VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 26. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2023.
Malé rodinné vinárstvo bratov Kasnyikovcov vzniklo v roku 2004, v roku 2006 nafľašovali svoje prvé víno a od roku 2008 sa držia charty autentistov. Ich vína sú číre, aromaticky čisté a reprezentujúce svoju filozofiu.
vlado
Kasnyikovci spracovávajú iba hrozno, ktoré sami dopestovali na 9 ha viníc, pričom časť viníc majú v prenájme. V zmysle charty, sa orientujú na bioprodukciu. Vlastné vinice sú v bio režime od roku 2014 a tie prenajaté od roku 2017. Vinice sú aktuálne v režime schvaľovania bioprodukcie, prvé skutočné a certifikované biovíno môžeme očakávať v roku 2020.
Z odrôd majú vysadený Rizling vlašský , Veltlínske zelené, Chardonnay, Devín, Sauvignon, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Dunaj, Alibernet, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot noir.
Rovnako ako v ďalších strekovských vinárstvach aj Kasnyikovci bez zaváhania označili ako najperspektívnejšie odrody Rizling vlašský a Frankovku modrú.
Všetky vína sú vyrábané v drevených sudoch, spontánne kvasené a držané niekoľko mesiacov na kvasničných kaloch. V priebehu školenia vína nepoužívajú oxid siričitý iba tesne pred fľašovaním pridávajú minimálne množstvo tohto konzervantu.
Okrem takto vyrábaných, nazvime ich , klasických vín, robia aj niekoľko dní macerované vína, známe aj ako oranžové, pričom v názve vína je uvedený počet dní macerácie. Rizling vlašský Four days a pod.
Ďalšou špecialitou sú vína z línie Na bobuliach. Spolu s muštom kvasí asi 10 % odzrneného hrozna a po 10 mesiacoch je víno fľašované bez filtrácie.
Celková produkcia vinárstva je 30.000 fliaš ročne.
Filozofia vinárstva bratov Kasnyikovcov sa dá zhrnúť do jedinej vety: „Snažíme sa robiť strekovské víno, to je všetko.“