Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Spôsoby školenia

9 záznamov

Iné

Školenie vína má mnoho podôb, jednou z nich je aj zrenie bieleho muštu na červených šupkách...

Antikor

Výrazne pomalší proces mikrooxidácie, bez preberania aromatických a chuťových látok suda, tzv. reduktívna metóda.

Sur lie

Zrenie vína ležaním na jemných kvasniciach, ktoré sa pravidelne premiešavajú. V podstate ide o harmonizáciu vína s vyšším obsahom kyselín. Proces sa odborne nazýva autolýza – rozklad kvasiniek, tieto uvoľňujú do vína rôzne cenné látky (polysacharidy a monoproteíny).
Víno sa stáva krémovejšie, objavuje sa v ňom biskvitový a orieškový tón, sušený ananás, kokos. Mení sa rafinovanosť vína, je zložitejšie v chuti, s väčšou šírkou a štruktúrou. Sur lie významne predlžuje životnosť vína.

Bâtonnage

Vyzrievanie bielych vín v drevených sudoch na zdravých kvasničných kaloch (obdobne ako sur lie) s pravidelným premiešavaním, proces je dynamickejší ako pri technológii sur lie.

Veľký drevený sud

Na charakter vína má významný vplyv spôsob skladovania. V drevenom sude prebieha výraznejšie mikrooxidácia oproti antikorovým, či keramickým, alebo skleneným nádobám a doplnenie aromatických a chuťových látok z dreva.

Barrique

Baricco / barrique - 225L drevený, dubový sud v ktorom víno zreje spravidla 24 mesiacov, (dĺžka zrenia závisí od skúseností vincúra). Sud sa môže pre túto metódu zrenia použiť len 3x. Následne sa spravidla využíva na zrenie liehovín. Cena a kvalita suda závisí od druhu duba, sušení drevenej hmoty, spôsobu skladania a vypaľovania sudu. V drevenom sude prebieha výraznejšie mikrooxidácia oproti antikorovým, či keramickým, alebo skleneným nádobám a tiež doplnenie aromatických a chuťových látok vylúhovaných z dreva.

Barrique je metóda zrenia/oxidácie ktorá má za cieľ doplniť chuť vína o chuť vanilky, chuť opečeného chlebíka, dymu, kokosových orechov, vôňu (sviežeho) dreva, praženej kávy, či kakaa. Zvyšuje vo víne obsah trieslovín, laktónov, nezkvasiteľných cukrov, vanilín.

Podobný efekt v súčasnosti dosahujú niektorí vinári - využitím dubových hoblín, kúskov dreva alebo pridaním aromatického preparátu.