Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
IGP indicate geographical product (IGT)
Víno s chráneným zemepisným označením
Do tejto kategórie patrí aj víno s označením "regionálne víno" pôvodne označované ako "oblastné víno" v ktorého názve sa môže použiť názov regiónu a vyššej zemepisnej jednotky.
Víno s CHZO musí spĺňať nasledovné podmienky:
- je vyrobené výlučne z hrozna dopestovaného na vinohradníckych plochách podľa registrovaných vo Vinohradníckom registri Slovenskej republiky,
- hrozno na výrobu vína patrí k odrodám, ktoré sú registrované v Listine registrovaných odrôd (ŠOK),
- zber hrozna, výroba vína, ako aj jeho fľašovanie sa uskutočnili v Slovenskom vinohradníckom regióne,
- hrozno, z ktorého je víno vyrobené, malo cukornatosť najmenej 13 NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 20 000 kg/ha,
- spĺňa požiadavky podľa (ES) č. 479/2008, príloha IV a V,
- je priznaná ochrana zemepisného označenia podľa čl. 41 (ES) č. 479/2008,
- je preň vypracovaná špecifikácia vinárskeho produktu ktorú spĺňa.