrali prvú úrodu a s veľkou morálnou aj materiálno-fyzickou podporou od spriaznených miestnych vinárov sme začali s výrobou vína vo Svätom Jure. Našou filozofiou je spracovávať výlučne hrozno z jurského chotára, ktoré bolo dopestované bez použitia herbicídov.
Hneď prvý rok sa nám potvrdilo, že ak chcete mať dobré víno musíte si to odmakať vo vinici a potom už stačí len nechať vínu priestor na prirodzený vývoj v pivnici. Príroda všetko zvládne aj sama.
Odrody – SV, RV, RR, IO, Dunaj
Príbeh nášho mikrovinárstva sa tiahne od roku 2014, kedy som vo ViNOCENTRE začal osobne spoznávať svätojurských vinárov a ich vinohradnícku filozofiu. Vďaka tomu som sa nadchol pre myšlienku obnovy spustnutých viníc. Prvý “pusták” som začal obrábať v roku 2017. Veľmi rýchlo som zistil, že ma to nesmierne baví a po roku som pribral ďalší zanedbaný vinohrad.
Momentálne, už s veľkou podporou môjho otca, ktorého to tiež “chytilo”, obrábame cca hektár svätojurských vinohradov.
V roku 2019 sme obrali prvú úrodu a s veľkou morálnou aj materiálno-fyzickou podporou od spriaznených miestnych vinárov sme začali s výrobou vína vo Svätom Jure. Našou filozofiou je spracovávať výlučne hrozno z jurského chotára, ktoré bolo dopestované bez použitia herbicídov.
Hneď prvý rok sa nám potvrdilo, že ak chcete mať dobré víno musíte si to odmakať vo vinici a potom už stačí len nechať vínu priestor na prirodzený vývoj v pivnici. Príroda všetko zvládne aj sama.
Odrody – SV, RV, RR, IO, Dunaj