Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
október
2018

Valné zhromaždenie

Valné zhromaždenie členov TERROIR POŽITAVIE a školenie degustátorov.
22.10.2018 16:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00

Tradičné výrazy a Prívlastky vín


Regionálne víno

Tradičný výraz regionálne víno sa používa iba na označenie vína s chráneným zemepisným označením, ak
- hrozno, z ktorého bolo vyrobené, dosiahlo cukornatosť najmenej 15 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8,5 % objemu,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Akostné víno odrodové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Akostné víno odrodové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Akostné víno značkové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Akostné víno značkové

Tradičný výraz akostné víno sa používa len na označenie vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené,
- dosiahlo cukornatosť najmenej 16 °NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu,
- obohacovanie sa uskutočnilo podľa osobitného predpisu, pre červené víno najviac do 24 NM a pre biele víno najviac do 22 NM,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Neskorý zber

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 21 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Neskorý zber

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 21 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Kabinetné víno

Akostné víno vyrobené zo dravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 19 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Kabinetné víno

Akostné víno vyrobené zo dravého hrozna v plnej zrelosti, ktorého cukornatosť dosiahla najmenej 19 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Výber z hrozna

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov. Cukornatosť muštu musí byť najmenej 23 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu. V prípade starších archívnych vín sa môžete stretnúť aj s prívlastkom výber z hrozna, kde je uvádzaná cukornatosť 22 °NM.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Výber z hrozna

Akostné víno vyrobené zo zdravého hrozna v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov. Cukornatosť muštu musí byť najmenej 23 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 9, 5 % objemu. V prípade starších archívnych vín sa môžete stretnúť aj s prívlastkom výber z hrozna, kde je uvádzaná cukornatosť 22 °NM.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Bobuľový výber

Akostné víno vyrobené z ručne zbieraných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché

Bobuľový výber

Akostné víno vyrobené z ručne zbieraných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce.
Cukornatosť pri zbere 26 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Hrozienkový výber

Akostné víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktorých cukornatosť dosiahla najmenej 28 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Perlivé

Hrozienkový výber

Akostné víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna, ktorých cukornatosť dosiahla najmenej 28 °NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu.

Víno podlieha povinnej certifikácii ÚKSUP, podľa z. 313/2009 Z.z.
Slovensko Tiché