MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

29
február
2024

Vitis Aurea Modra 2024

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXIII. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2024
.
19
marec
2024

Víno Vráble 2024

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 30. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2024, so štatútom uverejneným nižšie, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
21
marec
2024

Vienále Topoľčianky 2024

Krása vína spočíva v jeho charaktere. Tvorí ju zmes jedinečných vôní a neopakovateľných chutí. Celkovú eleganciu tohto moku otvára už prvotný vnem, pestrá paleta farieb bielych, ružových, či červených tónov. Stredoeurópsky región dozrel k neodškriepiteľnej dokonalosti. Jednak ku kráse lokálnych vín prispieva klíma a výsledný produkt následne dolaďuje vinohradník a vinár, ktorí svojim umom a modernou technológiou vytvoria osobitý degustačný zážitok. Vienále Topoľčianky je projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, ktoré chce poukázať na eleganciu miestnych vín a spája krásu vína a ženský pohľad na ich charakter.
09
apríl
2024

Vínne trhy Pezinok 2024

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 27. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2024.

1. deň odbornej degustácie začiatok 12:30h
2. deň odbornej degustácie začiatok 8:30h

Spôsoby školenia

11 záznamov

Kvevri

Zrenie vína v nádrži kvevri väčšinou prebieha na šupkách niekoľko mesiacov až rokov (zvýšený obsah polyfenolov).

Antikor

Výrazne pomalší proces mikrooxidácie, bez preberania aromatických a chuťových látok suda, tzv. reduktívna metóda.

Sur lie

Zrenie vína ležaním na jemných kvasniciach, ktoré sa pravidelne premiešavajú. V podstate ide o harmonizáciu vína s vyšším obsahom kyselín. Proces sa odborne nazýva autolýza – rozklad kvasiniek, tieto uvoľňujú do vína rôzne cenné látky (polysacharidy a monoproteíny).
Víno sa stáva krémovejšie, objavuje sa v ňom biskvitový a orieškový tón, sušený ananás, kokos. Mení sa rafinovanosť vína, je zložitejšie v chuti, s väčšou šírkou a štruktúrou. Sur lie významne predlžuje životnosť vína.

Bâtonnage

Vyzrievanie bielych vín v drevených sudoch na zdravých kvasničných kaloch (obdobne ako sur lie) s pravidelným premiešavaním, proces je dynamickejší ako pri technológii sur lie.

Veľký drevený sud

Na charakter vína má významný vplyv spôsob skladovania. V drevenom sude prebieha výraznejšie mikrooxidácia oproti antikorovým, či keramickým, alebo skleneným nádobám a doplnenie aromatických a chuťových látok z dreva.

Barrique

Baricco / barrique - 225L drevený, dubový sud v ktorom víno zreje spravidla 24 mesiacov, (dĺžka zrenia závisí od skúseností vincúra). Sud sa môže pre túto metódu zrenia použiť len 3x. Následne sa spravidla využíva na zrenie liehovín. Cena a kvalita suda závisí od druhu duba, sušení drevenej hmoty, spôsobu skladania a vypaľovania sudu. V drevenom sude prebieha výraznejšie mikrooxidácia oproti antikorovým, či keramickým, alebo skleneným nádobám a tiež doplnenie aromatických a chuťových látok vylúhovaných z dreva.

Barrique je metóda zrenia/oxidácie ktorá má za cieľ doplniť chuť vína o chuť vanilky, chuť opečeného chlebíka, dymu, kokosových orechov, vôňu (sviežeho) dreva, praženej kávy, či kakaa. Zvyšuje vo víne obsah trieslovín, laktónov, nezkvasiteľných cukrov, vanilín.

Podobný efekt v súčasnosti dosahujú niektorí vinári - využitím dubových hoblín, kúskov dreva alebo pridaním aromatického preparátu.

Iné

Školenie vína má mnoho podôb, jednou z nich je aj zrenie bieleho muštu na červených šupkách...