Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Tradičné výrazy a Prívlastky vín


Regionálne víno

Tradičný výraz regionálne víno sa používa iba na označenie vína s chráneným zemepisným označením, ak
- hrozno, z ktorého bolo vyrobené, dosiahlo cukornatosť najmenej 15 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8,5 % objemu,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Akostné víno odrodové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Akostné víno odrodové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Akostné víno značkové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Akostné víno značkové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Neskorý zber

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 21 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Neskorý zber

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 21 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Kabinetné víno

Akostné víno vyrobené zo dravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 19 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Kabinetné víno

Akostné víno vyrobené zo dravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 19 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Výber z hrozna

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov. Cukornatosť muštu musí byť najmenej 23 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu. V prípade starších archívnych vín sa môžete stretnúť aj s prívlastkom výber z hrozna, kde je uvádzaná cukornatosť 22 °NM.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Výber z hrozna

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov. Cukornatosť muštu musí byť najmenej 23 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu. V prípade starších archívnych vín sa môžete stretnúť aj s prívlastkom výber z hrozna, kde je uvádzaná cukornatosť 22 °NM.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Bobuľový výber

Akostné víno vyrobené z ručne zbieraných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Bobuľový výber

Akostné víno vyrobené z ručne zbieraných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Hrozienkový výber

Akostné víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktorých cukornatosť dosiahla najmenej 28 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Hrozienkový výber

Akostné víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktorých cukornatosť dosiahla najmenej 28 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché