Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky).
Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.
Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.
VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.
Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
Erzsébet Pince (Elizabeth Cellars) is a family winery founded by one of the first female winemakers in Tokaj, Erzsébet (Elizabeth) Prácser. In the year of the political change in Hungary, 1989, to start their own family business, Erzsébet and her husband bought a cellar in the old wine merchants’ street (Bem street) in the historic center of the town of Tokaj. Not just any cellar, though, but one of the region’s great historical cellars, that was dug in the 1600s, and had been rented by Russian emperors (among them Tzarina Elizabeth) in the 1700s for storing Aszú wines purchased for the court.
TVi
Erzsébet Pince produces around 1000 cases of wine annually, all
from historical grand cru and premier cru sites that were classified by Bél
Mátyás in the 17th century. The Pracser family--father, mother, daughter, and son--run the estate.
They take pride in the production of exceptional single-vineyard dry wines and
Aszu, Tokaj’s classic natural botrytis wine.
All of the wines are
made in small lots, from low-yielding vineyards that use sustainable and
organic viticultural practices. The family team also includes a Master of Wine
and Master Sommelier who assists in quality control and blending. The winery’s
first bottled vintage was 1993, a 5 puttonyos aszú from a 5-star vintage.