Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2019

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
10
september
2019

Víno SAV 2019

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.

Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Označenia pôvodu

Bez CHZO

Table vine
Víno bez zemepisného označenia. Pôvodné označovanie ako „stolové víno“ platilo v krajinách EÚ do 1. 8. 2009. Po tomto termíne sa môžu stolové vína označovať názvom odrody na etiketách a budú klasifikované ako „víno“.
Do tejto kategórie patrí napr.: víno s označením odrody (cukornatosť najmenej 13 °NM, najmenej 85 % vína po odpočítaní množstva produktu , ktorým sa upravil zvyškový cukor, bolo vyrobené z tejto odrody a táto odroda určuje charakter vína).
Slovensko

CHZO

IGP indicate geographical product (IGT)
Víno s chráneným zemepisným označením
Do tejto kategórie patrí aj víno s označením "regionálne víno" pôvodne označované ako "oblastné víno" v ktorého názve sa môže použiť názov regiónu a vyššej zemepisnej jednotky.
Víno s CHZO musí spĺňať nasledovné podmienky:
- je vyrobené výlučne z hrozna dopestovaného na vinohradníckych plochách podľa registrovaných vo Vinohradníckom registri Slovenskej republiky,
- hrozno na výrobu vína patrí k odrodám, ktoré sú registrované v Listine registrovaných odrôd (ŠOK),
- zber hrozna, výroba vína, ako aj jeho fľašovanie sa uskutočnili v Slovenskom vinohradníckom regióne,
- hrozno, z ktorého je víno vyrobené, malo cukornatosť najmenej 13 NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 20 000 kg/ha,
- spĺňa požiadavky podľa (ES) č. 479/2008, príloha IV a V,
- je priznaná ochrana zemepisného označenia podľa čl. 41 (ES) č. 479/2008,
- je preň vypracovaná špecifikácia vinárskeho produktu ktorú spĺňa.
Slovensko

CHOP

AOC, DOC, DOP
Víno s chráneným označením pôvodu:
- základom označenia sú apelácie Slovenskej republiky, ktorých hony sú registrované vo Vinohradníckom registri,
- hrozno použité na výrobu vína patrí k odrodám registrovaným v ŠOK (Listina Registrovaných Odrôd),
- zber výroba a fľašovanie vína sa uskutočnili v tej istej, alebo bezprostredne susediacej apelácii na území SR,
- hrozno dosiahlo cukornatosť minimálne 16 NM,
- najvyšší hektárový výnos neprekročil 18 000 kg/ha,
- - spĺňa požiadavky podľa (ES) č. 479/2008, príloha IV a V,
- je priznaná ochrana zemepisného označenia podľa čl. 41 (ES) č. 479/2008,
- je preň vypracovaná špecifikácia vinárskeho produktu ktorú spĺňa.

V rámci CHOP sa používajú aj tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. (vinohradníckej oblasti) a tokajské víno. V označení možno uvádzať názov nižšej zemepisnej jednotky (apelácie), resp. honu.
Slovensko

CHOP

Chránené označení púvodu, vzťahuje sa na prívlastky:
Jakostní šumivé víno stanovené oblasti
Jakostní víno
Jakostní likérové víno
VOC, V.O.C.
Česko

CHZO

Zemské víno.
Víno vyrobené z hrozna zo zberu na území Českej republiky vhodného na výrobu akostného vína v určenej oblasti alebo z odrôd uvedených na zozname odrôd vo vykonávacom právnom predpise, môže sa označovať iba zemepisným označením ustanoveným vo vykonávacom právnom predpise; na výrobu vína so zemepisným označením sa môže použiť iba hrozno, ktoré malo cukornatosť najmenej 14 °NM a jeho zber sa uskutočnil v zemepisnej jednotke so zemepisným označením podľa tohto odseku, víno spĺňa požiadavky na kvalitu ustanovené vykonávacím právnym predpisom; použitie názvu inej zemepisnej jednotky ako zemepisnej jednotky uvedenej vo vykonávacom právnom predpise sa zakazuje.
Česko

D.S.C.

Districtus Slovakia Controllatus (D.S.C.)
Víno s chráneným označením pôvodu najvyššej kvality zo slovenských apelácií. Toto označenie majú právo používať len vína s CHOP, ktoré splnili podmienky certifikácie - boli certifikované podľa §26 zákona o Vinohradníctve a vinárstve 319/2009 Z.z. a jeho nasledujúcich zmien.
Slovensko