Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
06
september
2018

Košické slávnosti vína 2018

Mesto Košice v spolupráci s klastrom Košice - Turizmus organizujú 12. ročník súťaže vín Košické slávnosti vína. Súťaž organizačno-technicky zabezpečuje spoločnosť Felix wines.
06.09.2018 08:00
06
september
2018

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2018

Národný salón vín Slovenskej republiky 2018 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
06.09.2018 09:00
22
september
2018

Deň otvorených tokajských pivníc 2018

Pozývame Vás na 14. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
22. septembra 2018 v sobotu od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete zakúpiť prostredníctvom www.tokajregnum.sk, prípadne na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 22.9.2017 od 9:00 do 14:00 hod.

Vinári z TOKAJA
22.09.2018 09:00

Tradičné výrazy a Prívlastky vín


Regionálne víno

Tradičný výraz regionálne víno sa používa iba na označenie vína s chráneným zemepisným označením, ak
- hrozno, z ktorého bolo vyrobené, dosiahlo cukornatosť najmenej 15 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8,5 % objemu,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Akostné víno odrodové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Akostné víno odrodové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Akostné víno značkové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Akostné víno značkové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Neskorý zber

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 21 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Neskorý zber

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 21 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Kabinetné víno

Akostné víno vyrobené zo dravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 19 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Kabinetné víno

Akostné víno vyrobené zo dravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 19 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Výber z hrozna

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov. Cukornatosť muštu musí byť najmenej 23 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu. V prípade starších archívnych vín sa môžete stretnúť aj s prívlastkom výber z hrozna, kde je uvádzaná cukornatosť 22 °NM.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Výber z hrozna

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov. Cukornatosť muštu musí byť najmenej 23 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu. V prípade starších archívnych vín sa môžete stretnúť aj s prívlastkom výber z hrozna, kde je uvádzaná cukornatosť 22 °NM.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Bobuľový výber

Akostné víno vyrobené z ručne zbieraných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Bobuľový výber

Akostné víno vyrobené z ručne zbieraných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Hrozienkový výber

Akostné víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktorých cukornatosť dosiahla najmenej 28 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Hrozienkový výber

Akostné víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktorých cukornatosť dosiahla najmenej 28 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché