Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Spôsoby školenia

9 záznamov

Iné

Školenie vína má mnoho podôb, jednou z nich je aj zrenie bieleho muštu na červených šupkách...

Antikor

Výrazne pomalší proces mikrooxidácie, bez preberania aromatických a chuťových látok suda, tzv. reduktívna metóda.

Sur lie

Zrenie vína ležaním na jemných kvasniciach, ktoré sa pravidelne premiešavajú. V podstate ide o harmonizáciu vína s vyšším obsahom kyselín. Proces sa odborne nazýva autolýza – rozklad kvasiniek, tieto uvoľňujú do vína rôzne cenné látky (polysacharidy a monoproteíny).
Víno sa stáva krémovejšie, objavuje sa v ňom biskvitový a orieškový tón, sušený ananás, kokos. Mení sa rafinovanosť vína, je zložitejšie v chuti, s väčšou šírkou a štruktúrou. Sur lie významne predlžuje životnosť vína.

Bâtonnage

Vyzrievanie bielych vín v drevených sudoch na zdravých kvasničných kaloch (obdobne ako sur lie) s pravidelným premiešavaním, proces je dynamickejší ako pri technológii sur lie.

Veľký drevený sud

Na charakter vína má významný vplyv spôsob skladovania. V drevenom sude prebieha výraznejšie mikrooxidácia oproti antikorovým, či keramickým, alebo skleneným nádobám a doplnenie aromatických a chuťových látok z dreva.

Barrique

Baricco / barrique - 225L drevený, dubový sud v ktorom víno zreje spravidla 24 mesiacov, (dĺžka zrenia závisí od skúseností vincúra). Sud sa môže pre túto metódu zrenia použiť len 3x. Následne sa spravidla využíva na zrenie liehovín. Cena a kvalita suda závisí od druhu duba, sušení drevenej hmoty, spôsobu skladania a vypaľovania sudu. V drevenom sude prebieha výraznejšie mikrooxidácia oproti antikorovým, či keramickým, alebo skleneným nádobám a tiež doplnenie aromatických a chuťových látok vylúhovaných z dreva.

Barrique je metóda zrenia/oxidácie ktorá má za cieľ doplniť chuť vína o chuť vanilky, chuť opečeného chlebíka, dymu, kokosových orechov, vôňu (sviežeho) dreva, praženej kávy, či kakaa. Zvyšuje vo víne obsah trieslovín, laktónov, nezkvasiteľných cukrov, vanilín.

Podobný efekt v súčasnosti dosahujú niektorí vinári - využitím dubových hoblín, kúskov dreva alebo pridaním aromatického preparátu.