Furmint
Zapísaná v LRO Tokajská odroda
Tokay, Mosler, Luttenberger, Weisslauber, Edler weisser Tokayer, Malnik, Furmint bianco, Bihari boros, Demjén, Formont, Furmin, Sipon, Moslavac Bijeli, Zapfner
Vlastnosti vína
Farba: žltá
Vôňa a chuť: prezreté jablká, škorica, marcipán
Fľašková zrelosť: 3-4 roky
| Druh odrody | Muštové biele |
| SR výmera | 396,50ha |
| SR v rámci druhu odrody | 61,30% |
| SR z celkovej výmery | 0,80% |
| Cukornatosť od | 20,00g /l |
| Cukornatosť do | 20,00g /l |
| Kyseliny od | 9,00g /l |
| Kyseliny do | 10,00g /l |
| Doporučená úrodnosť | 8,00t /ha |
| Dozrievanie od | 10mesiac |
| Dozrievanie do | 10mesiac |
| Pôvod | Vznikol krížením odrôd Gouais blans a Alba imputotato a neskôr bol rozmnožený v oblasti Tokaihegyalja, odkiaľ prenikol aj do ostatných oblastí strednej Európy |
| Tradičné oblasti pestovania | Tokaj |
| Zápis ŠOK | 1952 |
Furmint
Furmint je veľmi stará odroda spájaná predovšetkým s produkciou Tokajských vín. Prvé záznamy pochádzajú z druhej polovice 16. storočia práve v súvislosti s tokajským vínom. Jedna z hypotéz spája Furmint s Talianskom. Vraj túto odrodu priviezli talianski osadníci.