Tradičné výrazy a Prívlastky vín
Regionálne víno
Tradičný výraz regionálne víno sa používa iba na označenie vína s chráneným zemepisným označením, ak
- hrozno, z ktorého bolo vyrobené, dosiahlo cukornatosť najmenej 15 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8,5 % objemu,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
- hrozno, z ktorého bolo vyrobené, dosiahlo cukornatosť najmenej 15 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8,5 % objemu,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché
Akostné víno odrodové
Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché
Akostné víno odrodové
Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé
Akostné víno značkové
Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé
Akostné víno značkové
Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché
Neskorý zber
Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 21 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché
Neskorý zber
Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 21 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé
Kabinetné víno
Akostné víno vyrobené zo dravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 19 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé
Kabinetné víno
Akostné víno vyrobené zo dravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 19 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché
Výber z hrozna
Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov. Cukornatosť muštu musí byť najmenej 23 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu. V prípade starších archívnych vín sa môžete stretnúť aj s prívlastkom výber z hrozna, kde je uvádzaná cukornatosť 22 °NM.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché
Výber z hrozna
Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov. Cukornatosť muštu musí byť najmenej 23 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu. V prípade starších archívnych vín sa môžete stretnúť aj s prívlastkom výber z hrozna, kde je uvádzaná cukornatosť 22 °NM.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé
Bobuľový výber
Akostné víno vyrobené z ručne zbieraných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé
Bobuľový výber
Akostné víno vyrobené z ručne zbieraných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché
Hrozienkový výber
Akostné víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktorých cukornatosť dosiahla najmenej 28 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché
Hrozienkový výber
Akostné víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktorých cukornatosť dosiahla najmenej 28 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé